Älvsjögympan – ett gott föreningsexempel

En bild

Älvsjögympan är en förening med stor variation i både utbud och ålder. Varje vecka erbjuder man sina medlemmar allt från barngymnastik och hopprep till egenkomponerade gruppträningspass och seniorgympa.

I södra Stockholm finns Älvsjögympan, en förening som funnits sedan 80-talet och som främst har gruppträning i sin verksamhet. Visionen är att vara en attraktiv träningsklubb för många, där utbudet är varierat och roligt. Tove Nerman, ledare och eldsjäl i Älvsjögympan, berättar att en stark klubbkänsla är viktig. Föreningen strävar efter att gemenskapen ska finnas både innan, under och efter träningspasset. Redan när man tar klivet in i föreningens hall Långbrohallen känner man av den där gemenskapen. Här känner många varandra och man samlas inte bara för träningen, utan även för det sociala utbytet.

Omtag 2019

Efter att ha varit en sektion i Älvsjö AIK Fritid blev Älvsjögympan 2016 en självständig förening. Tre år senare, 2019, gjordes ytterligare förändringar i verksamheten. Med nytt engagemang i styrelsen gjordes en satsning på nytt material och nya pass, och föreningen valde även att digitalisera och modernisera verksamheten. Omtaget gav effekt, idag är man omkring 550 medlemmar och de flesta deltar på flera pass i veckan.

- Jag tycker om att man inte behöver boka varje pass utan man anmäler sig till året och sen är det bara att komma på det man vill, säger deltagaren Inger.

Tove Nerman är en av de som har haft stor betydelse för föreningens satsningar de senaste åren. Hon berättar att deltagare med jämna mellanrum kommer fram och delar med sig av hur mycket passen uppskattas, och personer som tidigare inte tyckte att träning var roligt har nu börjat gilla det. Föreningens pass lockar dessutom en bred målgrupp. Här kan en 15-åring delta på samma pass som en 80-åring, men Tove menar att det är viktigt med rena seniorpass också. Därför erbjuder föreningen en bred variation av pass att välja mellan ­­­- alla ska känna sig välkomna!

- Vi brukar göra reklam för våra andra pass i slutet av passen. Ofta deltar ledarna på varandras pass, och att kunna säga ”där är ledaren för det passet” gör det mer inbjudande att komma, säger Tove.

Utöver gruppträning erbjuder föreningen även familjegympa, hopprep och konceptet ”idrotta mer”, där barn och unga får testa på gymnastik, dans, bollsporter och lekar.

Ett barn hoppar i ett långrhopprep

Älvsjögympan har två hopprepsgrupper.

Egna passen Spartacus och BRAK

Musikalartisten Patrik Martinsson har tränat hos Älvsjögympan i över 20 år, men det var först under hösten 2020 som han valde att ta steget in i verksamheten och själv bli ledare. Idag håller han i gruppträningspassen Spartacus och BRAK, som han tagit fram tillsammans med sina ledarkollegor. Inspirationen till passen har kommit från både andra pass och internet, men i åtanke fanns även vilka typer av pass som saknades i utbudet och vad Patrik och kollegorna själva tycker är kul.

- BRAK är ett träningspass inspirerat av försvarets morgonfys och står för buk, rygg, armar och knä. Sedan är det såklart modifierat och anpassat för att passa alla, oavsett ålder och träningsnivå. Man ska kunna komma och vara med direkt utan att behöva ha en massa förkunskaper, säger Patrik.

Även på passet ”Spartacus”, som är inspirerat av filmen med samma namn, ska alla kunna vara med oavsett träningsnivå. Båda passen startade upp under pandemin och BRAK-passet höll därför till utomhus på parkeringen till en början. Trots det kom det mellan 25–70 personer varje gång, och man körde varje torsdag oavsett väder.

Axel är en av deltagarna som kommer på flera pass i veckan. Han har tränat hos Älvsjögympan i tre år och beskriver träningen som ett andningshål under pandemin när de sociala kontakterna var begränsade. Då fick man både träning och ett socialt sammanhang genom föreningen. Axel gick tidigare på pass hos en gymkedja, men den där gemenskapen saknade han där.

- Hos Älvsjögympan finns både gemenskapen, fantastiskt engagerade ledare och roliga pass med stor variation. Åldern är upp till 80 år här vilket jag ser som en inspiration. Man ska hålla länge! Säger Axel.

Läs mer om Älvsjögympan på föreningens hemsida.

Personer utövar gruppträning
Ett gäng glada personer som precis har tränat tillsammans

På besök på passet ”Spartacus” inspirerat från filmen med samma namn.

Publicerad: 2022-12-01

UPPTÄCK MER