Rytmiska tävlingskommittén vill att det finns något för alla, oavsett nivå

Rytmisk gymnastik (RG), som många gånger utnämnts till världens vackraste sport, är en växande gymnastikdisciplin med verksamhet från Staffanstorp i söder till Örnsköldsvik i norr.

RG-verksamhet erbjuds för alla åldrar och nivåer både på nationell och regional nivå. Att tävla i rytmisk gymnastik kan du också göra i många olika former. Du kan tävla individuellt, i duo-par, trio, quattro och trupp vilket gör det enkelt att hitta en träningsform som passar alla oavsett om du trivs som individuell idrottare eller lagspelare.  

Malin Sagemark har uppdraget att tillsammans med sex andra engagerade personer utveckla och stötta rytmisk gymnastik (RG) i Sverige genom kommittén RTK – Rytmiska Tävlingskommittén. Kommittén arbetar under ledning av Gymnastikförbundet och med Gymnastiken Vill och Utvecklingsmodellen som utgångspunkt.

- Rytmisk gymnastik är en tävlingsform där tjejer tillåts ta plats eftersom de aldrig behöver konkurrera med killar. Det är en sport där man ha möjlighet att träna olika former av dans inom samma gren, ha stor kreativ frihet och möjlighet till ett eget uttryck men ändå kunna ägna sig åt en tävlingsidrott. Som idrottare blir man oerhört mångsidig då man tränar hela kroppen på ett allsidigt sätt med stor fokus på rörelsefrihet. Samspelet med musik är en annan egenskap som gör RG unikt och är en stor del av sportens själ, säger Sagemark.

Kommittén består av följande personer:

  • Malin Sagemark, ordförande med övergripande ansvar samt tillstånd för internationella tävlingar och utbyten och dispenser och kvalificeringslistan till Svenska Cupen
  • Anna Blid, sekreterare
  • Ida Rodriguez, ansvarig för domarfrågor och internationella frågor
  • Katarina Jönsson Söderberg, ansvarig för utvecklingen av trupp- och DTQ-frågor
  • Irene Wennman, ansvarig för utvecklingen av ungdoms- och breddfrågor
  • Rebecca Braun, ansvarig för utbildningsfrågor
  • Jenny Engdahl, medverkar i egenskap av ansvarig för seniorlandslaget

Kommittén arbetar utefter en framtagen utvecklingsplan samt följande aktivitetsplan för att på bästa sätt stödja och främja svensk rytmisk gymnastik. På nationellt plan arbetar kommittén med att fördela tävlingar till arrangerande föreningar och underhålla tävlingshandboken.

Ett stort mål för kommittén är att den rytmiska gymnastiken ska fortsätta att vara aktiv och levande samt finnas på så många olika nivåer att det finns något för alla.

- Från bredaste bredd till absolut högsta elit. Vi vill hjälpa till att skapa och behålla välutbildade tränare och ett mångsidigt samarbete mellan alla föreningar för svensk RG’s bästa. Vi vill vara förebilder och arbeta för att sprida vidare Gymnastikförbundets värdegrund till våra föreningar och tränare, säger ordförande Malin Sagemark.

Expertkunskaperna finns. För bara två år sedan blev samtliga deltagare på den internationella domarkursen godkända och för bara ett par månader sedan genomfördes en domarkurs på nationell nivå med över 30 deltagare.


Under utvecklingshelgen för elitföreningar som Gymnastikförbundet anordnade i januari månad deltog RTK för att engagera flera och sprida RG till fler föreningar.

- Vi har även haft ambassadörer och också inspirationspass till nyare föreningar. Nya tävlingsprogram har tagits fram och koreograferats för att underlätta. Detta gör det möjligt för fler föreningars gymnaster att träna och tävla tillsammans i grupp vilket stärker gemenskapen och på sikt bidrar till att behålla gymnaster längre upp i åldrarna, säger Malin Segermark.

Kommittén har även sett på den fysiska utvecklingen och gjort om tävlingskalendern för att skapa en förbättrad periodisering av träningen och på så sätt skapa bättre förutsättningar till stärkande och motiverande träning.

Malin och de andra medlemmarna i kommittén arbetar hårt för att den rytmiska gymnastiken ska växa och synas mer i landet. Vi avslutar konversationen med frågan ”om ni fick drömma lite – vad skulle ni ta tag i då?”.

- Rytmisk gymnastik behöver synas och breddas i Sverige. RTK vet att sporten har en potential att göra det också. Sporten är i många europeiska länder en av de största tjejidrotterna. Vi skulle vilja ägna tid åt att åka ut och locka fler att börja med världens vackraste idrott. Det kanske även skulle kunna resultera i fler och större resurser, något vi behöver så gymnaster inte behöver sluta med RG för tidigt, exempelvis av ekonomiska skäl som det tyvärr handlar om idag, avslutar Malin Segermark.

Publicerad: 2017-06-12

UPPTÄCK MER