Parkour intar Dramatenscenen

Ahmad Matar parkour i ruiner

Den 28 maj var det premiär för föreställningen Exit Parkour på Dramaten. Föreställningen handlar om Ahmad Matar, en av världens främsta parkourutövare, om frihet och om Matars flykt från Gaza till Sverige.

”När Matar var 9 år upptäckte han parkour och började träna med sina vänner på gatorna i Gaza. Han älskade friheten i att flyga över murar och ruiner, att göra hinder till möjligheter. Snart var han och hans vänner så duktiga att filmerna de lade ut väckte internationell uppmärksamhet. Hans otroliga färdigheter som parkourutövare öppnade dörrar till världen – och till slut kunde Matar ta sig till Sverige. Men resten av hans familj är kvar.”

Så beskrivs föreställningen Exit Parkour som hade premiär den 28 maj på Dramaten i Stockholm. Ahmad Matar, eller Matar som han kallas, är huvudrollsinnehavare och det är också hans historia som föreställningen skildrar. Matar kom till Sverige från ett krigsdrabbat Gaza 2016 och han berättar att det var först då som han upplevde frihet på riktigt. Sedan dess har han arbetat med det bästa han vet – parkour.

Från ruinerna i Gaza till världsscenen

När filmerna som Matar och hans vänner la ut på sociala medier spred sig internationellt började de få inbjudningar till att delta i parkourtävlingar och workshops över hela världen. Matar minns hur han och hans vänner brukade se upp till de stora utövarna runt om i världen, och helt plötsligt hade de blivit en del av dem. Sedan han kom till Sverige har Matar fortsatt tävla, och förra sommaren deltog han i SM i parkour. Där fick han högst poäng av alla i kvalet, men drog tyvärr på sig en skada och kunde inte genomföra finalen. Det här året har Matar en paus från tävlingar och han är tjänstledig från sitt vanliga arbete för att kunna fokusera på föreställningen.

Ahmed Matar under SM 2021

Matar under SM 2021. Foto: Xinga LI

Matar berättar att parkour var ett sätt för honom att känna sig fri i Gaza där friheten annars var begränsad. Sambandet mellan parkour och livet utanför parkouren är något som också skildras i föreställningen.

- Parkour ger dig ständigt nya utmaningar och lär en att övervinna hinder. Det kan handla om fysiska hinder att ta sig över, eller hinder i sitt personliga liv. Oavsett så försöker man om och om igen, och till slut klarar man det. Det gör att man utmanar sig själv och ständigt letar efter nya utmaningar att klara av, både i parkour och i livet, förklarar Matar.

Flera föreställningar slutsålda

Repetitionerna inför föreställningen på Dramaten började redan i februari och flera av föreställningarna under våren är slutsålda. För Matar är det dock inte första gången han står på scen, det har han gjort tidigare i Gaza. Men att stå på dramaten-scenen är trots det stort.

- Det betyder mycket för mig att vara på Dramaten, jag känner mig stolt och det visar hur långt jag tagit mig. När jag hörde talas om Dramaten första gången visste jag inte vad det var, men jag googlade och när jag då fick se byggnaden tänkte jag att ”wow, detta blir stort!”, berättar Matar.

Föreställningen visas fram till oktober. Är du intresserad av att läsa mer om föreställningen eller köpa biljetter så gör du det här.

Följ Matar på instagram: @matargaza
Följ Matar och hans vänner från Gaza på YouTube

Publicerad: 2022-06-07

UPPTÄCK MER