Ett utbildningsprogram som fått Rebecka Johansson att blomstra

Rebecka Johansson

Riksidrottsförbundet står tillsammans med Folkspel bakom utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0 som riktar sig mot unga ledare. Rebecka Johansson, en av deltagarna, är mycket nöjd med året som varit.

Rebecka som är ledare i Alingsås IF Gymnastik var uttagen till programmet och målet med hennes arbete var att starta upp en ungdomskommitté i sin förening. Syfte var bland annat att öka samarbetet i föreningen.

Själva programmet startade i augusti 2020 och redan i november var ungdomskommittén på plats. Den innehöll representanter från föreningens alla sektioner; kvinnlig och manlig artistisk gymnastik, truppgymnastik och barngymnastik.

- Inledningsvis gick det lite trögt. Jag fick backa bandet och vi gick igenom syfte och mål igen med de som valt att vara med i kommittén och då kom arbetet i gång och en massa bra idéer kom fram. Det är jag glad för, då det var lite kämpigt i början, berättar Rebecka.

Från och med i november har kommittén träffats ungefär en gång per månad och de har hunnit med en hel del:

  • Ungdomsledarträff med tipspromenad och korvgrillning.
  • Fått i gång ett arbete med mentorskap, där alla ungdomsledare nu har en mentor i föreningen.
  • Kommittén har gett sitt första förslag till styrelsen kring ett upplägg för arvoden till ungdomsledarna.
  • Framåtriktat ligger en föreläsning på planeringsstadiet samt att avsluta terminen med en femkamp.

Parallellt med arbetet i föreningen har de unga ledarna i Eldsjäl 2.0 regelbundet setts. De har haft föreläsningar, diskussioner och fått stöttning från sina mentorer. Rebeckas mentor var Kerim Sehovic som arbetar på RF-SISU. Under högtidliga former avslutades programmet i samband med Eldsjälsgalan för någon vecka sedan.

Vad har då utbildningsprojektet Eldsjäl 2.0 gett för resultat? Rebecka berättar att hon sett förändring både i den egna föreningen och på ett personligt plan. Dessutom har de fått fin uppskattning från föreningens sponsor Alingsås Sparbank för initiativet.

- Jag har utvecklats som ledare och fått en annan bild av mitt ledarskap. Jag känner mig mer motiverad, det är roligare, jag reflekterar mer och är mer normmedveten jämfört med tidigare. Utvecklingen har kommit från tips från de föreläsningar vi fått ta del av och genom att lyssna och diskutera med de andra deltagarna i programmet som alla kommer från olika idrotter, berättar Rebecka och fortsätter:

- Jag känner mig starkare och att jag har blommat ut. Sen upplever jag att det är mer glädje och sug i hallen och att man stöttar varandra på ett annat sätt nu.

Att Rebecka är nöjd med sitt år inom utbildningsprogrammet går inte att missa. Dessutom har det lett till att hon nu sitter med i Gymnastikförbundets nationella ungdomskommitté. Så vad är hennes budskap till andra unga ledare som är nyfikna på Eldsjäl 2.0?

- Om du är intresserad av att utveckla ditt ledarskap och har ett projekt du vill genomföra så SÖK! Du kommer lära känna många nya ledare inom andra idrotter. Vi är ett gött gäng som fortfarande har kontakten även efter att Eldsjäl 2.0 är avslutat, säger Rebecka.

Nu är det dags för nästa omgång av Eldsjäl 2.0!

Läs mer om nästa omgång av Eldsjäl 2.0!
Sista dag för ansökan är 8 juni. Pdf, 2 MB.

Skicka din ansökan till Nina Lööw, nina.loow@gymnastik.se

Läs mer om Eldsjäl 2.0 här

Läs den tidigare artikeln med Rebecka här Pdf, 4 MB.

Publicerad: 2021-05-05

UPPTÄCK MER