Snart dags för NM i rytmisk gymnastik på hemmaplan

Bildtext NM i rytmisk gymnastik

Den 7-8 maj går de nordiska mästerskapen i rytmisk gymnastik i Uppsala och 22 svenska gymnaster står redo att representera Sverige. Under helgen pågår tävlingar för juniorer och seniorer, både individuellt, i duo/trio och i trupp.

NM i rytmisk gymnastik skulle ha genomförts i början av mars, men på grund av pandemin blev mästerskapet framflyttat till den 7-8 maj. Och snart är det äntligen dags, om bara en vecka intar gymnasterna tävlingsgolvet och får visa upp sina program inför publik. Christina Almskoug är verksamhetschef i arrangörsföreningen GF Uppsalaflickorna. Hon berättar hur förberedelserna inför det stora mästerskapet har sett ut och hur det känns att få arrangera ett NM.

- Det har varit lite hackigt med förberedelserna eftersom tävlingen blev framflyttad på grund av pandemin, men det ser bra ut och saker och ting börjar falla på plats. Det känns spännande och roligt att få arrangera NM eftersom vi inte arrangerat något internationellt mästerskap i rytmisk gymnastik förut. Det är speciellt roligt då vi också har många kvalificerade gymnaster från Uppsala i det svenska laget, berättar Christina.

Christina berättar också vad de i arrangörsföreningen ser mest fram emot med tävlingshelgen.

- Det vi ser mest fram emot är att få se alla fantastiska gymnaster genomföra sina konstnärliga program, säger Christina.

Kommentarer från landslagstränarna

Landslagstränare Katarina Jönsson Söderberg och Jenny Engdahl kommenterar de svenska gymnasternas förberedelser och hur förväntningarna inför tävlingarna ser ut.

- Förberedelserna inför detta NM på hemmaplan startade redan förra sommaren på Lingvallen då landslagets individuella juniorer och seniorer tillsammans satte sina gemensamma mål. De var alla överens om att de ville förbättra resultaten från föregående NM och de nya målen de satte var silver i lagtävlingen samt medalj i någon grenfinal. För att nå dessa mål tyckte gymnasterna det var viktigt att ta hand om sig själva, ha en positiv energi, samarbeta, stötta varandra samt tävla på säkra och stabila program. Utefter detta har vi i landslagsledningen anordnat landslagssamlingar där gymnasterna har jobbat med teambuilding, mental träning, hjälp med koreografi av nya tävlingsprogram, checkpoints av program med tränare samt domare och inspiration och hjälp av olika internationella gästtränare. Vi landslagstränare hoppas att alla svenska gymnaster kan gå in på tävlingsmattan på NM och njuta, showa och vara stolta över sig själva och de stora framsteg de alla har gjort under det senaste året. Vi är väldigt stolta över svensk RG och vi önskar alla tävlande ett stort lycka till! Säger Katarina och Jenny.

Tävlingarna går i Fyrishov Arena och vi önskar alla våra svenska deltagare ett stort lycka till!

Här kan du läsa mer om mästerskapet och se tävlingsschema

Här hittar du vilka gymnaster som representerar Sverige

Publicerad: 2022-04-30

UPPTÄCK MER