Omstart och nystart på Gymnastikforum 2021

Bildtext: #GYMNASTIKFORUM2021 OMSTART, NYSTART! 

9-10 oktober samlades drygt 200 representanter från Svensk Gymnastik för att tillsammans diskutera framtidsfrågor och få möjligheten att mötas igen efter en lång pandemi.

Helgen varvades med föreläsningar, workshops och möjligheter till att nätverka på flera olika sätt, antingen i det fysiska rummet i Malmö, Örebro eller Stockholm, via Zoom, eller i de digitala montrar som satts upp för helgens event. På plats fanns föreningar, anställda på Gymnastikförbundets nationella och regionala kanslier, förtroendevalda och kommittéer.

All dokumentation från forum och föreläsarnas presentationer hittar du här.

Deltagarna i Malmö

Deltagarna i Malmö, som bland annat förmedlade följande i utvärderingen på plats: ”Allt har varit väldigt intressant", "Jag har uppskattat alla samtal och dialoger", "Jag hoppas detta koncept används igen. Skönt att inte behöva åka så långt”.

Förutom ett antal gemensamma föreläsningar hölls nio workshops, vilka täckte områden som insikter och utsikter, Lillsved, uppvisning, föreningsutveckling, återstartsstöd, varumärke, samhällsengagemang, licenser och stadgar.

Under helgen fick deltagarna också extern inspiration genom ett antal föreläsningar. Även de går att titta på i efterhand.

  • Tillsammans med Pelle Malmborg och Anna Iwarsson fick vi en trendspaning utifrån den omvärld Svensk Gymnastik är en del av.
  • Ami Hemviken, inspirerade oss verkligen till att satsa framåt och gav oss handfasta tips om hur vi gör det.
  • Andreas Hagström från Linköpings kommun berättade hur de arbetar med idrottspolitik och jämställdhetsfrågor inom kommunen.
  • Vi länk från Glasgow och Surrey gav British Gymnastics oss insikter om hur de har jobbat med inkludering och att utveckla paragymnastik. Här kan du läsa mer.
  • Ungdomskommitténs arbete
  • Avslutande paneldebatt
Ami och Andreas, talare på gymnastikforum

Ami Hemviken och Andreas Hagström, två av de talare Gymnastikforums deltagare fick möjlighet att lyssna på.

Temat för Gymnastikforum var omstart, nystart och det var ett område som ordförande Anna Iwarsson tillsammans med generalsekreterare Pelle Malmborg fokuserade på i sina olika framträdanden under helgen.

- Jag tar med mig känslan av att många föreningar har en framtidstro och verkligen tar med sig ett lärande från pandemin. De har provat nytt och brutit ny mark och gjort en stor förflyttning. Nu ska vi använda det nya och det digitala där det passar i verksamheten framåtriktat, kommenterar Anna.

Pelle Malmborg och Anna Iwarsson

Generalsekreterare Pelle Malmborg och ordförande Anna Iwarsson tackar för en spännande helg!

En av de föreningar som valde att delta fysiskt på Gymnastikforum var Halmstad Frigymnaster. Fyra representanter från föreningen var med under helgen i Stockholm, tre från styrelsen samt deras nyanställda klubbdirektör.

- Gymnastikforum handlar ju inte bara om att lyssna på föreläsningar utan att träffa personer. Jag hade ett uppdrag från styrelsen att presentera vår nya klubbdirektör för de personer som hon har kontakter med i vardagen och då är det här ett bra tillfälle. Nu när restriktionerna har släppt så behöver vi i föreningen ta nästa kliv och vi har här under forum fått bekräftat att vi är på rätt väg, berättar Michael Hedlund som är ordförande i Halmstad Frigymnaster och fortsätter:

- Jag tycker det är jätteviktigt att vara på forum och är förvånad över att fler Stockholmsföreningar inte är här. Vill de vara med och påverka är det här de ska vara.

Michael Hedlund

Michael Hedlund ordförande i Halmstad Frigymnaster och i MTK (tävlingskommittén för manlig artistisk gymnastik).

En förstagångsbesökare på Gymnastikforum var Östersundsgymnasternas styrelseledamot Lovis Eklund. Det var många i Stockholm som imponerades av Lovis driv och det faktum att hon som blott 18-årig styrelseledamot åkte ensam till Stockholm för att vara med på plats.

- Det är hur härligt som helst att vara här och omgiven av en massa gympafolk. Jag har inte varit iväg på något sådant här utanför föreningen förut, så det är så roligt att träffa så många som brinner för gympan, säger Lovis som också berättar att det hon ser som viktiga steg framåt är att jobba med föreningens marknadsföring och ledarrekrytering.

Lovis från Östersundsgymnasterna

Lovis Eklund, från Östersundsgymnasterna på sitt första Gymnastikforum.

Helgen avrundades med att ungdomskommittén berättade som sitt arbete , samt en paneldiskussion. I paneldiskussionen summerade Lisa Lundin (förbundsstyrelsen), Malin Eggertz Forsmark (Malmö stad, samt medlem i Gymnastikförbundets internationella råd), Per Sjöstrand (President i kommittén för Teamgym i European Gymnastics) och Anne-Lee Holm (verksamhetsledare i Sigtuna Märsta GK) helgen och gav sina egna personliga reflektioner om framtiden.

Innan vi sa tack och hej för denna gång uppmärksammandes även årets förening Sigtuna Märsta GK och årets ledare Johanna Sarri från Norra Norden GK. Stort grattis till er!

Anne-Lee, Anna och Pelle

Anne-Lee Holm från Sigtuna Märsta var med på plats i Stockholm, här på bild tillsammans med Anna Iwarsson och Pelle Malmborg. Johanna Sarri som fick priset som årets ledare var med på länk från träningshallen i Kiruna.

Nästa stora gemensamma mötesplats är Förbundsmötet 2022. Det går i Växjö den 23-24 april.

Varmt välkomna!

Läs mer om Gymnastikforum och ta del av presentationer från workshops och föreläsningar här.

Publicerad: 2021-10-14

UPPTÄCK MER