46 485 105 hopp på två veckor!

En bild

Under en två veckors lång period har skolbarn i Sverige med hjälp av Gymnastikförbundets utmaning Hoppreppskoj hoppat över 46 000 000 hopp tillsammans.

- Det här är ett fantastiskt resultat. Vi är så stolta över att vi har bidragit till att få ett så stort engagemang på Sveriges skolgårdar under den här perioden. Att inspirera till rörelseglädje och utveckla ungas motoriska färdigheter är en viktig fråga för oss. Vi tror och hoppas att Hopprepsskoj kan bidra till fortsatt rörelse i skolan, säger Maria Gottberg som ansvarar för Hopprepsskoj på Gymnastikförbundet.

Förra året hoppades 32 422 722 hopp på tre veckor. I år har 46 485 105 hopp hoppats på två veckor, och det var över 500 som rapporterade in hopp från Karesuando i norr till Skegrie i söder.

Resultat Hopprepsskoj 2023

- Många av våra elever hade inte hoppat hopprep innan men i och med att jag var med, peppade och skrev upp kryss när de hoppat 50 hopp så blev det enklare för dem att testa på. Nu hoppar de, och ler stort. Det är rörelseglädje det, säger elevvärd Elina Kömüves på Kunskapsskolan Krokslätt som är en av alla skolor som deltagit i årets Hopprepsskoj.

Elina berättar att första dagen var det mest 4:or och 5:or som hoppade, något hon förväntade sig.

- Men jag tror att det var själva rörelseglädjen i sig som smittade av sig för helt plötsligt stod där 9:or tillsammans med 4:or och 5:or som hjälptes åt att veva och försöka slå rekord i hur många som får plats i ett långhopprep, säger Elina och fortsätter:

- Att se vår lilla skolgård fyllas av så många elever som aktivt rör sig, kämpar och framför allt känner att de har lyckats ger mig så mycket. Dessa tio dagar som utmaningen har hållit på har varit några av de bästa dagarna på min arbetsplats. Lärare, rektorer och elevhälsoteamet har också de engagerat sig i detta. De har bland annat tagit ut elever på rörelsepauser på mentorstiden. Utmaningen blev ett gemensamt intresse.

Del av rörelsesatsning

Hopprepsskoj är en del av RF:s satsning på rörelse i skolan och projektet har fått stor uppmärksamhet i både sociala medier och i traditionell press. Det har varit ett stort engagemang på Hopprepsskojs instagramkonto och många skolor har hittat utmaningen via sociala medier.


Vi är överväldigade över all uppmärksamhet som Hoppresskoj har genererat och vi kommer med stor sannolikhet att köra även nästa år. Jag vill också passa på och tacka Kämpinge GF som har bidragit med tid, kunskap och engagemang in i projektet. Vår förhoppning är att det inte bara kommer att hoppas rep i skolorna utan att vi även ser att fler vill börja träna hopprep i någon av våra föreningar.

Maria Gottberg,
Träningsansvarig Svenska Gymnastikförbundet

 

Publicerad: 2023-05-17

UPPTÄCK MER