Kansliet möter: Marie-Louise Magnusson, Bodens GK

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas ni hänger med!

Idag träffar vi Marie-Louise Magnusson, 70 år, som för några år sedan hittade till Bodens Gymnastikklubb tack vare en annons i tidningen där föreningen sökte nya Bamsegympaledare. Sedan dess har antalet uppdrag inom föreningen bara blivit fler – och Marie-Louise ser fram emot att lära sig mer!

Berätta för oss – vem är Marie-Louise Magnusson?

Ja, jag är 70, snart 71 år gammal, kommer ursprungligen från Skellefteå men har bott i Boden i många år nu så jag ser mig själv som ”Bodensare”. Jag halkade in på Bamsegympa för 5-6 år sedan när jag fick syn på en annons där Bodens Gymnastikklubb sökte Bamsegympaledare. Numera är jag också ledare inom Gymmix Gruppträning, kommittéansvarig för barn- och ungdomsverksamheten i föreningen samt ledamot i styrelsen. Man kan säga att jag är den som bevakar barn- och ungdomsfrågor i styrelsen.

Oj! Man skulle med andra ord kunna säga att du gått från att vara helt ny i Bodens Gymnastikklubb till att ha rätt många olika uppdrag och roller i föreningen.

Ja, men du vet jag är ju pensionär nu så jag har mycket tid!

Vad var det som gjorde att du nappade på den där annonsen och blev ledare?

Jag är förskolelärare i grunden och har jobbat med barn i över 40 år. Så jag tycker om att jobba med barn och brinner också för gymnastik och rörelse, jag har tränat i hela mitt liv. Så det är det som gjorde att jag blev intresserad. En stor drivkraft för mig är att se när och hur barnen växer inom barngympan, det händer så mycket med barnen. Alla människor växer av rörelse – vi behöver rörelse för att må bra!

Det känns inte som att det är jättevanligt med äldre/pensionärer som ledare i barngrupper?

Nej, det är det nog inte. De flesta andra är föräldrar som har egna barn i grupperna.

Vi har faktiskt funderat en del på det och den potential som finns för att kunna starta fler grupper om vi kunde få in fler pensionärer/seniorer som ledare inom barngymnastiken. Skulle du rekommendera fler i din ålder att bli Bamsegympaledare?

Ja, är man frisk och pigg så tycker jag att det är alldeles utmärkt!

Vad tycker du om Bamsegympa som koncept då?

Bra! Och enkelt, famför allt för nya ledare.

Hur många grupper har du?

Jag har en Bamsegympagrupp. Nytt för i höst är att jag också kommer starta upp en familjegympagrupp. Sedan har jag min vuxengrupp, som jag kallar för ”Må bra-gympa”. Jag är väldigt intresserad av musik, rörelse och dans så jag lägger gärna in lite steg och höfter men också en hel del balans och rörlighet. Jag hade gärna velat gå kursen Latin Fusion för att kunna ha en sådan grupp!

Berätta mer om vad som är aktuellt i Bodens Gymnastikklubb i höst.

Ja, vi ska ha en upptaktsträff med alla ledare i slutet av augusti. Där pratar vi framtidsfrågor, stämmer av utbildningsbehov mm. Målet och förhoppningen är att komma igång med och starta upp alla de grupper som vi har tänkt i höst. Det känns att mycket har legat nere länge nu och många längtar efter att få börja om igen – både ledare och gymnaster!

Något vi vill och behöver arbeta med är att utöka verksamheten för de lite äldre barnen, ca 7-12 år. Vi försöker ju ha en röd tråd från Bamsegympan och uppåt och vill kunna erbjuda verksamhet för alla åldrar, men i det åldersspannet ser vi att vi har ett glapp. Det som behövs och som är vår utmaning är att rekrytera ledare. Eventuellt kommer vi att kunna starta upp en ny grupp med hjälp av Emelie Selström (befintlig ledare i föreningen) tillsammans med en ny, inflyttad tjej som har en bakgrund som ledare inom truppgymnastiken.

Spännande! Jag vill verkligen passa på att tipsa också om den nya kursen Barngymnastik – variera och utmana, som riktar sig till ledare för just den målgruppen.

Föreningen fyllde ju 100 år ifjol också – hur gick det, fick firandet ställas in?
Ja, vi ställde in och flyttade fram. Vi har det lite liggande och tänker att vi ska göra någonting – någon gång! Eventuellt kommer vi att anordna en fest för ledare med respektive i oktober.

Så kul att få prata med dig! Jag tackar för pratstunden och håller tummarna för att ni– liksom alla andra föreningar – kan starta upp de grupper ni vill och planerat för nu i höst!

Publicerad: 2021-08-09

UPPTÄCK MER