Svensk Gymnastik inviger Special Olympic games

Special olympics tävlande med pom poms. 

Den 16-18 juni genomförs Special Olympic games i Malmö. Ett evenemang med 1000 aktiva från 11 olika idrotter som samlas för att tävla mot varandra, sig själva och framför allt för att ha kul.

Förra året fick Gymnastikförbundet en förfrågan från Parasportförbundet om att under invigningen av spelen i Malmö den 16 juni få visa upp svensk paragymnastik, vilket förbundet tackade ja till.

Fyra föreningar i Skåne och en i Stockholm är med; Kämpinge GF, Sölvesborgsgymnasterna, GF Ling, Trelleborg TC och Enebybergsgymnasterna. Ett 30-tal gymnaster mellan 10-30 år och med olika funktionsnedsättningar kommer att visa upp gymnastikens rörelseglädje i olika former inför stor publik i Malmö Ishall.

Gymnastiken har ännu inte funnits med inom Svensk Parasport så detta blir premiär i det här sammanhanget.

Ansvarig för koreografi, träning och uppvisning är Åsa Roos och till sin hjälp har hon ett antal ledare och personliga assistenter.

- Förutom att detta blir en betydelsefull och minnesvärd upplevelse för våra deltagande paragymnaster så är vår förhoppning att fler personer med funktionsnedsättningar ska förstå att de också kan träna gymnastik och framför allt att de ska se hur kul det är, säger Johanna Hedgårdh, projektledare för inkludering och paragymnastik på Gymnastikförbundet och fortsätter:

- Vi hoppas att fler föreningar ska starta upp paragymnastik. Idag är det cirka 40 av våra 1000 gymnastikföreningar som erbjuder det i någon form. Vi hoppas på en 100-procentig ökning innan året är slut. Gymnastiken är ändå enligt många grunden till all idrott så vad kan vara bättre för den här målgruppen än just gymnastik?

Läs mer om Special Olympics här

Läs mer om paragymnastik här

Publicerad: 2022-05-18

UPPTÄCK MER