Porträtt: Hanna Rydén, landslaget i trampolin

En bild

När pandemin slog till med full kraft hade Hanna Rydén precis tagit sig ur en skadeperiod. Hon hade börjat få tävla, hade mycket att se fram emot och hade börjat se ordentliga resultat i sin träning.

Trampolin-SM blev inställd med minsta möjliga framförhållning. Bara dagarna innan det äntligen skulle vara dags kom de nya tuffare allmänna råden från Folkhälsomyndigheten och tävlingen ställdes in. 23-åriga Hanna Rydén från Upplands Väsby GK, med bland annat två SM-guld och sju synkronguld i bagaget, har blandade känslor.

- Det är såklart väldigt trist och särskilt med så kort varsel, men det fanns ändå någonstans i tankarna att det skulle kunna bli så. Trots att jag verkligen längtar efter att tävla så känns det skönt att
Gymnastikförbundet gör sitt till för att minska smittspridningen. I slutändan är det viktigare än att en idrottstävling blir av så det är bara att gilla läget, säger Hanna.

Jonas Juhl Christiansen, landslagschef på Gymnastikförbundet kommenterar:

- Varje gång ett sådant beslut tas så är det tudelat. Vi vet såklart hur besvikna de aktiva och tränarna blir när aktiviteterna ställs in. Samtidigt så vet vi att dessa tråkiga beslut ändå minskar risken för smittspridning och därmed är det enda rätta beslutet för oss att ta. Det gäller att vi höjer blicken, ser den större bilden utanför vår fantastiska idrott och ser på samhället i stort, säger Jonas.

I skrivande stund är alla träningar inställda för Hanna och hon kämpar på med löpning och styrka hemma istället. Men fram tills råden skärptes har träningarna ändå kunnat flyta på. Motivationen i gruppen sänktes och serieträningen avslutades.

- Vi har lekt ganska mycket på trampolinen nu för att försöka göra mycket av det som vi verkligen tycker är roligt helt enkelt och utmanat varandra i den ena tokiga kombinationen efter den andra, säger Hanna.

När pandemin slog till med full kraft hade Hanna precis tagit sig ur en skadeperiod. Hon hade börjat få tävla, hade mycket att se fram emot och hade börjat se ordentliga resultat i sin träning. EM på hemmaplan skulle bli något utöver det vanliga och motivationen var på topp.

- Det tyngsta är väl att det varit sådan tid. I början var det lätt att tänka att man nu fick tid till att träna annat, hinna lära sig nytt och så vidare. Men allt eftersom tiden gick blev det förstås svårare att hålla skenet uppe. Det är träningsgänget som varit det direkt avgörande i den här perioden. De har bidragit så otroligt mycket till att motivationen ändå kunnat hållas uppe, säger Hanna.

Landslagschef Jonas håller med om att trampolingänget åkt på många kängor i år.


- För alla landslag så har pandemin slagit hårt, men för trampolingänget kanske det varit allra tuffast. Först blev EM på hemmaplan inställt med kort varsel i början av pandemin. Hemma-EM som vi sett fram emot i många år och längtat efter. Sen kom sommaren, en del lättnader och de nationella tävlingarna skulle köras. Bara dagarna innan tävlingsstart kom de skärpta råden och SM-tävlingarna ställdes in. Igen, säger Jonas.

”Det bästa med gymnastiken är att få vänner för livet”

Det har varit ett tufft år där Coronaviruset påverkat många och lagt krokben för en stor del av verksamheten under lång tid. För de mest erfarna och rutinerade aktiva så är de stora nationella och internationella sammanhangen väldigt viktiga. Att gå in på en stor arena på ett stort mästerskap, att hänga på hotellet med truppen, att småprata med delegationen i bussen på vägen till arenan. Det är många små delar som skapar en fantastisk helhet. Den helheten saknas just nu och är nog något som alla längtar efter just nu.

Hur mycket man än gillar det rena idrottsliga och den kroppsliga prestationen så märks det tydligt bland alla gymnasterna jag träffar. Det sociala, samhörigheten och vänskapen är en otroligt stor del av det roliga. Det är träningsgänget som blir lite extra viktig för att hålla orken uppe just nu men det är också den större sociala delen som försvinner när resor och arrangemang inte kan genomföras.

- Att vara med i landslaget är roligt på många sätt. Att umgås med människor som brinner för samma sak, att resa till länder man inte skulle rest till annars, få uppleva andra kulturer och få vänner världen över, säger Hanna.

Det bästa med gymnastiken är just gemenskapen och att få vänner för livet enligt Hanna. Hon tycker att det är både häftigt och en stor ära att få representera Sverige och stormtrivs ute på tävlingsgolvet så den delen är helt klart viktig för henne, men gymnastiken är så mycket mer än bara volter.

- Jag har tränat hårt för att nå den nivån jag har idag. Självklart har det fått bli en del uppoffringar genom åren i och med att jag prioriterat träning framför annat. Jag har stått över en hel del andra saker men det har ju varit mitt val, säger Hanna.

Hannas bästa tips till andra som vill nå toppen är:

- Gör din grej! Dra nytta av dina starka sidor och jämför dig inte med andra så mycket. Glöm inte att ge dig själv en klapp på axeln när du gjort något bra. Det är så lätt att bara se det som var mindre bra. …och sist men inte minst, ha kul! Det kanske är en klyscha men den sann. Det va förmodligen därför du började med sporten från första början, säger Hanna.

Text: Ia Wikås

Publicerad: 2020-02-18

UPPTÄCK MER