David Rumbutis och Marcela Torres är svenska mästare i artistisk gymnastik 2022

Vinnare i mångkamp med pokaler

Under måndagen avgjordes SM i både manlig och kvinnlig artistisk gymnastik under SM-veckan i Linköping. De som fick kliva högst upp på pallen som SM-vinnare i mångkamp var David Rumbutis och Marcela Torres.

Imorgon inleds den officiella SM-veckan i Linköping, men redan idag drog tävlingarna i artistisk gymnastik i gång. Värdstaden bjöd på strålande sol och höga temperaturer och för publiken som hittat till Saab Arena blev dagen en riktig gympafest.

Marcela Torres vinner SM-guld efter kort uppladdning

Bland de tävlande gymnasterna i kvinnlig artistisk gymnastik saknades flera välkända namn. Bland annat hade vinnaren från 2020, Tonya Paulsson, meddelat på förhand att hon står över SM på grund av skadekänning, och förra årets vinnare Nathalie Westlund valde att istället fokusera på kommande NM på Island. Det gjorde att det inte fanns någon klar favorit på förhand. Efter en spännande tävling som bjöd på flera fina prestationer stod det klart att Marcela Torres från All Star Gymnastics är årets SM-vinnare i mångkamp med poängen 46,532, detta blir Marcelas fjärde SM-guld i mångkamp.

- Jag hade verkligen inte väntat mig att ta medalj, det var inte därför jag var här. Jag bestämde mig för att vara med på SM för två månader sedan och har inte kunnat träna fullt ut eftersom jag har haft ett heltidsjobb samtidigt. Men det har varit en jätterolig dag, kul att få stå på golvet igen och träffa alla gymnaster och känna tävlingskänslan. Jag vill vara här som en förebild för de yngre och att visa att det går om man vill, säger dagens segrare Marcela Torres efter vinsten.

Tvåa blev Malva Wingren från Stockholm Top Gymnastics med poängen 45,232 och trea kom Nora Hanfelt från GK Motus-Salto med poängen 44,065.

Prispall

SM-medaljörerna i kvinnlig artistisk gymnastik 2022.

Förutom att det var tävling i mångkamp för gymnasterna i den kvinnliga artistiska gymnastiken så avgjordes också lagtävlingen under dagen. Vinnare blev Tidaholms GS bestående av Maja Sandfridsson, Tova Jönsson och Sofia Johansson. Laget från All Star Gymnastics slutade tvåa.

David Rumbutis tar sitt fjärde SM-guld i mångkamp

Det var ett starkt startfält vi fick se i årets SM i manlig artistisk gymnastik och det blev en hård kamp om medaljerna efter stilrena och svåra serier från flera gymnaster. Vinnare blev till slut David Rumbutis från All Star Gymnastics med poängen 78,150. Detta blir även Davids fjärde SM-guld i mångkamp. Tvåa blev Luis Melander från GK Motus-Salto med poängen 76,850 och tredjeplatsen knep Kim Wanström från Hammarbygymnaterna med poängen 74,400.

- Jag är nöjd med min prestation idag, särskilt med tanke på att detta är första gången jag kör mångkamp på åtta månader efter knäskadan jag drog på mig vid VM i höstas. Jag kör inte på full svårighet ännu, men kul att knäet ändå blivit så pass bra att jag kan köra mångkamp igen, kommenterar David dagens tävling.

Prispall

SM-medaljörerna i manlig artistisk gymnastik 2022.

JSM i kvinnlig artistisk gymnastik

Under dagen avgjordes även JSM i kvinnlig artistisk gymnastik. Där stod Amanda Helsing från Stockholm Top Gymnastics som vinnare i mångkampen. Tvåa blev Maxine Finnberg från Umeå GF och trea Ellen Gakios från All Star Gymnastics. Lagtävlingen vanns av Stockholm Top Gymnastics.

Stort grattis hälsar vi alla dagens medaljörer! Samtliga resultat från dagens SM och JSM går att hitta här.

Imorgon avgörs grenfinalerna på JSM och SM i artistisk gymnastik, tävlingsschema för dagen hittar du här. För den som inte är på plats i Linköping kommer SVT att sända grenfinalerna live i SVT play från 13.45 och SVT 1 från 14.30 fram till 17.00.

Publicerad: 2022-06-27

UPPTÄCK MER