Lina Sjöberg vidare till VM-final i DMT

En bild

VM i trampolin och DMT drog igång under onsdagen. På schemat stod kval i individuell trampolin och DMT, och Lina Sjöberg tog sig vidare till fredagens final i DMT.

Det blev en första tävlingsdag med både finalplatser och missar för det svenska landslaget under VM i Sofia, Bulgarien. Lina Sjöberg (Uppsala GF) inledde dagen med individuell trampolin och genomförde ett fint första försök som gav henne poängen 50.970. Även andra försöket satt snyggt, och Lina höjde poängen från första försöket till 52.085. Det är hennes näst bästa poäng någonsin i trampolin. Lina slutar dagen på en fin 32:a plats, vilket dessutom är den bästa damplaceringen på ett VM på över 30 år.

Lina Sjöberg i trampolin på VM 2022

Även Måns Åberg (Upplands Väsby GK) tävlade i individuell trampolin under dagen. Första försöket satte han snyggt och belönades med 51.765 poäng, men i andra försöket blev det tyvärr ett urhopp redan efter den andra övningen och poäng 6.100. Måns slutade dagen på en 73:e plats.

- Jag är glad! Mitt stora mål för ett år sedan var att ens ta mig till VM. Jag har haft en svacka efter pandemin och har haft en långsiktigt plan som jag fortsätter följa inför nästa år, säger Måns.

Måns Åberg i trampolin på VM 2022

Under eftermiddagen drog kvaltävlingarna i DMT igång där Sverige representerades av tre gymnaster. Damerna var först ut och Lina Sjöberg genomförde en stabil första kombination även om landningen var lite utanför den röda landningszonen. Poängen blev 25.000. Även andra kombinationen utförde Lina fint och poängen blev exakt samma, 25.000. Totalt 50.000. Med en kvalgrupp kvar blev det en nervös väntan på det slutgiltiga resultatet efter att hela tre gymnaster fått exakt samma poäng. Med högst svårighet av de tre hamnade Lina slutligen på en nionde plats. De åtta bästa går vidare till final, men med tre amerikanskor framför sig där endast två per nation kan ta sig till final går Lina som åttonde och sista gymnast vidare till final på fredag.

- Det var svårt att tävla DMT idag eftersom det är min sista tävling och för att jag inte har tränat så mycket som man kanske borde om man ska tävla VM. Efter första hoppet var jag jättebesviken för att det inte riktigt blev som jag ville, men jag försökte ladda om och tänka att det får gå som det går. Sen var jag ganska besviken efter mitt andra hopp också och det blev en nervig väntan in i det sista. Men det var superskönt att ta den sista finalplatsen, säger Lina efter tävlingen.

När det var herrarnas tur att dra igång sitt DMT-kval stod det snart klart att det inte var de svenska herrarnas dag. Linus Oledal (Västra Frölunda TK) var första svensk ut och inledde starkt med en fin kombination som gav honom 26.800 poäng. Men i det andra hoppet gick det inte hela vägen och han fick inte med sig några godkända övningar. Linus slutar dagen som 35:a.

- Jag vet inte varför jag kom så långt i andra kombinationen, jag kom för snabbt in och hittade inte blicken. Jag är jättebesviken på mig själv, kommenterar Linus.

Även rutinerade Jonas Nordfors (Upplands Väsby GF) hade en tuff tävlingsdag. Varken den första eller den andra kombinationen blev som Jonas hade hoppats och totalt slutade han på en 30:e plats med poängen 45.700.

- Jag var väldigt besviken efter första hoppet. Men sen var det bara att ladda om inför nästa hopp och då tänkte jag att nu ska jag kötta bara. Sen blev volten upp jättekort så jag dunkade i golvet väldigt hårt med båda hälarna. Jag känner av det lite nu, säger Jonas, som konstaterar att det inte var deras VM i år.

Linus Oledal i DMT på VM 2022
Jonas Nordfors i DMT på VM 2022

Imorgon fortsätter VM med kval i synkron där vi får se två svenska par. De kliver in på tävlingsgolvet kl. 11.00 svensk tid.

Resultat och poäng från dagen hittar du här.

FOTO: Filippo Tomasi

Publicerad: 2022-11-16

UPPTÄCK MER