Din träning till nästa nivå med PEAK i gymnastik

PEAK kampanjbild

Nu lanseras PEAK i gymnastik, en plattform med kunskap, tips och verktyg för dig som är elitaktiv i gymnastiken.

Vill du få ut mer av din träning är Gymnastikförbundets nya kunskapsplattform PEAK i gymnastik något för dig. PEAK står för Personlig Elitutveckling Aktiv Karriär, eller kort och gott PEAK, och riktar sig till dig som är elitaktiv inom gymnastiken. På plattformen finns kunskap, tips och verktyg samlat som kan bidra till din långsiktiga elitutveckling.

PEAK är ett projekt som funnits under en längre tid vid Gymnastikförbundet. Då under andra benämningar som individuell prestationsutveckling. Det senaste året har projektet tagit fart i samband med att projektledare Sofia Kuylser tillsammans med Ulf Andersson tillsattes för att driva PEAK som nu lanseras. Förhoppningen är att PEAK ska ge dig som elitaktiv en möjlighet att lära dig mer om vad som påverkar din utveckling och prestation och bidra till att du kan vara mer delaktig i och forma din elitidrottskarriär.

– Det är väldigt roligt att äntligen få släppa PEAK. Är man intresserad av att utforska sin egen utveckling och karriär så är PEAK ett bra ställe att börja den resan på, säger projektledare Sofia Kuylser.

En plattform för och med elitaktiva

Plattformen bjuder på en blandning av text, film, podd, animation och interaktiva inslag. Här finns filmer där andra elitaktiva inom gymnastiken bjuder på sina tankar och erfarenheter från sin egen karriär blandat med texter och fördjupade diskussioner i poddformat. En av fler elitaktiva som medverkat i materialet är Christopher Soos, manlig artistisk gymnastik.

Vad tycker du om PEAK?

– Jag tycker PEAK ett intressant projekt som förhoppningsvis ger intryck och perspektiv från någon som har elitsatsat eller som har en pågående elitsatsning. Det gör att man själv också kan få inblick i andras satsning samtidigt som man känner igen sig i sin egen satsning. Det tror jag kan vara värt mycket för alla som tycker det är intressant och läsvärt.

Ytterligare en elitaktiv som syns i filmerna på plattformen är Nicolai Kristersson Campbell, landslagsaktuell i truppgymnastik.

Hur har det varit att medverka i projektet?

– Det har varit kul och givande eftersom man helt plötsligt behövde ge svar på frågor man inte tänker på särskilt ofta.

Du har ju också haft möjlighet att få smygtitta på plattformen innan lansering, vad tycker du om PEAK?

– Jag tycker att det är ett grymt verktyg som man bland annat kan använda för att få en djupare förståelse för sin egen utveckling.

Det är något som projektledare, Sofia Kuylser, också understryker.

– En grundtanke med allt material hela vägen i det här projektet har varit just att väcka tankar och funderingar kring hur jag funkar, vad jag behöver för att må bra och prestera bra och ge tips och verktyg för hur jag kan ge mig själv den utvecklingen jag behöver. Det gör det extra kul att de som också kollat på plattformen har uppfattat det så. Jag tror att om man verkligen går in och jobbar med materialet, funderar över frågorna och försöker omsätta det i praktiken så kommer man att få ut mycket av PEAK.

Grundmaterial på plats

Plattformen omfattar 14 olika block med innehåll som spänner över tre olika områden;

  • Tekniska aspekter
  • Fysiska aspekter
  • Mentala aspekter

Sofia berättar att innehållet på PEAK är format med utgångspunkt i vad gymnastikens elitaktiva har efterfrågat mer kunskap eller verktyg inom. Bland annat har enkäten ”Min elitutveckling” tillsammans med fokusgrupper och intervjuer grundat struktur och innehåll till PEAK. Fysisk preparation, analysera teknik, återhämtning, biomekanik och mål, självförtroende och motivation är några exempel på block som går att hitta på PEAK.

– När man ska ta fram ett sådant här material så blir det naturligtvis svårt att avgränsa det. Det blir omöjligt att täcka allt så klart men nu finns det ett bra grundmaterial på plats och så hoppas jag att vi fortsatt kan hålla plattformen levande genom att bygga ut, lägga till och fördjupa materialet, säger Sofia.

PEAK är en öppen plattform vilket betyder att alla som är intresserade av materialet kan ta del av det men riktar sig till dig som är elitaktiv inom gymnastik. Utgångspunkten har varit att PEAK ska fungera att ta till sig i vardagen där tid en sparsam ingrediens i en elitsatsning.

– Lättillgängligheten och den här mixen av film, podd och text har varit viktig att få till för att det ska kännas lätt och intressant att ta till sig. Jag hoppas att man känner att det finns något för mig här oavsett vad man har för intresse och att man också känner att man både kan hämta inspiration och konkreta tips på hur jag kan jobba i min elitidrottssatsning för att ta nästa steg i utvecklingen, säger Sofia.

En plattform alla kan ta del av

PEAK vänder sig till alla elitaktiva inom gymnastiken, oavsett vilken disciplin du utövar. Förhoppningen är också att du ska kunna inspireras av andra. Nicolai menar att han har uppskattat möjligheten att lyssna till hur andra elitaktiva har gjort i sin elitsatsning och att det är något han tror att PEAK kan bidra till att gynna sin egen elitsatsning.

– Jag tyckte att det var otroligt häftigt och intressant att lyssna på andra elitgymnasters tankar och idéer. Jag kommer att försöka implementera deras tillvägagångssätt i min egen träning. Sedan kommer jag också använda mig av de informativa texterna om exempelvis kost för att kunna optimera min träning, säger Nicolai.

Möjligheten att lära av andra är något som även Christopher framhäver:

– Nu elitsatsar jag inte längre men det hade gjort mycket i min karriär, att se hur andra tacklar sina utmaningar och motgångar.

I och med lanseringen ligger nu PEAK uppe och tillgängligt för dig som vill ta del av materialet.

Publicerad: 2022-05-30

UPPTÄCK MER