Porträtt: Nathalie Westlund, landslaget i kvinnlig artistisk gymnastik

Nathalie Westlund

Nathalie Westlund fyller 17 år senare i år men har redan hunnit samla på sig en rad gymnastikmeriter. 2021 tog hon SM guld i både mångkamp, fristående, barr och bom. Efter det gjorde hon internationell debut som senior och tävlade sitt första VM.

Nathalie har varit en del av landslaget i kvinnlig artistisk gymnastik sedan slutet av 2018, men gymnastik har hon gått på sedan hon var blott 4 år gammal. Under en period varvade hon gymnastiken med simning, men sedan flera år tillbaka är det endast gymnastiken som gäller. När hon får frågan om vad det är som gör gymnastiken så rolig så svarar hon att det framför allt är utmaningarna som lockar.

- Jag tycker att det är väldigt kul att få utmana mig själv och se hur långt jag kan komma, men också att lära mig nya volter och övervinna mina rädslor, svarar Nathalie.

Nathalie bor i Stockholm men tränar till vardags i Eskilstuna gymnastikförening. Eftersom både skolan och träningen är i Eskilstuna består veckorna av mycket pendling. Men tiden hon spenderar på tåget används ofta för att koppla bort gympan och tänka på annat eller hinna med skolarbete, något Nathalie tycker är viktigt när hon tränar så mycket som hon gör. Som sällskap under tågresorna har hon dessutom tvillingsystern Emelie, som även hon tränar gymnastik och är en del av landslaget. Det gör att hon alltid har sällskap till både träningarna och skolan.

Den internationella seniordebuten

2021 var ett händelserikt gymnastikår för Nathalie. Förutom framgångarna vid SM, där det blev hela fyra guld, tog hon steget upp och tävlade sitt första internationella mästerskap som senior. Det råkade dessutom vara ett VM.

- Det var jättekul att få tävla på ett VM och representera Sverige. Jag har inte tävlat på något EM tidigare så att gå direkt till VM på mitt första internationella mästerskap som senior var coolt. Det som är så speciellt med ett så stort mästerskap som ett VM, är att man tävlar mot och tillsammans med några av de bästa gymnasterna i världen. Känslan av att få vara där och tävla på en så stor arena är verkligen en erfarenhet jag tar med mig. Sedan gick kanske inte tävlingen precis som jag ville, men den erfarenheten tror jag också att jag tar med mig. Nästa gång ska jag komma ihåg att ta det mer lugnt och lita mer på mig själv, berättar Nathalie.

Barrserien från SM finalen 2021 som gav Nathalie guld.

Fokus för året

Mästerskapsåret 2022 har inte riktigt dragit igång för den artistiska gymnastiken ännu, under våren ligger därför landslagets fokus på olika läger och checkpoints. Men senare i år väntar både ett EM i München och ett VM i Liverpool. Dessutom kommer vi att få se den artistiska gymnastiken under sommarens SM-vecka.

- I år har vi seniorer ett större lagfokus eftersom vi hoppas kunna kvala till VM i höst med ett lag. Egentligen är det ingen större skillnad mot hur vi tränat tidigare, men jag skulle säga att vi måste lära känna varandra ännu bättre för att kunna stötta varandra på bästa sätt. På en tävling kanske någon vill bli extra peppad i något redskap medan någon annan vill ha det mer tyst när man kör. Då måste vi som lag veta det och tänka på det så att vi kan göra tävlingen så bra som möjligt tillsammans, säger Nathalie.

För att ta sig till VM som lag krävs en topp 13-placering på EM i augusti. Även om det i år är större fokus på lag jämfört med tidigare så är det inget nytt för tjejerna i landslaget att träna ihop som ett lag och peppa varandra. Nathalie berättar att det bästa med att vara en del av landslaget är just att få träna ihop med de andra tjejerna som har samma ambition och intresse. De har alltid väldigt roligt ihop på träningarna.

Med både ett EM och ett VM framför sig är målen för det här året tydliga för Nathalie. Hon hoppas ta en plats i laget som tävlar EM och att de sedan lyckas kvala till VM som lag. Utöver det ligger fokus på att utveckla sina serier och klara de nya övningar som hon tränar mot just nu. Det mer långsiktiga målet är ställt mot OS i Paris 2024.

Följ Nathalie på instagram: @_nathaliewestlund_

Publicerad: 2022-04-12

UPPTÄCK MER