Porträtt: Alva Svennbeck, landslaget i rytmisk gymnastik
Förra året lyckades Alva Svennbeck vinna fem individuella SM-guld av fem möjliga, en minst sagt imponerade prestation. Men att kombinera elitgymnastik med jobb och skola är inte alltid helt enkelt.
Alva fick upp ögonen för gymnastik när hon som tvååring började göra kullerbyttor i en barngrupp i GF Uppsalaflickorna (numera Gymnastik och cheerleadingföreningen Uppsala). Snart började hon träna artistisk gymnastik. Men när Alva, som tidigt tyckte om att uttrycka sig till musik, fick testa på rytmisk gymnastik sa det klick direkt. I år är det närmare 13 år sedan och glädjen och passionen för sporten syns fortfarande varje gång hon tar plats på mattan.
Framgångsrikt gymnastikår 2022
Under 2022 lyckades Alva inte bara försvara titeln som svensk mästarinna, hon tog dessutom hem gulden i samtliga grenfinaler vid SM i Örnsköldsvik. Förutom att det är en enorm prestation var det också en dröm som gick i uppfyllelse för 22-åringen.
- Det är verkligen ett av de största målen jag haft under hela min karriär, att ta alla SM-guld. Jag var så nära 2021, då tog jag alla förutom käglor. Jag brukar inte bli nervös vid tävlingar men innan SM då var det så nervöst att jag nästan hade svårt att fokusera. Jag hade ju dessutom ett guld att försvara och det är nästan svårare att ha den positionen. Men jag lyckades och det är en så cool känsla, berättar hon.
Förra säsongen började redan i maj med de nordiska mästerskapen på hemmaplan. Där blev det två medaljer för Alva: silver i käglor och brons i band. Under sommaren tävlade hon sitt första europeiska mästerskap i Tel Aviv med fint resultat och i början av hösten representerade hon Sverige på VM i Bulgarien. Som grädde på moset avslutades Alvas tävlingssäsong med ett guld på lag-SM tillsammans med klubbkompisarna i GCF Uppsala.
- Jag har svårt att hitta orden för att beskriva året, men det har varit väldigt lärorikt och jag känner mig också mycket nöjd med att jag höll mig i form hela året och lyckades prestera när det gällde. Så jag är nöjd med året men jag nöjer mig inte med det utan vill bli ännu bättre. Det finns fortfarande mer att ge.
Motgångarna under pandemin
Även om Alva spenderar en stor del av sin vardag i gympahallen så finns det ett liv utanför gymnastiken även för en elitgymnast. För snart två år sedan började hon utbilda sig till byggnadsingenjör och till sommaren blir hon klar. För det mesta har det gått bra att balansera studierna med att vara elitgymnast eftersom schemat i skolan varit flexibelt. Men under pandemin arbetade Alva på en förskola och då upplevde hon att det inte gick riktigt lika bra att hinna med både jobbet, träningen och att få tid till återhämtning.
- Det var första jobbet jag hade, så då var det jättekämpigt. Då fick jag prata med en idrottspsykolog och lära mig att prioritera. Exempelvis valde jag att gå ner och jobba 75% istället, berättar hon.
Med pandemin kom även en annan motgång i Alvas gymnastikkarriär. Under en lång period ställdes alla tävlingar in och Alva berättar att när tävlingarna väl kom i gång igen så fanns den mentala biten inte där längre. Hon var så nervös inför varje tävling.
- Under den perioden började jag också komma upp på en högre nivå. Innan har jag gjort detta mest för att det är kul, jag går ut och gör det bästa jag kan på mattan. Men sen när jag kom till en högre nivå kände jag att jag verkligen ville börja prestera och komma på pallen och hålla mig där. Den mentala förändringen tyckte jag också var jättejobbig och då tog jag också hjälp av en idrottspsykolog, berättar hon.
Fått beröm internationellt
Under 2023 har landslaget i rytmisk gymnastik både EM och VM i kalendern och Alva hoppas såklart vara en av de gymnaster som får åka även i år. Innan dess väntar uttagningstävlingar både nationellt och internationellt. Alva berättar att hon inför den nya säsongen fått nya program som hon är taggad på att få visa upp och showa med. Tidigare har hon själv varit med och skapat sina program men den här gången har hon inte det, vilket hon beskriver som både kul och utvecklande.
När Alva får frågan om vilka styrkor hon har som gymnast nämner hon sitt artisteri. Det artistiska handlar om hur väl gymnasten uttrycker sig och rör sig till musiken, och detta är något som Alva fått beröm för från internationellt håll. Hon förekommer dessutom som exempel i FIG:s (internationella Gymnastikförbundet) domarutbildning, något som hon är både stolt och glad över. Hon har flera mål med gymnastiken och ett av dessa handlar om att utmärka sig.
- Målet just nu är väl att samla mer poäng i programmen så jag kommer högre upp internationellt. Sen är det att kvala in till VM så jag där också kan klättra upp i rangordningen och utmärka mig lite mer artistiskt. Jag har som ett övergripande mål att bli ihågkommen och då gäller det att jobba på det som utmärker en.
Förutom att Alva är en duktig gymnast så är hon också en väldigt fin förebild för den yngre generationen gymnaster. Hon berättar att hon minns hur mycket de äldre gymnasternas bemötande betydde när hon själv var yngre och att hon därför är mån om att visa de yngre hur man är en bra person, oavsett hur det gått på en tävling. Alva hoppas dessutom kunna bidra även efter att den egna karriären tar slut.
- Jag har en dröm om att bli tränare. En drivkraft i min egen träning är att jag vill skaffa mig så mycket erfarenhet som möjligt så jag sen kan stå där som tränare och veta hur det är från gymnastens perspektiv. Så det är något som motiverar mig, avslutar hon.
Följ Alva på instagram: @alvasvennbeck
Publicerad: 2023-03-24
UPPTÄCK MER