Alva Svennbeck försvarar SM-guldet i rytmisk gymnastik

Alva med sin guldpokal

Under helgen avgörs SM och JSM i rytmisk gymnastik i Örnsköldsvik. På lördagen var det dags för seniorernas mångkamp och den regerande svenska mästarinnan Alva Svennbeck tog sitt tredje raka SM-guld.

Det rådde god stämning i Örnsköldsviks sporthall under lördagens SM och JSM i rytmisk gymnastik. Seniorernas mångkamp stod på schemat med hela 29 startande gymnaster. Under förmiddagen genomfördes kvalomgången där gymnasterna kör två valfria redskap, de tolv bästa gick sedan vidare till eftermiddagens avgörande final och fick visa upp sig i resterande två redskap. Efter fyra fint genomförda program stod det klart att förhandsfavoriten Alva Svennbeck från GF Uppsalaflickorna är svensk mästarinna i rytmisk gymnastik 2022 med totalpoängen 103,200. Detta blir Alvas tredje raka SM-guld i mångkamp.

- Jag är så otroligt stolt över att jag kunde hålla mina nerver och ta hem guldet för tredje gången! Så sjult kul! Nu ska jag fira på hotellet och ladda om inför grenfinalerna imorgon, säger Alva efter vinsten.

Även resten av pallen bestod av Uppsalagymnaster. Dagens silvermedalj gick till Elina Sheremey som slutade på poängen 97,700 och bronset knep Emma Göransson med poängen 94,150.

Prispall sm i rytmisk gymnastik

Medaljörerna under SM i mångkamp 2022.

Efter att seniorernas mångkamp avgjorts var det dags för juniorernas duo/trio där duon från Stråssa GF med Lowa Andersson och Thanelle Nziza vann guldet.

SM och JSM drog igång redan under fredagen med juniorernas mångkamp och duo/trio för seniorerna. Som segrare i duo/trio stod Maja Isaksson och Ida Önnegren från GF Uppsalaflickorna.

Gulden i JSM gick till:
JSM 2009 mångkamp: Sofia Constantinidou, Stockholm Rytmisk GF
JSM 2008 mångkamp: Daria Rezova, Nevis Rytmiska GK
JSM 2007 mångkamp: Linnea Magdeburg, GF Uppsalaflickorna

Samtliga poäng och resultat från helgen går att hitta här.

Imorgon fortsätter tävlingarna med grenfinaler för både seniorerna och juniorerna. Tävlingarna går att följa på Gymnastikförbundets streamify-kanal.

Publicerad: 2022-07-02

UPPTÄCK MER