Svenska medaljer vid NM i rytmisk gymnastik

Svenska delegationen på nordiska mästerskapen

Under en lång och intensiv tävlingshelg i Uppsala avgjordes de nordiska mästerskapen i rytmisk gymnastik. 22 svenska gymnaster visade upp fina program och helgen avslutades på topp med flera medaljer till Sverige.

Efter att ha blivit framflyttat på grund av pandemin var det äntligen dags för de nordiska mästerskapen i rytmisk gymnastik att avgöras. Läktaren i tävlingshallen var full av svenska supportrar redo att heja fram de svenska gymnasterna och stämningen var på topp. Mästerskapet inleddes i mångkamp och lagtävling för både juniorer och seniorer. För några av gymnasterna gav nerverna sig tillkänna och det blev en tävlingsdag med både toppar och dalar. Sverige hade som mål att knipa silver i lagtävlingen, men med lite för många missar fick man se sig besegrad av både Finland och Norge. För Sverige blev det brons för både juniorerna och seniorerna i lagtävlingen.

Silver och brons till Alva Svennbeck

Under söndagen blev de chans till revansch för våra svenska gymnaster. Dagen startade med tävlingar i duo/trio, och juniorduon från Stråssa GF med Lowa Andersson och Thanaelle Nziza belönades med silver efter två fina program. För den svenska seniortruppen från Halmstad RG/Jönköping GF blev det brons. Dagen avslutades med grenfinaler för både juniorer och seniorer där Sverige hade gymnaster med i samtliga finaler. Alva Svennbeck från GF Uppsalaflickorna är vanligtvis stark i boll och tunnband, men efter några missar under lördagens kval blev det ingen final i de redskapen. Istället var det i käglor och band som det skulle bli medaljer för Alva. Det fartfyllda kägelprogrammet gav silver och i band blev det brons.

- Det har varit en jätterolig helg, men jag har också varit väldigt nervös. Käglor och band är egentligen inte mina starkaste grenar, men det var ju roligt att det kunde gå bra i dem också, kommenterar Alva.

Alva Svennbeck med silver och bronsmedalj

Alva Svennbeck tog silver i käglor och brons i band under helgens nordiska mästerskap i rytmisk gymnastik.

Alva lyfter också hur kul det är att se att Sverige börjar närma sig de andra nordiska länderna poängmässigt. Hon upplever en stor skillnad från förra NM, och syftar inte bara på sig själv utan nämner även klubbkamraten Elina Sheremy som slutade på en fjärdeplats i bollfinalen, inte långt ifrån pallen, och juniorernas insatser. Landslagstränare Katarina Jönsson Söderberg och Jenny Engdahl håller med om att Sverige tagit ett steg framåt sedan förra NM, vilket är roligt. De upplever att alla de svenska gymnasterna varit vid gott mod under helgen och gjort bra ifrån sig. För flera av gymnasterna är NM det största de upplevt under sin gymnastikkarriär.

Thanaelle och Lowa juniorduo

Det blev silver för juniorduon Thanaelle Nziza och Lowa Andersson från Stråssa GF.

Seniortruppen Nordiska mästerskapen i Rytmisk Gymnastik

Den svenska seniortruppen åker från NM med brons.

Nytt reglemente

Under våren har det kommit ett nytt reglemente för den rytmiska gymnastiken, och både gymnaster och domare har haft kort tid på sig att sätta sig in i det nya. Gymnasterna har fått ändra om en del i sina program och domarna, som genomförde examinationer under mars, har endast hunnit döma ett fåtal tävlingar innan det var dags för de nordiska mästerskapen. Det har varit en utmaning, men trots det flöt mästerskapet på bra. De svenska domare som var på plats och dömde var Elisabeth Cupr, Vendela Larsson, Ida Rodriguez och Aksana Lodhi. Inbjuden som hedersdomare var Ludmila Ahlin som efter otaliga år som domare, där hon bland annat dömt vid fem OS, nu avslutar sin domarkarriär.

Svenska domare

De svenska domarna vid de nordiska mästerskapen 2022 tillsammans med hedersdomare Ludmila Ahlin.

Vi säger stort grattis till våra svenska medaljörer och till hela den svenska delegationen för en väl genomförd tävling!

Alla resultat och poäng går att hitta här

Publicerad: 2022-05-09

UPPTÄCK MER