Porträtt: Adrian Lind, landslaget i trampolin & DMT

Adrian Lind

För Adrian Lind blir 2022 det första året på seniornivå. Han tränar och tävlar i både DMT, trampolin och synkron, något som är ganska ovanligt inom trampolinsporten. Dessutom tränas han av ingen mindre än trefaldiga världsmästarinnan Lina Sjöberg.

Inom disciplinen trampolin finns det tre olika grenar, och 18-åriga Adrian Lind tränar och tävlar i alla tre. Det handlar om DMT, individuell trampolin och synkron trampolin. I den sistnämnda ska två gymnaster utföra samma övningar på varsin trampolin så samtidigt som möjligt. Adrian berättar dock att han fokuserar olika mycket på de tre grenarna beroende på vilka tävlingar som ligger framåt.

- Just nu är DMT min favoritgren för att det går lite bättre för mig där, så då blir det roligare. Men den senaste tiden har trampolinen börjat gå väldigt bra den med så jag skulle säga att den börjar komma i kapp. Inför världscupen i Baku i februari som jag var med i tränade jag nästan bara trampolin eftersom det inte var någon tävling i DMT då. Men nu är det DMT jag har störst fokus på eftersom det är där jag har störst chans att kvala till EM, berättar Adrian.

Veckorna består av mycket träning, men när Adrian inte är i hallen går han andra året på Celsiusgymnasiet i Uppsala. När det finns ledig tid mellan träning och plugg hänger han gärna med kompisar, mekar med motorcykeln eller åker skidor.

Har världsmästarinnan som tränare

Adrian började på trampolin i Uppsala GF när han var 11 år gammal, och han har varit fast i sporten sedan dess. Adrenalinet är det som gör träningen så rolig.

- Det är läskigt med trampolin skulle man kunna säga, men det är också kul för att det är läskigt. Då blir det lite action, förklarar Adrian.

Sedan snart fem år tillbaka är Lina Sjöberg en av hans tränare. Lina är ett välkänt namn inom gymnastiken, framför allt för sina tre raka VM guld i DMT. Adrian berättar att hon kan vara lite hård emellanåt eftersom det ju faktiskt är hon som är bäst i världen, men det finns också en hel del fördelar med att ha en världsmästarinna som tränare.

- Man vet att det hon säger stämmer eftersom hon har egna erfarenheter och dessutom tränar och tävlar själv fortfarande. Då kan hon guida och berätta hur saker funkar. Det handlar inte bara om övningar och volter utan även om hur det fungerar vid världscuper och stora mästerskap. Jag som är ganska så ny på det tycker att det är skönt att hon berättar hur det funkar i de sammanhangen, berättar Adrian.

Men det är inte bara Lina som utmanar de yngre, Linas prestationer utmanas också.

- Häromdagen lyckades jag faktiskt med att slå hennes svårighetsrekord på trampolinen, så det är ju kul att kämpa mot henne lite. Jag vet inte vad hon säger om det men jag tror kanske att hon får lite motivation av att vi yngre närmar oss henne, säger Adrian.

Siktet ställt mot EM

Världscupen i Baku tidigare i år var Adrians första internationella seniortävling. Tävlingen gick bättre än förväntat och gav värdefull erfarenhet. Nu är siktet inställt mot EM som går i Italien i juni, den tävlingen är årets stora mål. Men konkurrensen bland de svenska DMT hopparna är stenhård. Fyra killar får åka, men det är fler som slåss om platserna.

- Förra året tävlade jag på mitt första JEM, och det gick bättre än vad jag förväntade mig. Jag tog mig till final och slutade till slut fyra, de två hoppen jag körde i finalen där hade jag aldrig tävlat på tidigare. Men det är ett stort steg att gå från junior till senior, det är jättesvårt att vara med och slåss om platserna direkt. Men målet är helt klart att ta mig till EM och om jag skulle få åka så kommer jag att köra miller vilket är en dubbelvolt med tre skruvar. Det är en övning jag fokuserar ganska mycket på just nu, säger Adrian.

Vi avslutar med att fråga Adrian vad det är som krävs för att man ska kunna bli en bra trampolinare.

- Jag brukar alltid ha med mig att det är svårt att bli lika bra som de allra bästa, men att det går! Det som gäller är att träna mycket, inte vara feg och inte ge upp.

Följ Adrian på Instagram: @adrianlind_

Publicerad: 2022-04-20

UPPTÄCK MER