Granskande reportage om gymnastiken

- Gymnastiken ska vara en trygg och rolig verksamhet att vara i. Det är grunden för allt vi håller på med, säger GS Pelle Malmborg.

Idag kan vi på SVT Sport se ett inslag som beskriver hur gymnaster inom den rytmiska gymnastiken har kommit med allvarliga anklagelser kring tränare och deras ledarskap.

- Vi tycker att gymnasterna är modiga som går ut med sina upplevelser och det som lyfts fram gör oss bestörta, säger Pelle Malmborg som poängterar att deras berättelser är viktiga.

Gymnastikförbundet har varit inne i delar av denna fråga sedan en tid tillbaka och tar den på stort allvar. Vårt viktigaste fokus har varit att säkerställa att tjejerna vi har varit i kontakt med får det stöd de behöver. Utöver det har vi jobbat med frågan kopplat till direkt berörd förening och landslaget. Förbundskaptenens uppdrag har i samråd tillfälligt pausats.

Den första initiala uppföljningen visar att verksamheten inom landslaget i nutid har fungerat väl. Genom att pausa uppdraget för förbundskaptenen ger det oss tid att hantera frågan, samtidigt som landslaget kan fortsätta att fokusera på sin verksamhet.

Inslaget från SVT belyser en bredare problembild som Gymnastikförbundet tar på största allvar.

Har du frågor? Hör av dig till Pelle Malmborg.

pelle.malmborg@gymnastik.se

Publicerad: 2022-03-02

UPPTÄCK MER