Stockholmsregionens första läger i paragymnastik

En bild

För drygt en vecka sedan anordnades Stockholmsregionens första läger i paragymnastik någonsin. Tillsammans med Vendelsö GF och Tumba Gymnastik bjöd Gymnastikförbundet Öst in till en heldag med rörelseglädje på Lillsveds gymnastik- och idrottsfolkhögskola.

Rebecca Redmansdotter är verksamhetsutvecklare på Gymnastikförbundet Öst och bland annat ansvarig för utvecklingen av paragymnastik i regionen. Tillsammans med det nationella kansliet har Rebecca drivit frågan om ett läger i Stockholmsregionen under en tid, och förra helgen blev planerna äntligen till verklighet! Vi bad Rebecca berätta mer om helgen som var.

Ni i region Öst har nu haft ert första läger i paragymnastik. Berätta mer om hur helgen var!
Helgen var otrolig! Redan när jag kom tidigt på lördag morgon hade de ansvariga ledarna ställt i ordning båda idrottshallarna varav den ena hallen såg ut som en godisskål med alla härliga färger, vilket bidrog till en enormt inbjudande känsla. När barnen sedan började anlända så såg man hur det lös i ögonen på dem och knappt någon kunde sitta still. Dagen fortlöpte sen med rörelseglädje hos alla deltagare, stora som små. När vi sedan avslutade var det flera deltagare som inte ville gå hem, vilket känns som ett kvitto på ett lyckat läger!

Hur uppkom idén om ett läger i paragymnastik?
Region Öst har bestämt att paragymnastik ska vara en prioriterad verksamhet och vi vill arbeta för att utveckla och uppmärksamma den fina verksamheten som bedrivs ute i föreningarna. Ett sätt att uppmärksamma och lyfta verksamheten var just att hålla ett läger. När vi började att fundera på att anordna ett läger för paragymnastik blev jag tipsad om att göra ett studiebesök på det årliga Alla kan gympa-lägret på Lingvallen i region Syd. Så tillsammans med Johanna Hedgårdh, projektledare för paraverksamhet och inkludering på Gymnastikförbundet, besökte jag Lingvallen för att prata lite med Pia Holm i region Syd samt se med egna ögon hur de planerat och organiserat sitt läger. Vi kunde sedan sätta samman vårt eget läger tillsammans med Vendelsö GF, Tumba GoIF och Lillsved.

Vad har ni fått för respons och kommentarer nu efter lägret?
Vi har fått otroligt fin respons av alla inblandade! Det har kommit spontana mejl med hurrarop från alla håll. Det verkar som att det finns en enorm efterfrågan efter aktiviteter som vänder sig till målgruppen. Utöver att lägret i sig var en väl genomförd aktivitet så har det också gett möjlighet för föräldrar och ledare att knyta nya kontakter och att byta erfarenheter, vilket också var ett delmål med lägret.

Blir det fler läger och aktiviteter i framtiden?
Ja, definitivt. Sanningen är att jag redan förra veckan mejlat några ledare och frågat när de vill hålla läger nästa gång. Vi sneglar fortfarande på Lingvallen som lockar ca 80 deltagare och där hela familjen följer med. Vi önskar i framtiden att kanske kunna hålla övernattningsläger på Lillsved där vi kan blanda gymnastik med andra aktiviteter. Förhoppningsvis kan vi hitta ett återkommande datum för läger som kan upprepas varje år.

Paraläger i GF Öst

Ledarna på lägret från Vendelsö GF, Tumba GoIF och Lillsved Gymnastik- och idrottsfolkögskola tillsammans med ansvarig för lägret Rebecca Redmansdotter från Region Öst.

Publicerad: 2023-02-27

UPPTÄCK MER