Brommagymnasterna tar dubbla SM-guld i truppgymnastik

Lagbilder med guld

Det var ett efterlängtat SM i truppgymnastik som avgjordes i Västerås under helgen. Publiken bjöds på gymnastik på högsta nivå och söndagens finaler slutade med dubbla guld till Brommagymnasterna. Den inofficiella mixedtävlingen vann GF Örebro.

Efter två år av inställda SM-tävlingar i truppgymnastik var det många som längtat efter att få hoppa in i SM-bubblan igen, både gymnaster, tränare, domare och publik. En vecka innan tävlingarna drog igång sålde finalbiljetterna slut och när tävlingarna sedan drog igång var det med närmare 1900 personer på plats i arenan. Sammanfattat blev det ett SM med både glädje, besvikelse, skrällar och volter vi aldrig sett på SM förut.

Inofficiellt SM i mixed

Årets startfält i mixedklassen bestod av endast två lag. Det betyder att deltagande lag inte tilldelas några officiella SM-medaljer eller mästartitlar. Men de två mixedlagen GF Örebro och Tyresögymnastiken visade upp fina volter och bjöd på en fantastisk show. Elise af Ekenstam från det vinnande laget GF Örebro tävlade sitt första SM och sa såhär efter tävlingen:

- Det har varit jätteroligt att tävla idag, extra kul eftersom det varit uppehåll från tävlingar ett tag. Vi ställde alla våra varv och körde vårt bästa så det var jätteroligt. Extra bra gick det på tumbling för där fick vi bonuspoäng på likavarvet.

GF Örebro slutade på poängen 51.400 och Tyresögymnastiken på 46.100.

Mixlag SM-Guld

GF Örebros mixedlag. Foto: Otto Laidwa.

Brommagymnasterna behåller guldet på herrsidan

I herrtävlingen bjöds publiken på de svåraste volter som körts inom truppgymnastiken och det var ett starkt startfält med hela sju tävlande lag som slogs om medaljerna. Det vinnande laget Brommagymnasterna lag 1 utmärkte sig särskilt i trampett där de fick en skyhög svårighetspoäng på över 11 poäng. Totalt slutade laget på poängen 59.950.

- Det känns helt fantastiskt! Det har varit tre år av väntan på det här och det är helt fantastiskt att kunna gå in och göra det här med laget, det ligger så mycket hårt jobb bakom det, säger Patrik Gustafsson, en av gymnasterna i Brommas herrlag.

Detta blir Brommagymnasternas tionde guld på tolv år, en imponerande bedrift. På andraplats kom GF Fram från Helsingborg med poängen 57.000 och på tredjeplats slutade KFUM lag 1 från Stockholm med poängen 56.800.

Herrlaget SM-Guld

Brommagymnasterna vann herrklassen. Foto: Otto Laidwa.

Guld för Brommagymnasterna även i damklassen

Sex stycken damlag hade tagit sig vidare från lördagens kvaltävling till söndagens final, och det skulle bli en jämn nagelbitare om medaljerna. Alla lag visade upp fin gymnastik med få missar. Till slut var det Brommagymnasterna som fick kliva högst upp på pallen även i damtävlingen efter att lag 2 samlat på sig bonuspoäng av domarna i både tumbling och trampett. Totalt slutade de på poängen 56.200.

I trampett fick vi även se en volt som aldrig tidigare körts av en damgymnast på ett SM – en trippelvolt med halv skruv. Volten kördes av Nicole Hosseini från det vinnande laget som sammanfattar dagen såhär:

- Dagen har varit helt fantastisk! Vi gjorde ett bra kval där vi fick känna av stämningen, publiken och hallen vilket var skönt för det var längesedan det var ett sånt här mästerskap. Sedan hade vi grejer att fixa till nu till finalen, vilket vi också gjorde. Vi gick in på golvet och gjorde allt tillsammans och det räckte hela vägen, säger Nicole.

På en andraplats slutade GT Vikingarna med poängen 54.700 och på en tredjeplats kom debutanterna Teamgym Högaholm (GK Engelholmsgymnasterna) med poängen 51.800. Samtliga gymnaster i bronslaget tävlade sitt första SM.

Damlag SM-Guld

Guld til Brommagymnasterna även i damklassen. Foto: Otto Laidwa.

Stort grattis till alla helgens medaljörer!

Här finns alla poäng och resultat från helgen

Publicerad: 2022-05-22

UPPTÄCK MER