Kansliet möter: Elias Bäckström, Korpen Lycksele Hopprep

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas du hänger med!

Idag träffar vi Elias Bäckström, Korpen Lycksele Hopprep, som för precis en vecka sedan blev dubbel individuell guldmedaljör vid SM-tävlingarna i Hopprep.

Hej Elias!

Hej!

Silver ifjol, guld i år! Med andra ord: bäst Sverige på herrsidan i hopprep! Stort grattis! Hur känns det?

Tack så mycket! Det känns helt otroligt kul! Kan inte riktigt förstå det faktiskt!

För den som inte vet så mycket om hopprep… Kan du berätta lite mer om själva tävlingen? Vilka grenar tävlar man exempelvis i?

Den individuella delen av hopprep består av tre grenar. Två snabbhetsgrenar och en freestylegren. I snabbhetsgrenarna gäller det att få så många springsteg som möjligt under en viss tid. Springsteg är när man hoppar med en fot över varje båge och liksom “springer fram”. Detta görs under både 30 sekunder och 3 minuter, och man räknar endast på höger fot. Freestylegrenen är mer kreativ och går ut på att man hoppar ett program på max 1 minut och 15 sekunder med olika trick till musik. Tricken är värda olika mycket poäng och man blir bedömd på både svårigheten på tricken samt framförandet. Vad gäller framförandet så handlar det om hur man använder sig av musiken, hur kreativ man är, och hur man presenterar sitt program.

Sedan finns det även en fristående gren inom den individuella delen. Den kallas för tripplar, och går ut på att göra så många trippelhopp som möjligt utan att tappa. Ett trippelhopp är när man hoppar ett hopp men snurrar repet tre varv innan man landar, för att sedan fortsätta med ett till trippelhopp.

Och för dig blev det alltså inte bara ett utan två individuella guld, både i ”Overalltävlingen” (med de tre grenar som du beskrivit för oss här) och i den fristående grenen Trippelhopp. Får man fråga hur många tripplar det blev på raken?

Det blev 121 st!

Själva tävlingarna genomfördes ju i huvudsak i Höllviken, Skåne, medan era bidrag streamades från Lycksele. Hur var det att tävla på distans? Det var väldigt annorlunda. På ett sätt kändes det som en vanlig träning, då vi dessutom inte hade någon publik. Så på så sätt försvann lite av den vanliga nervositeten. Men samtidigt försvann också lite av adrenalinet och känslan av att “det är nu det gäller”. Det var också väldigt konstigt att inte få se de andra hopparna förutom via en livestream. Det saknade jag mest. Känslan av att få vara på tävling, med alla andra duktiga hopprepsgymnaster från olika delar av Sverige.

Jag tänker att vi lämnar SM och backar bandet en bra bit. Berätta lite om dig själv; hur gammal är du och hur länge har du sysslat med hopprep?

Jag är 18 år och har hoppat hopprep sedan jag var 8 år. Så i mars i år så firade jag 10 år som hopprepsgymnast! Båda mina storasystrar har hållit på med hopprep och det var genom att sitta på läktaren på tävlingarna som jag upptäckte sporten och blev sugen på att testa själv. Något som jag verkligen inte ångrat!

Vad är det roligaste med hopprep?

Dels är det gemenskapen. Att få träffa kompisar på träningen, att få tävla både i lag och individuellt och att få utvecklas tillsammans. Men det är också för att det finns oändliga utvecklingsmöjligheter! Man kan alltid utvecklas och bli bättre, och man kan se det så tydligt. Både i snabbheten, att man klarar fler och fler steg ju mer man tränar, men också i freestyle, att man lär sig svårare och svårare trick. Det går inte att helt bemästra, utan man kan alltid utvecklas och det är det som är så kul med hopprep!

Vad skulle du själv säga är dina främsta styrkor som hopprepsgymnast?

Dels att jag alltid försöker ta ut positiva saker ur motgångar för att på så sätt kunna utvecklas, men också min taktkänsla och kreativitet i freestylegrenen.

Hur kan en vanlig vecka se ut när det kommer till träningsmängd och upplägg?

Vi brukar träna ungefär 4 gånger i veckan. Det brukar vara varierad träning med styrka, kondition och hopprep.

Åter till tävling och medaljerna på SM förra veckan. Vad är nästa stora mål för dig nu?

Att utvecklas ännu mer inom sporten, försöka att höja mina rekord, få tävla på internationella tävlingar och förhoppningsvis placera mig bra där!

Har ni några roliga aktiviteter inplanerade i föreningen i sommar?

Ja! Just nu har vi en rörelsebana på torget där man kan få testa på olika stationer. Sedan har vi några konditionspass framöver. Senare i sommar ska vi förhoppningsvis ha ett hopprepsläger där vi ska få blanda träning med gemenskap och kost. Det ser jag framemot!

Vad har du själv för planer under sommaren?

Att ta det lugnt, bada mycket, och hoppa lite hopprep!

Stort tack för din medverkan och återigen – stort grattis!

Tack!

Publicerad: 2021-07-08

UPPTÄCK MER