Porträtt: Tuva Stjärnborg, juniorlandslaget i trampolin & DMT

Tuva Stjärnborg

16-åriga Tuva Stjärnborg från Klippan både lever och andas gymnastik. För henne består veckorna av träning i trampolinens alla grenar, och även lite i truppgymnastik. Om bara några veckor åker hon till Italien för att tävla JEM i trampolin och DMT.

Tuva började tidigt med både trampolin och truppgymnastik i den skånska klubben Klippans GK, och hon har tränat båda parallellt under många år. Att hinna med att träna både individuell trampolin, synkron, DMT och truppgymnastik samtidigt som man går i högstadiet är intensivt. Tuva berättar att planering är viktigt för att hinna med, och varje vecka sätter hon upp ett schema där hon planerar in tid för att göra läxor efter träningen. Men trots att veckorna består av mycket gymnastik och att Tuva tränat i många år så är hon inte på väg att tröttna.

- Förra året hade jag två fotskador. När jag var skadad fick jag verkligen känna på att sakna gympan, då insåg jag hur mycket jag verkligen gillar det, berättar hon.

Trampolin + Truppgymnastik = Sant

När Tuva får frågan om vad hon tycker gör gymnastiken så rolig så svarar hon variationen, och kanske är det därför det fungerar bra för henne att träna många olika grenar. I vissa perioder blir det mer träning i trampolin och i andra perioder blir det mer träning i DMT eller truppgymnastik. Det gör att träningen aldrig känns enformig. Tuva är också ett bevis på att man inte behöver bestämma sig för en gren att satsa på tidigt, utan det går att variera även upp i tonåren.

- Jag började först på både trampolin och truppgymnastik i Klippan. Sen för några år sedan kom jag till en nivå där jag ville köra lite mer trupp så då började jag träna trupp i Engelholmsgymnasterna. Jag gick där i kanske 3 år och tävlande bland annat USM. Nu har jag precis slutat där för att satsa mer på trampolinen eftersom det har blivit lite mer träning där nu. Det är svårt att hålla båda på en hög nivå, men jag kör fortfarande lite trupp i Klippan för att det är roligt, berättar Tuva.

Under corona visade det sig också vara bra att kunna variera. När det i trampolinen beslutades att man bara fick träna enskilt med sin tränare och inte med de andra gymnasterna i föreningen så berättar Tuva att hon tyckte det var skönt att kunna få den sociala biten och gemenskapen från truppgymnastiken. På samma sätt var det skönt att ha träningen i trampolin kvar under den perioden som truppgymnastiken inte fick träna alls. Men även om det finns flera fördelar med att variera mellan trampolin och truppgymnastik så finns det såklart också skillnader mellan disciplinerna.

- Den största skillnaden är nog stilen. I trupp så är det inte lika stort fokus på stil jämfört med trampolin utan där är det mer power. I trampolin är det mycket mer finslip och fokus på hur man ska gå in i volterna och sådär. Det kan vara svårt ibland att ha en teknik med sig från trampolinen och göra det i trupp, så ibland har jag fått lära mig en volt på två olika sätt för det kan vara helt olika stil, berättar Tuva.

Tränare Albin kommenterar

Albin Ekenberg har varit Tuvas tränare sedan våren 2013. Han beskriver henne som en målmedveten ung tjej som har lätt för att lära. Hon jobbar hårt för att nå sina mål och är mycket driven, något som ibland kan vara negativt och ibland positivt. Tuva nämner själv att hon ibland kan sätta hög press på sig själv, och Albin menar att det är en svår balans mellan vad som är rimliga krav och vad som är för höga krav.

-Vi har ju höga förväntningar som ett team, men det bygger också på att vi kan ha det eftersom vi har en nära relation och kan prata med varandra. Skulle det bli för mycket så får vi sänka förväntningarna. Att ha kontinuerlig kontakt tror jag också är viktigt för det kan ju gå illa mentalt, säger Albin.

Albin berättar samtidigt att han och Tuva tillsammans har som mål att gå väldigt långt och därför jobbar långsiktigt. Slutmålet är att tävla på OS, men Albin poängterar att det är många år dit.

- Just nu ser jag det som en fördel att Tuva kör både DMT, trampolin, synkron och trupp. Skulle man sen specialisera på en del och köra det extra mycket så blir det inte hållbart att köra allt längre för då hinner man inte återhämta sig. Men eftersom Tuva fortfarande är ung tycker jag bara att det är bra att hon kör allt eftersom hon tycker det är roligt. Då får hon en bredd också. Det finns ju ingen garanti för att hon kör trampolin nästa år, alla år man tränat hårt kan ju egentligen bara ta slut om man tröttnar eller inte tycker att det är roligt längre, säger Albin.

Tuva och hennes tränare

Snart dags för JEM

Den 1-5 juni går EM och JEM i trampolin och DMT i Italien. Tuva är uttagen till JEM i både trampolin och DMT, och hon berättar själv att den tävlingen är det hon ser mest fram emot med gympaåret 2022. Under JEM 2021 tog Tuva brons i DMT, och även om hon hoppas kunna ta medalj i år också så är målet först och främst att ta sig till final. Hon kommer dessutom att tävla på svårare volter i år och tävla på både nya serier i trampolin och nya kombinationer i DMT. Men innan det är dags för avresa till Italien så väntar SM i trampolin och DMT på Tuvas hemmaplan.

-Internationellt så tävlar jag som junior, men i Sverige är jag precis på gränsen mellan senior och junior så på SM kommer jag köra både JSM och SM, berättar hon.

Trots att det är en intensiv tävlingsmånad som väntar ger Tuva inga tecken på att vara särskilt nervös. Hon nämner det snarare som en av hennes styrkor att prestera när det väl gäller.

-Då bara bestämmer jag mig och så kör jag, säger hon.

Tuvas trampolinserie från Svenska Cupen tidigare under våren.

Följ Tuva på instagram: @_tuva.stjarnborg

Publicerad: 2022-05-11

UPPTÄCK MER