Marcus Stenberg är redo för sitt första EM

En bild

Om en vecka är det dags för EM i artistisk gymnastik att avgöras i den turkiska kuststaden Antalya. För Marcus Stenberg innebär det EM-debut, och både han och laget är redo!

Gymnastikförbundet ringde upp Marcus, som till vardags tränar i Lulegymnasterna, för att höra mer om uppladdningen och känslan inför det kommande mästerskapet.

Hej Marcus! Nu är det snart dags för dig att representera Sverige på EM. Hur känns det?
Det känns fantastiskt roligt och spännande! Detta blir mitt första stora seniormästerskap så det ska bli jättekul att få representera Sverige. Jag är inte särskilt nervös ännu men det kommer jag troligtvis bli när det är dags, blir man inte nervös tycker man nog inte att det är något viktigt som väntar. Men det känns bra inför EM!

Du har precis kommit ur en lång skadeperiod, berätta!
Precis, det stämmer. 2021 pajade jag foten och så opererade jag handen för en överbelastningsskada. Så det blev närmare 14 månader utan tävling för mig vilket var en utmaning, men jag har ändå lyckats hålla motivationen uppe. Uttagningstävlingen vi hade i Gdansk i början av året var första gången jag körde mångkamp sedan Nothern Europeans 2021 så det är kul att vara tillbaka.

Kan du berätta lite om hur er uppladdning inför EM ser ut?
Den här veckan är vi i Barcelona på förläger och ges så bra förutsättningar som mjöligt för att kunna prestera under EM. Vi kommer köra två tävlingar, en podie och en som är mer som en riktig tävling för att förbereda oss för hur det kommer vara på EM. Sen är fokus på att fila till det sista och stärka självförtroendet innan vi reser vidare till Antalya.

Vad skulle du säga att lagets styrka är?
Jag skulle säga att det är vårt teamwork och att vi kämpar hela vägen!

Hur ser målsättningen ut för er i laget?
Målet är helt klart att komma topp 13 så vi kvalar ett lag till VM, det hade betytt jättemycket för oss. Det kommer vara svårt men vi satsar och kommer att göra vårt bästa.

Till sist: Vad äter du helst till frukost för att ladda upp inför en tävlingsdag?
Frukost är fett najs tycker jag. Innan åt jag alltid så mycket som möjligt men nu brukar jag äta typ samma som jag äter hemma så kanske två mackor, yoghurt med müsli och juice eller mjölk till.

Förbundskapten Eddie Olsson ger en direktrapport från Barcelona kring de svenska herrarna:
Killarna är taggade och känns än så länge avslappnade. Just nu är vi i Barcelona för uppladdning och här kommer vi ha två kontrolltävlingar innan vi reser vidare mot Antalya på lördag. Så förberedelserna går enligt plan och stämningen i laget är god.

Landslaget i manlig artistisk gymnastik

EM-laget tillsammans med reserver på förläger i Barcelona.

Förutom Marcus består herrarnas laguppställning av ytterligare fem gymnaster: Luis Il-Sung Melander (GK Motus-Salto), Joakim Lenberg (GK Motus Salto), Karl Idesjö (Hammarbygymnasterna), William Sundell (Hammarbygymnasterna) och Filip Lidbeck (Halmstad Frigymnaster).

EM i artistisk gymnastik drar igång tisdagen den 11 april med herrarnas kval och lagtävling. Hela schemat och mer information om mästerskapet hittar du här.

Publicerad: 2023-04-04

UPPTÄCK MER