Jonna Adlerteg i nästa säsong av Mästarnas mästare

En bild

Länge har vi väntat på att någon ska våga utmana en gymnast i SVT:s program Mästarnas mästare. I vår är väntan över när gymnastikens Jonna Adlerteg möter idrottare som Nils van der Poel, Charlotte Kalla och Anja Pärson.

Efter EM i artistisk gymnastik hösten 2021 tog Jonna Adlerteg en paus från gymnastiken. Vi var många som hoppades att hon skulle komma tillbaka, men i april i år gick hon ut med att det inte blir någon comeback. Ett krav för att få vara med i Mästarnas mästare är just att elitkarriären är avslutad och bara någon dag efter beskedet ringde telefonen och hon fick frågan om att vara med i programmet.

Jonna tackade inte ja direkt, utan behövde tid att tänka först. Under pausen från gymnastiken började hon tycka att det var ganska skönt att inte tävla. Ett missat träningspass här och där var inte hela världen. Men sen tackade hon ja. Skillnaden mellan att tävla i Mästarnas mästare och inom gymnastiken är att hon är van att veta i detalj vad hon ska göra, och nu vet hon ingenting.

Mästarnas mästare, hur känns det att vara en av deltagarna i årets mycket starka startfält?

Det hade precis börjat kännas bra att vara med! Sen offentliggjordes startfältet... Det skulle vara kul att vara bättre än Nils van der Poel i någonting. Han är nog grym i det mesta.

Du skriver på Instagram att det är dags att plocka fram tävlingsinstinkten igen. Hur långt in sitter den drygt ett år efter OS-framgången?

Den sitter alltid lättillgängligt! Det behövs inte så mycket för att jag ska komma i gång, skrattar Jonna. Jag har börjat köra lite crossfitpass, bara på kul, och det är full tävling mot alla som är där. Det är nog bra uppladdning inför programmet! Mycket springa, lyfta saker och så.

Utan att avslöja dina knep, vad är en gymnasts styrkor och svagheter i tävlingarna?

Som gymnast är jag ju allmäntränad, jag kan förflytta min kropp. Men vad som är styrkor, det lär ju visa sig. Sen är jag fruktansvärd på allt som har med att kasta och pricka att göra. Men det kan jag inte heller förvänta mig av mig själv att jag ska kunna och det finns inte tid att öva på allt.

Med handen på hjärtat, har du tränat på konstiga saker?

Jag har försökt att lära mig simma, men fokus är att vara i bra form.

Vad ser du mest fram emot?

Det ska bli riktigt kul att träffa de andra idrottarna! Sen är tävlingarna en rolig utmaning. Vi får se hur det går och hur länge jag kan hålla mig kvar. Det är en ära att få vara med i ett väldigt fint program, det är inte en självklarhet.

Gymnastikvärlden som följt Jonna från läktarplats är inte förvånade över att just Jonna Adlerteg tar plats i Mästarnas mästare. Hennes som alltid ödmjuka framtoning kan nog göra att deltagarna inte anar vilken idrottare de möter. Det krävs pannben att missa ett OS på grund av skada, ladda om och träna i fyra år, för och sen gå ut och göra sin kanske bästa barrserie någonsin när det väl gäller.

Lycka till Jonna! Vi sitter bänkade!

Mästarnas mästare sänds på SVT/SVTplay under våren 2023.

Publicerad: 2022-08-17

UPPTÄCK MER