Golden Ladies redo för Blume Festival 2022

En bild

I en liten sällskapslokal i Göteborg samlades delar av uppvisningsgruppen Golden Ladies i början av november för att öva in steg och koreografi. Nu är det inte långt kvar till avfärd mot Kanarieöarna och Blume Festival 2022.

Blume Festival är ett internationellt tävlings- och uppvisningsevent som går på Gran Canaria, Kanarieöarna varje år. Eventet fungerar som en internationell mötesplats för gymnastikälskare inom alla discipliner och lockar deltagare i alla åldrar från hela världen.

Uppvisningsgruppen Golden Ladies deltog i Blume Festival första gången 2005. Då hade Åsa Roos och Gunnel Thornberg fått i uppdrag att dra igång uppvisningsgymnastiken i Sverige igen efter åren med Gymnastikspelen och liknande evenemang. Från början var tanken att åka till Sydamerika, men det blev för dyrt. Istället hamnade de på Kanarieöarna och Blume Festival. Sedan dess har man återkommit varje år förutom 2020 och 2021 när pandemin satte stopp.

- Damerna är väldigt taggade nu efter uppehållet. Vi visste inte var vi hade dem efter pandemin, de flesta är ju lite äldre. Men vi åker ner en grupp på drygt 30 personer så det är jättekul, säger Åsa Roos, som än idag agerar ledare för gruppen.

Årets festival drar igång fredagen den 25 november och inleds med tävlingar, sedan sätter uppvisningarna igång på söndagen. Golden Ladies kommer då att åka runt till olika byar på ön för att visa upp sitt 10 minuter långa program bestående av olika låtar och koreografi. Men innan det är dags för uppvisning handlar det om att öva, öva, öva!

- Vi filmar in programmen varje år och skickar ut till de som anmält sig tillsammans med instruktioner. Sedan tränar man hemma och tillsammans med de i samma område. Det finns exempelvis ett gäng i Uppsala som ska med som brukar ses och träna tillsammans, berättar Åsa.

Åsa har under hösten varit runt i landet och tränat med de olika deltagarna. Hon har bland annat besökt både Uppsala-gänget och varit på plats i Göteborg. Sedan tränar alla tillsammans på Gran Canaria dagarna innan uppvisningarna drar igång. Men att delta i festivalen är inte det som lockar deltagarna i gruppen mest, menar Åsa.

- Det handlar inte om själva festivalen utan allt inför. Att ha något att se fram emot, att umgås. Allt det sociala runt omkring, berättar hon.

Golden Ladies

Golden Ladies på Blume Festival ett tidigare år.

Blev du nyfiken på att själv delta i ett uppvisningsevenemang? Uppvisningsgymnastiken har något för alla! Läs mer om uppvisning här.

Publicerad: 2022-11-16

UPPTÄCK MER