Porträtt: Kim Wanström, landslaget i manlig artistisk gymnastik
Kim Wanström är en veteran i landslagssammanhang och med sina 24 år är han näst äldst i landslaget i manlig artistisk gymnastik. Motivationen dippade under corona, men nu när tävlingarna är tillbaka blickar han framåt.
För stockholmaren Kim Wanström började gymnastikkarriären när han var sex år gammal. Då hade hans två äldre systrar, som båda tränade gymnastik, fått honom att följa med till hallen för att testa på. När han får frågan om hur länge han varit med i landslaget måste han tänka efter. Manlig artistisk gymnastik är inte en särskilt stor sport i Sverige vilket betyder att flera av killarna i landslaget hållit ihop länge. Till slut kommer han fram till att det måste vara sedan 2009, då tävlade han sitt första pojk-NM som juniorlandslagsgymnast. Det betyder att Kim förekommit i landslagssammanhang i över tio år.
- Jag har alltid känt att jag har velat satsa på gympan, men målet har väl aldrig varit landslaget i sig utan det som kommer efter med alla de stora tävlingarna, berättar Kim.
Blickar framåt efter corona
Under 2020 och 2021 när pandemin var som värst berättar Kim att motivationen dalade. Han kunde träna på som vanligt, men flera av tävlingarna ställdes in och det fanns då inte längre något att träna mot. Även när tävlingarna så smått kom igång igen var det inte som vanligt. Kim berättar att det under VM i Japan i höstas rådde hårda restriktioner och att tävlingen plötsligt fick skjutas upp i två timmar efter att en person som vistats i tävlingshallen visat sig ha corona och att alla ytor behövde desinficeras.
- Man får alltid med sig erfarenhet från varje tävling och mästerskap. Just VM blev lite annorlunda. Det var sen tävling, då fick man träna på att tävla sent och det är alltid en lärdom att orka, berättar Kim.
Men nu finns det tävlingar att se fram emot igen och precis som den kvinnliga artistiska gymnastiken har den manliga artistiska gymnastiken ett större lagfokus än tidigare år. De stora tävlingarna för året är EM i augusti och VM i oktober och förhoppningen är att placera sig bra som lag under EM för att få åka som lag även till VM. Men innan dess väntar en landskamp i Norge och SM, som är en del av SM-veckan i Linköping i sommar. För Kim är de stora mästerskapen inget nytt, han har tävlat vid tre VM tidigare och dessutom tagit en del SM medaljer. Under SM 2021 blev det guld i både fristående och mångkamp, och han slog dessutom till med personbästa i båda. Men Kim har fortfarande mål kvar att uppnå.
- Mitt nästa mål skulle nog vara att ta mig till grenfinal på världscuper och mästerskap som EM. I fristående då, det är det som jag satsar lite extra på just nu. Jag har inte så mycket fokus på mångkamp, men jag kör alla redskap eftersom det är lag-EM och förhoppningsvis VM och då ska jag försöka hjälpa laget så mycket det går. Men efter det här året kommer jag nog inte köra allt, säger Kim.
Anledningen till att det är just fristående Kim satsar lite extra på är för att det är favoritgrenen.
- Fristående är väl det som jag tycker är roligast och kanske det jag är bäst på. Men jag har alltid varit en mångkampare skulle jag säga, sen har jag stuckit ut lite i fristående och lagt lite mer tid på det, berättar han.
Att balansera gymnastiken med annat
Till vardags tränar Kim i Hammarbygymnasterna, och det är träning måndag till lördag med dubbla pass tre dagar i veckan. Kim uppskattar att han i snitt tränar fyra timmar per dag. När han inte tränar så är det jobb som gäller och i veckorna hinner han inte med så mycket mer än det. Men på helgerna när han är ledig försöker kan hinna med att hänga med kompisar och hitta på annat. Vanligtvis har Kim ledigt från gymnastiken några veckor under sommaren, men i år blir det lite annorlunda.
- EM brukar gå på våren, men eftersom EM går i augusti i år så det blir jobb i hallen hela sommaren. Annars brukar vi ha några veckor helt ledigt under sommaren och några veckor under julen. I år blir det lite längre vila efter EM eller VM istället om vi kvalar till det, säger Kim.
Vi avslutar med att fråga vad som är viktigt att tänka på för att kunna balansera all träning med jobb, kompisar och familj, och vi får ett kort, men ack så viktigt svar.
- Kost och sömn. Och så är det viktigt att ha en hobby bredvid gymnastiken, svarar Kim.
Följ Kim på instagram: @kimwanstrom
Publicerad: 2022-04-27
UPPTÄCK MER