Hoppreps-EM i Bratislava 2022

svenska damer tävlar i hopprep

Med bra prestationer och nöjda hopprepare beger vi oss hem mot Sverige igen efter en vecka i Bratislava där EM arrangerades i hopprep.

Sverige hade tre seniorlag som startade i overall tävlingarna som innehåller åtta grenar. Det nya för årets EM var att lagen kunde kvala i enstaka grenar där topp-sex gick vidare till en final sista dagen.

Tjejerna började sin tävling på torsdag den 28/7 väldigt bra där alla satte nya personliga rekord i första grenen. En helt perfekt start för alla. Sedan fortsatte tävlingen, i den fjärde grenen lyckades två av lagen placera sig topp-sex och gick alltså vidare till finalen på lördag 30/8, ena laget kvalade som trea och det andra kvalade som sexa. Tjejerna blev superglada och taggade på att tävla igen i finalerna.

Väl inne i freestylarna så gick det bra. Det var hård konkurrens men tjejerna kände sig nöjda. Bästa placering i freestylarna blev en svidande sjunde plats precis utanför topp-sex och finalplats. Den knep laget som dessutom placerade sig bäst i overallen.

Slutliga resultatet för dagen blev att det svenska lagen placerade sig i totalen:

  • 6:a Ina Murmark, My Husberg, Hanna Andersson, Lova Lindgren, och Olivia Odenhag
  • 7:a Mira Larsson, Felina Dahlquist, Emmi Frostensson, Meja Hedin, och Linnea Palade
  • 8:a Cecilia Sanchez Barkenhammar, Linn Weimark, Lykke Rehnmark, Yrsa Nimbäck, Selma Selander

Det blev en jämn kamp mellan lagen men även bra placeringar jämte de andra länderna, nu väntade finalerna på lördagen.

På fredag 29/7 hölls de individuella europamästerskapen. Där hade vi tre tävlande, Thea Weinitz, Ina Murmark och Cecilia Sanchez Barkenhammar. Alla tre tjejerna gjorde fina tävlingar, och kände sig väldigt nöjda. Även i denna tävling kvalade hopparna som placerade sig topp-sex i grenfinaler på lördagen. Här lyckades de svenska tjejerna knipa tre platser, Thea kvalade i tripplar som femma och Ina i 3 minuter och i tripplar på sjätte plats. Tjejerna tyckte det var kul att tävla och roligt att kunna placera sig topp-sex i den svåra europeiska konkurrensen. Nu såg de fram emot de roliga finalerna dagen där på.

Slutliga resultatet för dagen blev att det svenska hopparna placerade sig i totalen:

  • 9:a Ina Murmark
  • 10:a Thea Weinitz
  • 12:a Cecilia Sanchez Barkenhammar

Även här var det en jämn kamp och väldigt fina placeringar.

Så var det dags för finaldagen. Sverige stod med på fem startlistor.

  • Två lag i en minut dubbelreps hastighet
  • Två individuella starter i tripplar
  • En individuell start i 3 minuter

Först ut var de två svenska lagen som kvalade i dubbelreps grenen en minut. Nervösa och taggade gick tjejerna in på tävlingsgolvet och hoppade fint, båda lagen hoppade utan fel i kvalet men i finalen kom lite fel vilket gjorde tävlingen superspännande. Laget som kvalade som trea lyckades ändå kamma hem bronsmedaljen. Det blev en nagelbitande stund då ett annat lag från Tyskland hoppade lika snabbt. Första svenska medaljen gick till Emmi Frostensson, Felina Dahlquist och Mira Larsson som blev väldigt glada. Grymt jobbat och grattis tjejer!

Svenska laget i dubbelrep med svenska flaggan 

Felina, Emmi och Mira brons i grenen en minut dubbelrep.

Ina Murmark kvalade in som sexa i 3 minuter med ett nytt personligt rekord. In i finalen gick hon in med en inställning att bara köra på. Hon hade ingen att förlora. Och precis det gjorde hon. Ina satte ytterligare ett nytt personligt rekord (459 steg) i finalen och klättrade upp en placering och avslutade på fin 5e plats. Ina fortsatte klättra i placering även i grenen tripplar där hon i finalen hoppade 124 tripplar och hamnade på en fin 4:e plats.

Ina och Thea i sverigetröjor

Ina och Thea, två av Sveriges finalister på EM i hopprep.

Thea Weinitz kvalade in som femma i tripplar, och även hon på ett nytt personligt rekord på 125 tripplar. Finalen blev spännande och Thea hoppade till sig bronsmedaljen och höjde sitt rekord dagen efter till 147 tripplar. Riktigt bra jobbat, grattis Thea!

Prispall i tripplar, svenska Thea på bronspallen

Thea Weinitz på prisplallen och tar emot sitt brons i grenen tripplar.

Under mästerskapet hade Sverige också med sig ett gäng duktiga juniorer. Ett lag lyckades också placera sig på en andra plats och får med sig en härlig bronsmedalj hem.

Tre svenska damjuniorer med silvermedaljer hållandes i svenska flaggan

Emmy Wettergren, Frida Murmark och Madison Stenfeldt tog hem silver i grenen en minut hastighet på JEM.

Innan EM drog igång hölls European Open Tournement. Värt att nämna placerade sig även här Sverige flera gånger på pallen.Det yngsta juniorlaget fick med sig fyra grenmedaljer hem, två silver och två brons. Och avslutade i totalen på en fin femte plats.Elias Bäckström tog hem bronset i två grenar och hamnade på en fin tredje plats i totalen.Svante Bengtsson kammade hem bronsmedaljen i tripplar.

Tack för denna gång Bratislava och europeiska mästerskapen!

Text och bild: Sara Nässel

Publicerad: 2022-08-01

UPPTÄCK MER