GS har ordet: Håll i träningen fram emot jul
Idag den 27 november 2020 fyller Gymnastikförbundet 116 år och vi får verkligen säga att vi tillsammans är en osedvanligt pigg och spänstig 100 plussare. Mycket skiljer formerna i verksamheten idag jämfört med 1904 men kärnan, rörelseglädje, ligger i vårt nedärvda DNA. Så hurra för oss och vår förmåga att utvecklas så att vi i över 100 år är och har varit relevanta i förhållande till vår samtid.
I helgen firar vi också första advent och det innebär att det inte är många veckor kvar till jul. Julen kommer inte bli som vanligt, precis som vår verksamhet inte heller ser ut som vi önskat och planerat just nu. Men som sagts många gånger förut tillsammans tar vi oss igenom denna utmaning.
I förrgår presenterade Ung livsstil en rapport som jag gärna vill uppmärksamma. Rapporten är framtagen av forskningsprojektet Ung livsstil som är ett samarbetsprojekt mellan forskare/utredare och 19 kommuner. Studien har pågått länge, mellan åren 2011-2019 och sammanlagt har 777 tjejer som uppgett att de är medlemmar i en gymnastikförening ingått. Studien innefattar även referensgrupper inom samma åldersspann (10-15 år) som antingen är med i andra idrotter eller inte medlemmar i någon föreningsidrott alls. Resultaten är ett fint kvitto på vår verksamhet då det visar på att hälsan bland gymnastiktjejer, liksom bland tjejer som är med i andra idrottsföreningar, är bättre än bland de som inte är medlem i någon idrottsförening. Här kan du läsa mer om den rapporten.
Under veckan kom det tråkiga beskedet att EM i truppgymnastik inte kommer arrangeras i Danmark i april 2021. Nu söker det europeiska förbundet efter en ny arrangör. Vi ska inte helt stänga dörren för ett EM nästa år, men det är klart att osäkerheten fortsatt är stor. Beskedet från Danmark var så klart oerhört trist, framförallt för alla gymnaster som aspirerade på att få delta och alla de ledare som finns runt landslaget.
Träningen ser ju inte ut som vanligt för någon just nu. Även om de flesta under 15 år kan träna, är det med anpassningar och för de som är över 15 är det hemmaträning som gäller. Inomhus eller utomhus. Jag ser så många fina exempel på grupper som håller igång genom att träffas digitalt både för träning och de sociala kontakterna och jag vill ge en stor eloge till alla kreativa ledare runt om i landet. Vill ni ha hjälp så kan ni gå in på Gymnastikförbundets webbsida Träningstips. Där har vi samlat länkar till olika program, verktyg och möjliga träningsupplägg. Ett av de senaste tillskotten kommer från Sportsbasics.com, ett verktyg framtaget av Mats Mejdevi, där det finns massor av övningar som kan sättas ihop och skickas ut till träningsgrupper. Ett annat är Styrkeutmaningen, som är ett sätt att hetta till styrketräningen lite extra genom att lägga till ett tävlingsmoment i upplägget. Jag kan intyga att det både är jobbigt och kul från den testutmaningen vi på nationella kansliet gjorde tillsammans med Charles Fritzén för någon vecka sedan.
Det är ju inte bara vi inom Svensk Gymnastik som tränar hemma och utomhus just nu och glädjande nog så har våra utomhusprogram fått viss spridning via media, där tidningen ETC listat vårt outdoor EFIT som ett av de bästa träningsprogrammen att köra själv – kul!
Vi, liksom många andra, sitter just nu i slutfasen med budget och arbetet med verksamhetsplan för kommande period. Det är ett arbete som normalt sett är svårt, men som kanske är ännu mer utmanande i år. Hur planerar man tex en tävlings- och utbildningsverksamhet när vi inte vet om vi får ses fysiskt eller inte? Men jag känner mig trygg i att Svensk Gymnastik under detta år har visat en hög förmåga på omställning, vilken kommer hjälpa oss under nästa år, där vi nu kan lägga upp planerna framåt ifrån några olika scenarier.
Jag hoppas att ni alla får en fin helg, där det första ljuset får tändas. Sköt om er och så hörs vi snart igen!
Pelle
Publicerad: 2020-02-27
UPPTÄCK MER