Svenska gymnaster klara för EM i rytmisk gymnastik

Rytmisk gymnastik tävlande

Den 15–19 juni går de europeiska mästerskapen i rytmisk gymnastik i Israel. Nu är det klart att tre svenska gymnaster åker till Tel Aviv för att delta.

Med helgens NM i Uppsala som en sista avstämning blev det idag klart att tre gymnaster är uttagna till att representera Sverige vid de europeiska mästerskapen i rytmisk gymnastik i sommar. Eftersom kvalgränsen till EM varit högre än kvalgränsen till VM under de senaste åren var det längesedan Sverige skickade några gymnaster till EM. Därför är det extra glädjande att vi i år skickar inte bara en utan tre.

Senior individuellt

Alva Svennbeck, GF Uppsalaflickorna

Emma Göransson, GF Uppsalaflickorna

Elina Sheremey, GF Uppsalaflickorna

- Det är väldigt roligt att kunna åka till EM med en stor delegation från Sverige så att vi syns internationellt. Vi är väldigt stolta över svensk RG och det känns som vi är på uppgång. Det syntes även på NM att vi är mycket starkare nu än på föregående NM, säger Katarina Jönsson Söderberg, landslagstränare rytmisk gymnastik.

Även om helgens NM innebar både medaljer och fina prestationer så menar hon att de uttagna gymnasterna har mer kvar att ge.

- Alva som är mest erfaren och som har presterat bäst under våren både nationellt och internationellt kommer tävla i alla 4 program och kommer därmed få en mångkampsplacering. Hon presterade bra i 2 av 4 program på NM men har definitivt mer att ge. Emma och Elina kommer tävla i 2 program var. Syftet med det är att de är med för att se, lära och få viktig erfarenhet och tävlingsvana på stora mästerskap inför framtiden. Emma hade några kostsamma missar i sina program under NM och får nu chans till revansch, jag vet att även hon har mer kvar att ge. Elina presterade säkert och stabilt genom både mångkamp samt grenfinaler på NM men ska försöka höja utgångspoängen lite mer till EM för att kunna nå upp i högre poäng, säger Katarina.

Mer om EM i rytmisk gymnastik hittar du här

Publicerad: 2022-05-12

UPPTÄCK MER