Jessica Wallbom, finalist i Årets eldsjäl

Hylla Eldsjälarna runt om i Sveriges föreningsliv tillsammans med Folkspel och Eldsjälsgalan, röstningen pågår fram till själva galan i mars 2019.

Stort grattis Jessica, vad roligt att du är finalist i Årets eldsjäl. Berätta, vem är Jessica Wallbom?

- En glad och social tjej med höga ambitioner och stor glädje till gymnastik och barn. Jag bor på Ekerö med sambo, fem barn, en hund och en massa fiskar. När jag inte är i gymnastikhallen står jag förmodligen bredvid en fotbollsplan och hejar på mina barn som spelar.

Sedan 2007 kan svenska folket varje år nominera eldsjälar från det svenska föreningslivet till Folkspel. Vinnarna belönas sedan vid en ståtlig gala. De får fina priser, men kanske är det uppmärksamheten som är allra viktigast.

 


Jessica Wallbom är nominerad i kategorin ”hälsa” och vi är så klart nyfikna på varför Jessica själv tror att hon har blivit nominerad och är finalist, frågan är så klart inte enkel att svara på men Jessica säger;

- En sån här fråga är ju alltid svår att svara på men jag skulle tro att mitt engagemang och min förmåga att smitta andra med energi är en anledning, men också vår tydliga värdegrund kring Mälarögymnasterna. För mig är den viktig för hela gymnastiken och jag brinner verkligen för det jag gör. Med det sagt så tror jag att många uppskattar den tid och energi jag ger och att det nu är det många vi når ut till, snart 700 aktiva!


Sveriges föreningsliv är unikt. Ungefär varannan svensk är engagerad i någon förening – allt från stora och kända idrottsklubbar till små byföreningar. Att vara med i en förening är för de flesta en källa till trygghet, gemenskap och glädje. Men detta rika föreningsliv skulle stanna utan de många ideella eldsjälarna. Syftet med Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan är att lyfta fram dem.

På frågan vad som är det viktigaste för Jessica och hennes förening svarar hon;

- Att alla som vill ska få träna gymnastik. Och att gymnasterna ska få möjlighet att göra det på sina villkor. Våra värdeord glädje, gemenskap och tillhörighet ska genomsyra allt vi gör. Jag är så glad över att vi nu är många, det ger oss en mångfald och valfrihet inom vår egna förening för våra aktiva barn! Genom vårt koncept Öppen Träning ser vi till att alla som vill får komma och träna gymnastik varje vecka. Öppen träning är bara möjligt tack vare alla våra tränare som minst 1 ggr/termin ställer upp som tränare på den träningstiden.

Som tränare behöver man ha många olika egenskaper och det är helheten som gör individen till en bra eller mindre bra tränare men de viktigaste egenskaperna enligt Jessica Wallbom är att vara glad, energigivande, trovärdig, trygg, rättvis och tydlig. Men hon poängterar också att det är bra att ha flera olika personlighetstyper i ett tränarteam så att man kompletterar varandra.

Inom idrotten pratar man ofta om förebilder, att det är positivt att ha någon som man imponeras av och som man ser upp till. Jessica Wallbom berättar under intervjun att hon som yngre hade flera olika förebilder/idoler, det var både utövare och idrottare inom olika sporter. Hon nämner bland annat Bengt Johansson, tidigare förbundskapten för handbollslandslaget och även sin egen tränare i Hammarbygymnasterna Per Severinsson. Även Therese Alshammar, som visade stor hängivenhet och att man kan hålla på långt upp i åldrarna, det är imponerande, berättar Jessica.

I mars 2014 startade Jessica och hennes tränarkollega Elin Berglund Mälarögymnasterna, vid starten hade de 16 gymnaster och ganska snart ville fler vara med, idag är de uppe i drygt 700 aktiva. Mälarögymnasterna är en liten och nära förening med stort hjärta, berättar Jessica.

- Vi är många som jobbar hårt för gemenskapen men också vår struktur, så att det blir mer tid till gymnastik i hallen för våra tränare och inte administration. Vi försöker att vara personliga och vara nära alla våra medlemmar, ju större vi blir desto svårare blir så klart den utmaningen, men tillsammans går allt bra.

Alla föreningar runt om i Sverige står inför olika typer av utmaningar men det som förenar majoriteten av dem är tillgången till hallar och halltider, eller snarare bristen på tider och hallar. Även på Ekerö utanför Stockholm, där Mälarögymnasterna håller till har man det problemet. De har ingen specialhall och de har inte tillräckligt med tider i kommunala gymnastiksalar. I Ekerö kommun delar gymnastiken den stora sporthallen med innebandy, basket och handboll – utan avdelning för buller, vilket skapar en ohygglig miljö för både ledare och barn.

- Mälarögymnasternas största utmaning är vår växtvärk, föreningen växer fort och vi behöver hela tiden vara kreativa i våra lösningar kring halltider och nya lag och samtidigt hålla organisationen tajt så att gemenskapen mellan tränare bibehålls, avslutar Jessica Wallbom.

Folkspel är föreningslivets eget spelbolag. Ägare är 73 riksorganisationer med 35 000 föreningar och över 5 miljoner medlemmar. Det finns inga privata intressen, allt överskott går till Sveriges föreningar.

Kom ihåg att röstningen är gratis och pågår ända fram till Eldsjälsgalan i mars 2019. Du får rösta en gång per kategori.

Rösta på din Eldsjäl här! 

Vi önskar Jessica stort lycka till på Eldsjälsgalan i mars!

 

Publicerad: 2018-10-11

UPPTÄCK MER