Porträtt: Maxine Olsson, landslaget i truppgymnastik

En bild

I augusti tävlade hon EM i bänkpress och i september väntar EM i truppgymnastik. Maxine Olsson från Katrineholm håller hög nivå i två idrotter samtidigt.

23-åriga Maxine Olsson började på gymnastik i Katrineholmsgymnasterna när hon var knappt tre år gammal. Som barn testade hon på en rad olika idrotter. Det var volleyboll, ridning, friidrott och basket - en hel del helt enkelt. Men medan andra idrotter kom och gick så bestod alltid gymnastiken.

2017 valde Maxine att byta förening till det som idag är GF Örebro. Sedan dess har det blivit ett flertal både SM och NM-medaljer för Maxine, och de senaste åren har hon framför allt tävlat i mixedlag. Även om hon tycker om att tävla i både damlag och mixedlag så upplever hon att det finns vissa skillnader.

- Det är lite annan stämning i mixedlag. Jag upplever att det är lite mer avslappnat, i alla fall i Örebro där vi haft en väldigt bra gruppdynamik. Vissa vill ju ha hundra procent fokus, men jag tycker det är skönt att man kan slappna av lite mellan att man står på tävlingsgolvet och att det då kan vara lite lättare stämning, säger Maxine.

Kombinerar gymnastik och styrkelyft

När Maxine inte gympar jobbar hon som frisör i hemorten Katrineholm, och så tränar hon styrkelyft två gånger i veckan. Styrkelyft består av knäböj, bänkpress och marklyft, och i början av augusti var hon iväg på EM i bänkpress i Budapest. Där gick det minst sagt bra för 23-åringen som kom hem med en silvermedalj.

- Jag började med styrkelyft när jag var omkring 15-16 år gammal. Jag började träna det som komplement till gympan för att få lite extra styrketräning, och sen tyckte jag det var kul så då började jag tävla lite också. När jag tävlade på EM nu senast så tävlade jag fortfarande som junior, så nästa år blir det lite tuffare konkurrens. Men det var såklart kul att det gick så bra, berättar hon.

De båda idrotterna kompletterar varandra väl. Styrkan från styrkelyftet har Maxine nytta av i gymnastiken, och smidigheten och kroppskontrollen som gymnastiken gett henne har hon nytta av i styrkelyftet. Men det är svårt att hålla hög nivå i två idrotter samtidigt. Maxine säger att hon helst hade hunnit med lika många pass styrkelyft som gymnastik, men att vilodagar är viktiga att få in och att det därför är svårt. När Maxine pratar om den där balansen i träningen märks det att hon är en rutinerad idrottare.

- För att bli bra på truppgymnastik måste man försöka optimera sömn och kost, att må bra. Teknik kan man alltid träna, men man måste må bra under tiden också. Det är det som jag personligen blivit bättre på, och då märker man att det går bra i gympan också, förklarar hon.

Lumpen eller landslaget?

Årets EM i truppgymnastik blir Maxines tredje, men det var nära att det inte blev någon landslagsdebut när hon blev uttagen 2018.

- Jag sökte till bruttotruppen 2018 men kom inte med där. Sen var tanken att jag skulle göra lumpen, men under våren utvecklades jag ganska mycket så efter SM så ringde dem och frågade om jag kunde tänka mig att vara med ändå. Det var två veckor innan jag egentligen skulle ryckt in i lumpen, men jag fick uppskov. Så det var kul att komma med men just då var det också väldigt rörigt, berättar hon.

Maxine säger också att hon blivit lika glad varje gång hon kommit med i landslaget, det är inget hon räknar med att göra år efter år.

- Jag förväntar mig inte att komma med även om jag varit med tidigare, utan jag gympar på så bra jag kan och så får man se liksom. Jag vet att det finns jättemånga som är duktiga så man kan inte göra mer än sitt bästa och hoppas på att det räcker. Jag försöker hålla förhoppningarna nere, så jag har blivit lika glad varje gång jag fått ett samtal, säger hon.

Maxine med tränare på tävling

Maxine på EM 2021. Foto: Lukas Knutsson

Precis som så många andra menar Maxine att det bästa med att vara en del av landslaget i truppgymnastik är gemenskapen och att få lära känna alla andra gymnaster som är med. Och så är det såklart coolt att få representera Sverige internationellt.

- Denna gång är det många som inte varit med i landslaget tidigare som kommit med och som jag inte kände redan så det är jättekul att få lära känna människor. Vår lagsammanhållning är verkligen bra. Det är coolt att det kan vara så efter bara ett fåtal samlingar, att man blir så nära alla i laget så snabbt. När man kommer på andra tävlingar, som SM, och går runt och hälsar på alla så känner man en sån gemenskap. Det är väldigt fint tycker jag, säger Maxine.

Vid senaste EM i december tog Maxine ett silver tillsammans med damlandslaget, som hamnade på samma poäng som Island och fick skiljas åt av grensegrar. Ett snöpligt avslut på mästerskapet. Revanschlust finns, men samtidigt tog inte Maxine andraplatsen så hårt.

- Det var surt, men jag var nöjd med min tävling och kan ju inte bli arg på någon annan för att de trillat. Personligen vill jag bara göra en bra tävling denna gång också, men det skulle ju inte sitta fel med ett guld, avslutar hon.

Följ Maxine på instagram: @maxineolsson

Publicerad: 2022-09-06

UPPTÄCK MER