I Alingsås Drill & Dansförening är alla välkomna

En bild

16-åriga Clara Branmark från Alingsås tränar drill två dagar i veckan. Hon både tävlar och är med på föreningens uppvisningar precis som de andra i hennes grupp. Skillnaden är att Clara har Downs syndrom.

Clara är en social tjej som tycker om att umgås med kompisar, titta på TikTok och Youtube. Hon är också mycket aktiv, utöver drill tränar hon även handboll och går på simning. I år är det ungefär fyra år sedan Clara började på drill och hon fick upp ögonen för sporten när Alingsås Drill och Dansförening uppträdde med en parad genom staden. Den häftiga marschen med pom poms fångade Claras uppmärksamhet, och när grannen sedan började på drill och pratade så gott om föreningen och hur inkluderande verksamheten var vågade hon sig dit för att testa på. Sedan dess har drill varit ett av hennes stora intressen.

En självklar del av gruppen

Alingsås Drill och Dansförening är en liten förening med omkring 35 aktiva. I Claras grupp är de sju aktiva, men det är ingen specialgrupp utan en allmän grupp och Clara är den enda med Downs syndrom. En vanlig träning börjar ofta med dans för att värma upp och fortsätter sedan med kast och snurrar med staven, och såklart inövning av de individuella programmen. En del gymnastik hinns också med, bland annat övar gruppen på att stå på händer och hjula.

- Clara hänger med väldigt bra och hon lär sig snabbt! Det är roligt att se hennes utveckling. Efter sommaren förra året hade hon lite svårt att komma ihåg sitt program, men i år kom hon ihåg direkt, berättar Claras tränare Alva Linusson.

Det märks på Clara att både tränare Alva och de andra tränarna är omtyckta, och hon är noga med att hon inte kommer att sluta på drill.

- Tränarna är underbara! De är snälla och hjälper mig och stöttar mig, berättar hon.

Claras mamma Kerstin lyfter hur föreningen tagit emot Clara som en självklar del av gruppen och hur tränarna på ett bra sätt anpassar träningen utifrån hennes förutsättningar.

- Många tänker att man behöver ha nya program varje år, men för Claras del har vi ett grundprogram som vi utgår från och utvecklar. Vi kan inte börja om från noll varje gång för det blir ett för stort steg, förklarar Kerstin.

Clara och Tränare Alva med medlajer och tävlingsdräkter

Clara tillsammans med tränare Alva efter en tävling i Helsingborg under våren 2022.

Positiv feedback efter sin första tävlingsstart

När Clara får berätta om sin drillträning framgår det tydligt att hon tycker om att få tävla och visa upp vad hon kan. Hennes tränare har sedan start sett det som en självklarhet att Clara också ska vara med och tävla, och hoppas att det en dag ska finnas en tävlingsklass för henne och andra med funktionsnedsättning. I väntan på det deltar Clara på tävlingar precis som alla andra, och under våren 2022 gjorde hon sin första tävlingsstart i Helsingborg till låten ”This is me” från The Greatest Showman. Ett medvetet val av en statement-låt enligt mamma Kerstin. Clara själv berättar stolt om tävlingen. Hon var lite nervös inför, men hon tappade bara staven en gång under sitt program och fick ta emot massor av jubel från publiken på plats.

Efter tävlingen har det kommit massor av positiv feedback till både Clara och föreningen. Även tävlingskommittén har hört av sig och sagt att de ska titta vidare på hur man kan skapa förutsättningar för fler att vara med och tävla.

- Även om det inte finns en paraklass eller liknande så hindrar inte det Clara från att tävla. Hon tycker tävlingsmomentet är roligt, men lika roligt tycker hon det är att vara bland vänner och finnas med i ett sammanhang. Det är inte lika självklart för Clara att vara en del av en helhet som för andra. Därför måste vi hjälpas åt att lyfta fram och lyfta in, och våga ta steget utanför det traditionella, säger Kerstin.

Vill du börja med drill eller någon annan form av paragymnastik? Hitta en förening på parame.se eller mejla info@gymnastik.se.


Vad är drill?

Svenska Drillförbundet blev ett associerat förbund till Svenska Gymnastikförbundet 2015 och är sedan september 2022 en kommitté inom Svenska Gymnastikförbundet. Det finns två former av drill: Marschdrill och tävlingsdrill. Marschdrill är mer lik ursprungsdrillen och vid tävlingar bedöms stavteknik, timing och formationer. Internationellt tillåts även redskap utöver staven. Tävlingsdrill påminner om rytmisk gymnastik, men som handredskap används en drillstav. Ett tävlingsprogram innehåller stavteknik, dans och gymnastik, och man kan tävla i team, duett och individuellt.

Publicerad: 2022-10-05

UPPTÄCK MER