Ny president för internationella gymnastikförbundet (FIG) väljs i Tokyo 18-20 oktober

null

Bruno Grandi från Italien har varit president i FIG i 20 år och inom kort ska en efterträdare väljas. På kongressen i Tokyo den 18-20 oktober kommer medlemsländerna bland annat besluta vem som blir den nionde presidenten i organisationens långa historia.

Jag fick en pratstund med Margaret Sikkens Ahlquist som inför kongressen laddar batterierna på ön Orust på västkusten. Till vardags bor Margaret, som är president i FIGs kommitté för Gymnastics for All, sedan många år i Holland.

Valkongress

FIG har kongress vartannat år och vart fjärde år är det som i år valkongress. Mest spännande är förstås valen till ny president och styrelse i FIG, vilka har det yttersta ansvaret för den internationella gymnastiken. De två manliga kandidaterna till presidentpostenär:

  • Georges Guelzec från Frankrike som idag är president i Europeiska förbundet (UEG)
  • Morinari Watanabe från Japan som är generalsekreterare i japanska gymnastikförbundet

Förutom presidentposten och styrelsen är det dessutom val till alla andra grupperingar inom FIG och i år har Sverige två personer som kandiderar:

  • Margaret Sikkens Ahlquist som kandiderar till två poster – dels som vice president i FIGs styrelse samt till den post som hon innehar - president i kommittén för Gymnastics for All.
  • Thore Brolin, FIG Appeal Tribunal

– Utöver valen så är det ett antal andra punkter på kongressens agenda. Varje kommitté avger sin rapport för de senaste två åren, budgeten beslutas samt in- och utträden ur organisationen behandlas. Dessutom så tas förslag från de nationella förbunden och styrelsen upp för beslut, berättar Margaret som har erfarenhet från många kongresser.

I år har inga förslag kommit in från medlemsländerna, men styrelsen har själva lagt upp ett förslag om förändringar i FIGs stadgar. Det är förslag på justeringar som ligger i linje med internationella olympiska kommitténs beslut kopplat till "good governance". Det handlar bland annat om att minska antalet ledamöter i styrelsen genom att 2021 ersätta de tekniska kommittépresidenterna med en teknisk koordinator.– Det är oklart om detta förslag kommer att gå igenom, säger Margaret och fortsätter. Det fanns ett liknande föreslag för två år sedan och det gick inte igenom.

Internationell idrott styrs idag i huvudsak av äldre män

Vi återkommer till valet in till styrelsen dit Margaret kandiderar som vice president.

– Det är viktigt att Sverige och Norden finns representerade i FIG. Även om vi idag inte tar medaljer i de olympiska grenarna, så finns andra värden som behöver synliggöras. Därför är det nordiska samarbetet så viktigt, berättar Margaret och fortsätter:

- Det stundande valet kan komma att innebära stora förändringar för FIG. En ny president kommer att sätta sin prägel på verksamheten och det blir intressant att se om Europa kan behålla sin position som den största och mest framgångsrika kontinenten inom FIG. Förbundet har sedan 1881 alltid haft en manlig europeisk president. Fördelningen mellan manliga och kvinnliga kandidater till styrelsen och "council" är ingen munter läsning, säger Margaret. Till de sju platserna i styrelsen kandiderar 20 personer varav 18 är män.



Framsida på den folder kring Margarets kandidatur, med orden commitment, respect and joy.

– Det är ett problem att det är så få kvinnor som kandiderar och jag kan konstatera att gymnastiken, så väl som all annan internationell idrott, till stor del styrs av äldre män. Här behöver vi jobba på att förändra detta och det gör man bäst genom att påverka inifrån det vill säga bli invald. Det är ett förändringsarbete och vi måste skapa bättre förutsättningar för kvinnor att kandidera till viktiga positioner inom FIG, säger Margaret.

Vad tror hon då om sina egna chanser?

– Jag har ett fantastiskt roligt uppdrag i min roll som president för Gymnastics for All och jag fortsätter gärna med det. Men samtidigt har jag erfarenheten, ett brett kunnande och ett genuint intresse för att göra mer. Jag vet att det är svårt att bli vald, men om man inte försöker så kan man inte spekulera i hur det skulle kunna gå..., avslutar Margaret.

Förutom Margaret och Thore, så kommer Johan Fyrberg, generalsekreterare och David Ahlin från styrelsen att representera Sverige i Tokyo. Vi återkommer givetvis med en rapport från kongressen och utfallet av valen som sker den 19 oktober.

Lista över alla som kandiderar

Margarets kandidaturfolder

 

Publicerad: 2016-10-17

UPPTÄCK MER