Porträtt: Elina Grawin, juniorlandslaget i kvinnlig artistisk gymnastik

Elina Grawin

15-åriga Elina Grawin har tränat gymnastik under större delen av sitt liv. Förra året deltog hon i sin första internationella tävling, och målet för 2022 är att fortsätta samla internationell tävlingserfarenhet inför framtiden.

Elina är en ung tjej, men gymnastiken är redan en självklar del av hennes vardag och när hon får prata om sporten gör hon det med ett leende genom hela samtalet. Elina började på gymnastik som 5-åring och gissar att hennes föräldrar tog med henne till gympahallen eftersom Elinas mamma själv varit gymnast. Sedan fyra år tillbaka tränar hon till vardags i Eskilstuna Gymnastikförening och pendlar från hemmaorten Stockholm varje vecka, men med anpassat schema i skolan är det inga större problem att hinna med både skolarbete och träning. Att vara en del av juniorlandslaget i kvinnlig artistisk gymnastik innebär mycket träning, och Elina är noga med att koppla bort gymnastiken de dagar hon inte tränar. Då umgås hon ofta med familj och vänner, och ibland virkar hon.

Första internationella tävlingarna

Under 2021 deltog Elina i sina första internationella tävlingar. Det var Flanders International Team Challenge och Gymnova Cup, som båda gick i Belgien. Tävlingarna beskriver hon som de roligaste tävlingar hon deltagit i.

- Det var väldigt roligt att tävla utomlands och träffa gymnaster från andra länder. Sen var det också nervöst såklart, arenan var mycket större och bättre än jag hade väntat mig och så var det första gången jag tävlade på podium. Det var synd bara att det inte var någon publik på grund av corona, annars hade jag haft min familj där, berättar hon.

Utöver att delta i de internationella tävlingarna så tog Elina också JSM guld 2021 i både mångkamp, barr och fristående. Att tävla är något hon tycker är väldigt roligt. Hon berättar att hon tycker om känslan av att vara nervös innan hon går in på tävlingsgolvet och sedan känna sig stolt och nöjd när tävlingen är över och det gått bra. De gånger det går sämre på en tävling kan hon bli frustrerad, men hon släpper det snabbt och använder snarare den känslan till att jobba vidare och ta revansch vid nästkommande tävling.

Målen för 2022

I år hoppas Elina få användning av erfarenheterna hon samlade på sig under förra årets internationella tävlingar, men hon hoppas också kunna använda erfarenheterna för att utvecklas ytterligare som gymnast. Årets stora förhoppning är att kvala till JEM och EYOF som går under sommaren, där EYOF är en förkortning för European Youth Olympic Festival och ofta beskrivs som ungdoms-OS.

Under våren har fokus för både junior-och seniorgymnasterna i landslaget varit på olika checkpoints som fungerar som både förberedelse och uttagning till årets stora mästerskap. Juniorerna och seniorerna tränar då tillsammans, men med lite olika fokus. Helena Andersson Melander är förbundskapten i kvinnlig artistisk gymnastik, och hon berättar mer.

- Förutom att juniorlandslaget och seniorlandslaget har olika tävlingsplanering så är huvudfokus för juniorerna att träna och förbereda sig inför mästerskap på internationell nivå och samla på sig tävlingserfarenhet inför framtiden. Vilken målsättning en gymnast har ser jag dock som individuellt och styrs inte av om man är junior eller senior, utan målsättningen styrs framför allt av den egna ambitionen, viljan och drivkraften, förklarar Helena.

Till helgen väntar checkpoint 4 för Elina och de andra tjejerna i landslaget. Det blir den sista avstämningen och uttagningen till årets stora mästerskap. Tidigare i maj var landslagsgymnasterna iväg på checkpoint 3, och Elina skickar med en video på en del av barrserien med hennes nya kombination hon utförde under den helgens uttagningstävling.

Elinas barrserie från checkpoint 3 tidigare i maj.

- Barr är mitt favoritredskap för där får man göra coola volter och jag tycker det är roligt med svingar. Just nu är jag också extra nöjd med att jag har fått in min nya kombo i barr, shap pak shaphalv. Jag hoppas att poängen jag fick under förra lägret ska räcka för att ta en plats till JNM, EYOF och JEM, avslutar Elina.

Följ Elina på instagram: @elinagrawin

Publicerad: 2022-05-26

UPPTÄCK MER