Dubbla lag-guld till Sverige på NM i artistisk gymnastik

Damlandslaget biter i sina guldmedaljer

Det svenska landslaget i artistisk gymnastik är just nu på Island för att delta i de nordiska mästerskapen i artistisk gymnastik. Första tävlingsdagen blev en succé med dubbla guld i lag och silver till juniorkillarna.

Att tävla SM och NM under samma vecka är inte helt enkelt, men för flera av gymnasterna i det svenska landslaget blev det just så den här veckan. Och kanske är det också ett nytt recept på framgång, för lördagens tävlingar slutade med guld i lag till båda de svenska seniorlagen. Dessutom blev det silver i lag för killarna i juniorlandslaget och två medaljer i herrarnas mångkamp till Sverige – silver till David Rumbutis och brons till Joakim Lenberg.

- Det är helt fantastiskt med två guld. Killarna jobbade verkligen som ett lag idag och gör sin bästa lagtävling på länge. Tjejerna hade några missar, men har samtidigt en hög lägstanivå och prestationen räcker till guld även där, säger landslagschef Mats Mejdevi efter att resultatet blivit klart.

I båda lagtävlingarna vid NM skulle det stå mellan Sverige och Norge, och det blev en nervös väntan på de sista poängen. För en månad sedan vann Norges lag i manlig artistisk gymnastik över Sverige i en lagtävling med hela tio poäng, men under lördagen var det istället norrmännen som fick se sig besegrade. De svenska herrarna slutade på poängen 239.747 och Norges lag slutade på 238.495. Trea blev Finland. För damerna blev det en ännu jämnare match. Sverige slutade där på poängen 148.929 och Norge på 148.295. Trea i damernas lagtävling blev Island.

Landslaget i manlig artisktisk gymnastik med guldmedaljer. 

Guld i lag till landslaget i manlig artistisk gymnastik.

De svenska gymnasterna bjöd även på fina prestationer individuellt. Förutom silver i mångkamp till David Rumbutis och brons till Joakim Lenberg slog bygelspecialisten William Sundell till med poängen 14.000, dagens högsta i bygel. Dessutom genomförde Maya Ståhl en fin tävling som slutade med personbästa. Maja blev inkallad till landslaget för bara en knapp månad sedan.

Medaljörer i herrarnas mångkamp står mad armarna om varandras axlar och medajler runt halsen.

Medajörerna i herrarnas mångkamp.

Även juniorlandslaget i manlig artistisk gymnastik hade en bra dag på tävlingsgolvet och knep silver i lagtävlingen som vanns av Finland. Alla poäng och resultat från NM och JNM hittar du här.

Idag fortsätter tävlingarna med grenfinaler och flera av våra svenska gymnaster står redo att slåss om medaljerna. Följ tävlingarna här.

Publicerad: 2022-07-03

UPPTÄCK MER