Till minne: Tore Green har lämnat oss

Collage Tore Green, svartvit äldre bild och en mer nytagen bild med Tore i svart skjorta och röd slips.

En av Gymnastikförbundets mer framstående ledare har lämnat oss. Tore Green somnade in den 17 januari efter en tid av vacklande hälsa. Närmast sörjande är hustru Carin Nilsson Green och två barn i ett tidigare äktenskap.

Vi som kände Tore minns honom som en glad, engagerad person som spred glädje kring sig. Många är de upptåg och trivsamma konferenser som han ansvarade för. Vilka minns inte Tores ”leklåda” där allsköns leksaker plockades fram utan att detta kändes barnsligt eller larvigt. Tore kunde verkligen få alla att trivas.

Tore föddes i Malmö 1933 och var tidigt engagerad i idrott. Under tonåren var han simmare och vattenpolospelare i Simklubben Ran, fotbolls- och handbollsspelare i MFF och har spelat en A-lagsmatch i fotboll och många i handboll. Han tog studentexamen 1953 och utexaminerades från GCI 1957 och hade då kurskamrater som Sven Tumba, Örjan Brandt och Nickus Sundin. Sin första tjänst som gymnastiklärare hade han i Limhamn, där han kom i kontakt med gymnastiken genom Rosenvångs Gymnastikklubb, som han var ledare för under ett antal år. Från 1962 var han lärare på Lärarhögskolan i Malmö. År 1972 flyttade Tore till Örebro och blev metodiklektor i gymnastik och även studierektor för den nya tvåämnesutbildningen.1984 gick flyttlasset till Stockholm och tjänsten som generalsekreterare i Svenska Gymnastikförbundet.

Trots Tores stora allmänna idrottsintresse var det ändå gymnastiken som tilldrog sig hans stora intresse och engagemang. Redan som ordförande i Gymnastikförbundets Ungdomskommitté 1964-1969 och sedermera som ordförande i förbundets Elitkommitté 1973-1982, där Tore visat sin talang som organisatör av stora arrangemang. 1987 hade Svenska Gymnastikförbundet tilldelats Europamästerskapen i artistisk gymnastik för herrar av vårt Europeiska förbund, men vem skulle ta sig an uppdraget att organisera detta mästerskap? Vem annan än Tore hade kvaliteterna för detta uppdrag? Tore fick förstås uppdraget att ansvara för arrangemanget och med detta inleddes en ny karriär för honom - som arrangemangsgeneral. 1989 lämnade Tore tjänsten som generalsekreterare för att på heltid övergå till att ansvara för Gymnastikförbundets större arrangemang. Det blev många stora mästerskap och arrangemang under åren:

  • Ansvarig för Gymnastikspelen i Örebro 1983
  • Ansvarig för EM herrar i Artistisk Gymnastik i Globen, Stockholm 1989
  • Ansvarig för EM damer i Artistisk Gymnastik i Globen, Stockholm 1994

Karriären som ansvarig för förbundets arrangemang och mästerskap kröntes av uppdraget som ansvarig för Världsgymnaestradan i Göteborg 1999 med drygt 20 000 deltagare och 2 000 volontärer i arrangörsstaben.

En så engagerad person som Tore har förstås premierats under åren. Bland alla utmärkelser som tilldelats honom är det särskilt 1979 som var ett framgångsrikt år. Han tilldelades samma år både Gymnastikförbundets högsta utmärkelse – Lingmedaljen och RF:s högsta utmärkelse – RF:s förtjänsttecken.

Tore var också hedersmedlem i Malmöflickorna och hedersledamot i Lingklubben som han tillsammans med Bertil Sjöstrand och Ulla-Britt Samuelsson var med och bildade 1996.

Tack Tore för dina insatser för gymnastiken, ditt engagemang och trivsamma sätt att medverka till utvecklingen av vårt förbund!

För Gymnastikförbundet:

Inger Båvner

fd Ordförande

Thomas Widlund

fd Generalsekreterare

Bilder: Riksidrottens Vänner och Gymnastikledaren.

Läs även Lasse Wirdheims minnesord här. Pdf, 74 kB.

Publicerad: 2021-01-28

UPPTÄCK MER