Årets förening och Årets ledare 2022!

Årets förening och Årets ledare 2022

I samband med Gymnastikförbundet Norr regionförbundsmöte som ägde rum 22 mars tilldelades Bergsbyn SK utmärkelsen Årets förening 2022 och Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna utmärkelsen Årets ledare 2022.

Två välförtjänta pristagare. Stort grattis! Båda pristagarna tilldelas 2500 kronor vardera från Gymnastikförbundet Norr som stimulans för fortsatt utveckling.

Årets förening

Motiveringen av årets förening ska enligt Gymnastikförbundet göras utifrån följande kriterier:

 1. Föreningen verkar i enlighet med Svensk Gymnastiks utvecklingsmodell
 2. Föreningen uppmuntrar till rörelse hela livet efter föreningens egna förutsättningar
 3. Föreningen har en välfungerande och jämställd föreningsledning
 4. Föreningen har en inkluderande föreningskultur och arbetar aktivt för att nå nya målgrupper
 5. Föreningen har uppnått konkreta resultat utifrån uppsatt verksamhetsplan och visionsmål
 6. Föreningen är lyhörd och öppen för medlemmarnas åsikter och önskemål
 7. Föreningen tar ansvar för och utvecklar ledarskapet inom föreningen
 8. Föreningen har skapat trygga och utvecklande träningsmiljöer


Regionstyrelsen för Gymnastikförbundet Norr har utsett Bergsbyn SK till Årets förening 2022 med följande motivering:

Bergsbyns Sportklubb i Skellefteå bildades 1985 men det var först under våren 2017 man startade upp de första gymnastikgrupperna. På fem år har man gått från någon enstaka barngrupp till att nu ha elva grupper i åldrarna 4–15 år. Föreningen erbjuder både barngymnastik och truppgymnastik samt en vuxengrupp. Tittar man på utveckling utifrån LOK-stöd så blir man både fascinerad och imponerad där ökningen för deltagartillfällen under dessa år bara inom gymnastikverksamheten är på över femhundra procent!

För att kunna fortsätta utveckla och hantera ökningen av både aktiva och ledare har man sedan en tid tillbaka även kunnat deltidsanställa en person.
Föreningen jobbar samtidigt med att få till en mer anpassad lokal för gymnastikverksamheten. Som anslutna till Gymnastikförbundet sker kontinuerligt utbildningar för ledarna i enlighet med förbundets krav. Man har också underlättat för nya ledare genom att erbjuda färdiga träningsplaneringar så att fler barngrupper enkelt ska kunna startas utan att ledarna behöver stor gymnastikbakgrund.

Bergsbyns SK med sin gymnastiksektion framstår som en driven förening med stort engagemang för utveckling och kraft att kunna få fler barn och ungdomar i rörelse. Och utan den här föreningen skulle barn och ungdomar i Skellefteå idag inte ha möjlighet att träna och tävla i gymnastik. Vi är oerhört stolta att få utnämna Bergsbyns SK till årets förening 2022 - Helt enkelt en förening med fokus på rörelseglädje och att stärka ideella krafter.


Ett väl förtjänt och stort grattis till utmärkelsen Årets Förening 2022!

Vi säger stort grattis till Bergsbyn SK som förutom ett regionalt pris på 2500kr får vara med och tävla om utmärkelsen nationellt när Årets förening 2022 i hela gympa-Sverige ska utses.

Bergsbyn SK

Bergsbyn SK

Årets Ledare

Motiveringen av årets ledare ska enligt Gymnastikförbundet göras utifrån följande kriterier:

 1. Ledaren är en förebild för Svensk Gymnastik
 2. Ledaren skaparglädje och gemenskap
 3. Ledaren har en förmåga att engagera andra
 4. Ledaren förmedlar nyfikenhet och arbetar inkluderande
 5. Ledaren bidrar till trygga och utvecklande träningsmiljöer

Regionstyrelsen för Gymnastikförbundet Norr har utsett Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, till Årets ledare 2022 med följande motivering:

Linnea började själv träna gymnastik när hon var 6 år. Vid sidan om sin egen träning arbetar hon ideellt för barns och ungdomars utveckling utifrån deras egna förutsättningar. Hon är huvudtränare 3ggr/vecka i en fortsättningsgrupp för gymnaster 11-14 år. Med pedagogisk utbildning och erfarenheter från sitt eget långa idrottsutövande presenterar hon en föredömlig ledarstil med struktur, flexibilitet och goda värderingar.Linnea arbetar för att alla ska få känna sig sedda, känna rörelseglädje och gemenskap samt få utvecklas i sin egen takt. Vid tävlingssituationer ligger hennes fokus på glädje, upplevelser, prestation och utveckling, istället för på placeringar och resultat

Linnea är en kreativ ledare som tar initiativ, arbetar för förnyelse och inkludering. Hon lämnar förslag till styrelsen och ansvariga för att utveckla tankesätt och verksamheten i en positiv riktning. Hon verkar för ökad gemenskap och större utbyte mellan både gymnaster och ledare inom Älvsbygymnasterna, och med andra föreningar.

Linnea är initiativtagare tillsamträningar inom föreningen och med andra föreningar i regionen samt till föreningens årliga Sommarläger (inbjudningsläger) för regionens gymnaster. Hon lägger schema till regionens läger för gymnaster på de högre nivåerna och i den dagliga verksamheten bjuder hon in gymnaster från en annan grupp till extraträningar. Linnea engagerar sig för sina gymnaster; ordnar med träningar året om och ställer alltid upp som ledare på tävlingar och läger. Hon verkar även för att uppmuntra deras egna engagemang kring träningarna.

Hon är en ledare som är ödmjuk och tillgänglig för andra ledare i föreningen -särskilt för våra nya, yngre ledare. Linnea är en ung ledare som tar mycket ansvar; hon är den som "hoppar in" och lägger några timmar på att sammanställa fakturaunderlag till kassören när ingen annan har möjlighet -för att hon ser att det behövs. Linnea är en kämpe som stannat så många år och verkligen ställer upp, börjat jobba men stannar kvar, har en tuff operation bakom sig men ställer ändå upp lika mycket även om hon inte kan passa.

"Linnea är en grymt bra och snäll tränare, som har passion för det hon gör. Hon är jättebra på att lära ut, men även bra på att kommunicera med övriga tränarkollegor i föreningen! För att inte tala om hur trogen hon är mot gymnastiken, även för 10 år sedan när jag hade henne var hon extremt bra, och hon blir bara bättre!!", skriver en av tränarna som nominerat Linnea till Årets ledare.

Linnea är en god förebild för Svensk Gymnastik; både genom sina fina ledaregenskaper och sitt eget idrottsliga utövande. Hon är framåtsträvande, engagerad och engagerar/inspirerar andra på många olika sätt -ofta utan att hon själv är medveten om det. Hon är en ledstjärna; omtyckt, uppskattad och respekterad. Älvsbygymnasterna vill med denna nominering utmärka Linnea för hennes goda arbete och hennes viktiga insatserför våra gymnaster, för föreningen och för gymnastiken.

En sann förebild inom svensk gymnastik och väl värd utmärkelsen Årets ledare 2022.

Stort grattis säger vi till Linnea som förutom äran får ett regionalt pris på 2500 kr. Linnea blir också GF Norrs kandidat när Gymnastikförbundets Förbundsstyrelse senare i vår ska utse Årets ledare 2022 i hela landet.


Linnea Åberg

Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna

Publicerad: 2023-03-27

UPPTÄCK MER