Porträtt: Filip Lidbäck, landslaget i manlig artistisk gymnastik

Filip Lidbäck

Filip Lidbeck heter 22-åringen som kan beskrivas som en lagspelare i en individuell idrott. Han tycker om att tävla, särskilt i lag, och kanske är det därför han blivit utsett till vice lagkapten för landslaget i manlig artistisk gymnastik.

Filip Lidbeck är född och uppvuxen i Halmstad och har tränat gymnastik i Halmstad frigymnaster sedan han var omkring sju år gammal. Han konstaterar att favoritgrenen är fristående, men att han nog är starkare i grenen hopp. Trots det är hopp inte favoritgrenen på träningarna.

- Hopp är ganska tråkigt att träna. Du springer 25 meter, hoppar, är i luften i knappt 2 sekunder och sedan gör du det en massa gånger. Fristående är det fler moment i och därför mer variation, förklarar han.

Filip har varit en del av landslaget i manlig artistisk gymnastik sedan flera år tillbaka, och det bästa med att vara en del av landslaget är gemenskapen. Han uttrycker att det blir en annan atmosfär vid landslagsträningarna jämfört med träningarna hemma i föreningen. I landslaget har Filip också fått titeln vice lagkapten, vilket innebär att när ordinarie lagkapten Karl Idesjö inte är på plats vid läger eller tävlingar så är det Filip som ska agera länk mellan gymnaster och ledare. Han konstaterar att det är en kul titel att ha, även om han sällan behöver ta några stora beslut.

Tog paus för att resa

Filip berättar att han haft en del perioder under sin gymnastikkarriär då motivationen varit låg. Ett tillfälle han nämner är efter VM 2018 som gick i Doha. Det var ett stort mästerskap som han hade tränat för och sett fram emot under en lång tid, och sen när han kom hem från VM var säsongen slut och det skulle dröja till nästa tävling. Han berättar att det kändes tomt och att början av 2019 därför kändes tuff. När det sedan var dags att tävla igen och motivationen äntligen hade börjat komma tillbaka skadade han sig oturligt på en tävling i Tyskland. Hälsenan gick av och det innebar fyra månader av rehab. Men Filip berättar att den situationen inte var lika svår att hantera. Efter skadan så hade han något att jobba mot på ett annat sätt, även om det såklart var tråkigt att det hände.

Men Filip är också bra på att ta pauser från gymnastiken när han känner att det behövs, och precis som flera andra av landslagsgymnasterna menar han att det är viktigt att ha intressen utanför gymnastiken.

- När jag inte tränar försöker jag koppla bort gymnastiken helt. Förutom att jag jobbar så försöker jag vara med vänner och så kollar jag mycket på basket och MMA. Jag kollar aldrig på gymnastik när jag är ledig faktiskt. Om man hela tiden tänker på gymnastiken så är det lätt man gräver ner sig, speciellt om det har gått dåligt. Ibland har man bara otur, och om man har riktigt otur så håller oturen i sig en hel vecka. Om man inte släpper det när man kommer hem och tänker på annat blir det lätt en ond spiral.

I början av 2020, strax innan pandemin bröt ut, tog Filip en lite längre paus från gymnastiken för att resa. Då var han i väg i Asien i en månad, något som han verkligen hade velat göra under en längre tid. Han säger att det inte var så att han slutade med gymnastiken utan att han snarare behövde få miljöombyte och därför tog en lång semester.

Årets lagfokus passar Filip

Årets stora mål är att få åka med till EM som går i Tyskland i augusti. I år kommer Sverige att ställa upp som lag med målet att kvala som lag till VM senare i höst, och att tävla som lag är något som passar Filip. Han berättar att han tycker att det är mycket roligare att åka på stora tävlingar som lag jämfört med att bara tävla individuellt.

- Det blir ju inte bara du själv som ska klara det utan det blir vi, och även om en person misslyckas lite så kan laget rädda det. Vi ska försöka köra så bra lagtävling som vi bara kan på EM. Jag tror alla har det som målsättning. Vi är ett riktigt bra lag nu också, alltså ett roligt lag, berättar han.

Men innan EM väntar andra tävlingar, och nästa vecka tävlar Filip både SM i Linköping och NM på Island. Men för bara någon vecka sedan drog han på sig en axelskada som gör att han endast kommer kunna delta i ett fåtal grenar. Trots det håller han humöret uppe, och i sitt svar på hur det känns inför SM lyser åter igen Filips lagspelaranda igenom.

- Det ska bli kul att tävla under SM-veckan igen och jag är särskilt taggad på att få se hur de andra grabbarna från landslaget kommer köra, svarar han.

Följ Filip på instagram: @filip_lidbeck

Publicerad: 2022-06-23

UPPTÄCK MER