Ett smörgåsbord av vuxengymnastik hos Järfällagymnasterna

En bild

Järfällagymnasterna i Stockholm har erbjudit vuxenträning länge. Under 2022 utökades verksamheten med ytterligare grupper, bland annat med seniorgympa och en vuxengrupp i artistisk gymnastik.

Järfällagymnasterna grundades 1976 och har idag växt till en stor förening med omkring 1500 medlemmar. Föreningen erbjuder träning inom flera olika discipliner: truppgymnastik, parkour, kvinnlig artistisk gymnastik och aerobic gymnastics. De har även flera grupper för barngymnastik, och sedan en tid tillbaka både vuxenträning och seniorgympa. Precis som för många andra föreningar påverkade pandemin verksamhetens tillväxt, men Maria Blomqvist på kansliet tror att det främst berodde på att föreningen inte kunde starta upp några nya grupper. Det gjorde att flödet av gymnaster till föreningen inte var lika stort som tidigare år. Men under 2022 kände sig föreningen redo att starta upp nya grupper igen, och fokus låg bland annat på vuxen- och seniorverksamheten.

Vuxenträning för både nybörjarna och de rutinerade

Järfällagymnasterna har haft vuxengymnastik i verksamheten sedan 1997, och än idag erbjuder föreningen flera olika former av vuxenträning. En grupp med truppgymnastik för vuxna startades upp 2006 när kanslisterna, och före detta truppgymnasterna, Isa och Maria själva ville komma i gång med träningen igen på skoj. Gruppen fick namnet "gamlingarna". Idag är gruppen en träningsgrupp för äldre gymnaster som vill fortsätta hålla i gång gymnastiken och vara en del av det sociala som träningarna innebär. Här tränar de aktiva tumbling och trampett två gånger i veckan och har Joel Lundström och Johan Fredriksson som tränare. För Joel blir detta den 32:a terminen som tränare och han tycker fortfarande att det är precis lika roligt med gymnastik.

Efter ett tag blev gruppen gamlingarna så full att föreningen 2009 fick starta upp ännu en träningsgrupp för vuxna med samma koncept. Gruppen fick namnet ”seniorerna”, och till skillnad från gamlingarna riktar sig gruppen till vuxna som inte har någon tidigare erfarenhet av gymnastik. Med åren har gruppen blivit full av föräldrar som lockats av att testa på eller lära sig stå på händer.

- Vi hade en förälder utan någon gymnastikbakgrund som tyckte att det var kul att testa på. Idag kör han dubbelvolter, berättar Maria.

När Martin Beckmans barn började på gymnastik hoppade han in som tränare i Järfällagymnasterna. I samma veva började han träna i seniorerna för att själv testa på sporten. Förutom att träningen var rolig fick han även förståelse för hur övningarna kändes vilket hjälpte honom i sin tränarroll. Kort därefter tog han över som tränare för seniorerna tillsammans med Josefin Adler.

- Det som är annorlunda med att träna en vuxengrupp jämfört med barn och ungdomar är framför allt drivet hos de aktiva. De hakar på varandra, peppar varandra. Samtidigt står de och är rädda för samma grejer som de yngre, berättar Martin.

Under pandemin tappade seniorerna deltagare, men den årliga juluppvisningen drar ständigt nya deltagare till gruppen.

Gymnastikträning pågår i gymnastiksal

Från en träning med gruppen gamlingarna.

Nystartad vuxengrupp i artistisk gymnastik

Under hösten 2022 startade föreningen upp ännu en träningsgrupp för vuxna, denna gång i kvinnlig artistisk gymnastik. Tränare Erica Karlsson, som själv tränat artistisk gymnastik, kände att hon ville fortsätta träna även i vuxen ålder. Dessutom ville föreningen hitta ett sätt att behålla gymnaster som slutar för att det blir för mycket träning när de kommer upp i tonåren. Gruppens nivå är blandad med allt från återvändare som tidigare tävlat själva, till nybörjare som aldrig testat gymnastik innan. Även åldern är spridd, idag är den yngsta deltagaren 13 år och den äldsta 41 år. Här tränar deltagarna för att det är kul och både både kvinnor och män är välkomna.

Två personer utövar artistisk gymnastik

Kvinnlig artistisk gymnastik för vuxna är det nyaste tillskottet i Järfällagymnasternas vuxenverksamhet.

Friståendetruppen

1997 startade Järfällagymnasterna upp en friståendetrupp för ungdomar och vuxna med Tova Sörén som tränare. Truppen var aktiv ända fram till 2012 när man valde att ta en paus. Men bara något år senare startade Anna Lindgren Wahlgren upp friståendetruppen på nytt. Hon hade själv tränat i truppen under många år och älskade konceptet. Idag tränar truppen två gånger i veckan och samlar gymnaster med blandad erfarenhet av truppgymnastik, fristående och dans. Träningarna innehåller bland annat stegkombinationer, danslängor och olika koreografier, och i perioder blir det mycket fokus på truppens friståendeprogram. De brukar vara med på föreningens uppvisningar varje år, men har även en ambition om att kunna tävla minst en gång om året.

- Det som driver mig som tränare är att jag älskar den här typen av träning och tycker det är roligt att utöva den samtidigt som jag får umgås med lite gympavänner. Det har blivit som en livsstil, berättar Anna.

Personer dansar

Friståendetruppen deltar vid både uppvisningar och tävlingar.

Cirkelträning och stolsgympa för seniorerna

En annan del av Järfällagymnasternas vuxengymnastik består av grupper för de lite äldre seniorerna. Föreningen har två grupper med cirkelträning för de över 65 år som startade upp under våren 2022 med Nadia Raczkowski som ledare. Redan innan pandemin fanns det tankar på att starta upp seniorträning i föreningen, och sedan starten har man fått flera mejl i veckan från nya medlemmar som vill fortsätta träna.

- Det är så givande åt båda hållen känns det som. De kämpar på så himla bra och är så tacksamma att jag blir rörd varje gång. Vi har så kul varje träning! Säger Nadia.

På veckoschemat finns även stolsgympa där tempot är lite lugnare, men där gemenskapen är minst lika stark. Här ses deltagarna innan träning för att hinna prata och socialisera, något som är precis lika viktigt som själva träningen. Deltagarna har även passat på att luncha tillsammans efter avslutat träningspass vid några tillfällen.

seniorträning

Cirkelträning och stolsgympa hos Järfällagymnasterna.

Som förening är Järfällagymnasterna stolta över att kunna erbjuda så många olika discipliner och verksamheter till sina medlemmar, men även om utbudet redan är stort finns planer på att växa ytterligare.

- Nästa steg är att göra ett omtag med vår Alla kan gympa-grupp, men vi vill såklart fortsätta växa i alla kategorier. Sedan drömmer vi om Sveriges största hall, vilket är ett väldigt stort projekt. Vi tror att det gör skillnad för gemenskapen i föreningen att samla all verksamhet i samma hall, säger Maria på kansliet.

Publicerad: 2023-03-01

UPPTÄCK MER