Lina Sjöberg gör sitt sista VM i DMT

En bild

Den 16-19 november är det dags för VM i trampolin och DMT i Bulgarien, och sju svenska gymnaster är uttagna till att delta. För den trefaldiga världsmästarinnan Lina Sjöberg blir världsmästerskapet det sista i DMT.

En lång tävlingssäsong för trampolinladslaget avslutas nästa vecka med VM i trampolin, tumbling och DMT i Sofia, Bulgarien. Sju gymnaster från Sverige åker till huvudstaden för att delta. Truppen består av Måns Åberg (Upplands Väsby GK) som tävlar i individuell trampolin, rutinerade Jonas Nordfors (Upplands Väsby GK) som tävlar sitt 11:e VM, denna gång i DMT där han får sällskap av Linus Oledal (Västra Frölunda TK). Vi kommer även att få se synkronparet Hanna Rydén (Upplands Väsby GK) och Sofia Redman (TK Levo) inta tävlingsarenan samt Lina Sjöberg (Uppsala GF) som tävlar i både DMT, individuell trampolin och i synkron tillsammans med VM-debutanten Alva Lemoine (Uppsala GF).

Lina Sjöberg byter fokus till trampolin

Den trefaldiga världsmästarinnan i DMT, Lina Sjöberg, har tagit beslutet att årets VM blir det sista för henne i disciplinen. Men karriären är inte över. Detta blir istället en chans för Lina att byta fokus och lägga mer tid på trampolin.

- Tanken kring att fokusera om på trampolin och avsluta med DMT fanns redan innan pandemin. Jag tänkte att EM på hemmaplan 2020 skulle bli mitt avslut, men så kom pandemin och det blev inget EM. Jag är väldigt målmedveten som person och jag känner att jag nått alla mina mål i DMT, då blir det inte samma motivation på träningarna och inte lika roligt att träna, berättar Lina.

Redan under hösten har Lina valt att lägga mer av träningstiden på trampolin. Tanken var egentligen inte att ställa upp i DMT på VM, men hon landade i att det förhoppningsvis blir ett roligt avslut på det internationella tävlandet.

- Målet är inte att komma till final eller ta medalj, utan jag ska bara ha kul och försöka njuta av tävlingen. Tidigare år har jag känt press kring att ta medalj, i år får det gå som det går, säger hon.

Trots att Lina är rutinerad vid stora mästerskap och har en över elva år låg internationell karriär blir det VM-debut i grenen synkron i år. Där hoppar hon tillsammans med klubbkamraten Alva Lemoine.

- Det känns kul! Det var inget jag hade räknat med för ett år sedan. Jag har kört synkron ett tag men jag och Alva har inte kört ihop så länge. Vi fick chansen på en världscup i början av sommaren och det gick ju bra för vi klarade kvalgränsen till VM. I Sofia hoppas jag kunna fokusera mer på trampolin än jag brukar och höja min egen nivå som ett steg i satsningen framåt. Det är en bit kvar för att nå toppresultaten, men förhoppningsvis kan jag vara ännu bättre nästa VM, säger Lina.

Status på den svenska truppen

Delegationen reser ner på söndag och innan mästerskapet drar igång på onsdag nästa vecka så väntar träning för de aktiva. Förbundskapten Jonas Heiman berättar mer om vad vi kan förvänta oss av de svenska deltagarna.

- Jag ser otroligt mycket fram emot detta VM. På trampolin har vi Måns och Lina som båda visat stabilitet under året och om de lyckas prestera på en hög personlig nivå har båda chans till avancemang efter första kvalomgången. Vi har en liknande situation för våra herrar i DMT. Både Jonas och Linus har kapacitet att ta sig vidare från kvalet och vi har som målsättning att få se någon av dem i final. På synkronsidan är Hanna och Sofia ett etablerat synkronpar med vana att leverera stabilt på mästerskap. Vi ser även fram emot VM-debuten för Lina och Alva med förhoppning om att de fortsätter satsa på synkron tillsammans. Slutligen ska jag bara njuta av att få uppleva Linas sista mästerskap i DMT, säger Jonas.

Vi önskar er alla ett stort lycka till!

Läs mer om VM i trampolin och DMT här.

Publicerad: 2022-11-11

UPPTÄCK MER