5 fakta om drill

En bild

Under hösten 2022 växte Svensk Gymnastik med ytterligare en verksamhet – drill. Men hur många tränar drill i Sverige? och hur går en drilltävling till? Vi har sammanställt 5 fakta till dig som vill lära dig mer om drill.

500 utövare i Sverige
Sverige har idag ca 500 utövare i drillföreningar som är anslutna till Gymnastikförbundet. Det finns däremot fler drillföreningar och aktiva drillare runt om i Sverige som ännu inte är en del av Svensk Gymnastik.

Baton Twirling internationellt
Drill är en sport som finns över hela världen och kallas på engelska Baton Twirling. Bland de världsledande länderna finns USA, Japan och Frankrike.

Så går en drilltävling till
På nationella tävlingar finns det tre tävlingsklasser: freestyle (individuellt), pair och team. För miniorer (drillens yngsta utövare) tävlar alla på samma nivå medan juniorer och seniorer är indelade på B-nivå och A/Elit-nivå. Alla tävlingsprogram innehåller stavteknik, dans och gymnastik, och utförs till valfri musik. Programmen bedöms sedan på en skala från 0-100 av ett domareteam bestående av huvuddomare och poängdomare.

Miniortävlingar äger rum under hösten och vintern medan nationella junior- och seniortävlingar oftast går av stapeln på våren. Tävlingssäsongen avslutas alltid med ett svenskt mästerskap i mitten av maj. SM i drill finns både för tävlingsdrill och marschdrill.

Marschdrill vs. Tävlingsdrill
Inom svensk drill finns det marschdrill och tävlingsdrill. Det som grenarna har gemensamt är drillstaven. Marschdrill innebär att man paraderar med en marschorkester samtidigt som enkla program utförs med stav, flaggor eller pompoms. Marschdrillen utförs endast i grupp och har ett stort fokus på stavteknik, timing och formationer. Klädsel inom marschdrill är marschuniformer, inte sällan med både hatt och stövlar. I tävlingsdrill kan man tävla individuellt, i par eller team/grupp. Det är en sport som påminner lite om rytmisk gymnastik, men som handredskap använder man drillstavar. I tävlingsdrill är fokus på stav- och kroppsteknik, utstrålning, musiktolkning, koreografi och generellt intryck. Man tävlar i dräkt som ofta hänger ihop med musik och koreografi.

VM i drill kommer till Sverige 2024
Sverige kommer sommaren 2024 arrangera IBTF World Twirling Championship i Helsingborg. Tävlingen kommer att äga rum mellan den 4-11 augusti.

Redan nu till helgen, den 12 november, avgörs den första drilltävlingen i Gymnastikförbundets regi i Kalmar. Om du tycker att drill låter spännande så kan du se tävlingen på plats i Kalmar Sportcenter eller via @svenskadrillforbundet på instagram.

Publicerad: 2022-11-09

UPPTÄCK MER