Fina prestationer av juniorkillarna vid JVM i artistisk gymnastik

En bild

Under onsdagen drog JVM i artistisk gymnastik igång i den turkiska kuststaden Antalya. Tre unga killar representerade Sverige och lyckades genom sina prestationer kvalificera ett lag till nästa JVM som går 2025.

Det är blott andra gången som JVM går av stapeln och Sverige hade genom sin placering vid JVM 2019 lyckats kvalificera ett lag på herrsidan till årets mästerskap. Viggo Altarac (GK Motus Salto), Theo Holmgren (GK Motus Salto) och Olof Antti (Lulegymnasterna) hette trion som representerade Sverige och på plats i Antalya fanns även tränare Lars Stenberg, junioransvarig för landslaget Ahmed Adly och fysio Christine Andrén. Under veckan avgörs även JVM i kvinnlig artistisk gymnastik men där har Sverige inga deltagare med.

Tävlingarna drog igång på onsdagen med herrarnas kval och lagtävling. Det svenska laget startade runt lunchtid i den andra subdivisionen och gemensamt stod juniorkillarna för en fin och stabil insats. Förbundskapten Eddie Olsson, som följde mästerskapet från hemmaplan, noterade snabbt att lagpoängen 145.764 är något högre än på JVM senast. Först sent på onsdagskvällen när den fjärde och sista subdivisionen hade avslutats stod det dock klart att poängen räckte till en 26:e plats av totalt 36 tävlande lag.

Tränare Lars Stenberg summerar dagen:

- Killarna fick en bra start i fristående, precis som i Stuttgart för någon vecka sedan. Bygel blev tyngre med två fall, men ringar blev en bra omstart och sedan lyckades killarna hålla en bra nivå genom resten av tävlingen. Sista redskap var räck och då hade de fått upp nivån ordentligt vilket resulterade i att räck blev bästa redskap för laget. Killarna gjorde en bra prestation så vi är nöjda! Efter tävlingen stannade vi kvar för att titta på lite bra gympa från åskådarplats och sedan fick det bli middag, bastu och återhämtning inför resan hem imorgon.

Bästa svenska gymnast blev Viggo Altarac som till vardags tränar i Singapore där han bor med sin familj sedan en tid tillbaka. Han slutade på en 49:e plats i mångkampskvalet av totalt 117 startande gymnaster. Viggos placering innebär även att Sverige kvalificerat ett lag till nästa JVM som avgörs 2025. Stort grattis till dagens fina prestationer!

Fullständiga resultat från dagen hittar du här.

Publicerad: 2023-03-29

UPPTÄCK MER