Nathalie Westlund inför EM: ”Alla i laget är jättetaggade”

En bild

För Nathalie Westlund inleddes säsongen på ett strålande sätt med världscupssilver i barr. Nästa vecka möter hon åter igen några av världens bästa gymnaster när EM i artistisk gymnastik ska avgöras, och känslan i laget är på topp.

Inför avfärd mot Turkiet på lördag berättar Eskilstunagymnasten mer om uppladdningen och vad laget har för målsättning.

Hej Nathalie! Nu är det snart dags för dig att representera Sverige på EM. Hur känns det?
Det känns jättebra! Jag är redo och känner mig trygg i mina program så det ska bli kul att åka till EM. Alla i laget är jättetaggade!

Din säsong inleddes på ett strålande sätt med ett silver i barr på världscupen i Doha i början av mars. Berätta mer!
Det var verkligen kul! Jag kom dit med förhoppningen om att kanske komma till final, jag visste att om jag gör det jag ska så kan det hända. Sen väl i finalen så hade jag inga förväntningar på medalj utan då var målet bara att göra mitt bästa och slipa på detaljerna från kvalet. Det var min första medalj på ett sånt mästerskap och det är ju detta som jag kämpar för så det gav verkligen självförtroende.

Förra året tävlade du både EM och VM, vad tar du med dig från de mästerskapen till årets mästerskap?
Förra året var mitt första EM så då handlade det mest om att ha kul, göra mitt bästa och samla erfarenhet. Jag hade inte jättemycket erfarenhet av stora mästerskap sedan tidigare så VM handlade också mycket om att samla erfarenhet, så det jag tar med mig är känslan jag hade då och hur det gick. Jag var lite besviken efter VM eftersom jag hade några fall så nu till EM tar jag med mig mer fokus.

På påskafton går flyget ner till Turiket, hur har uppladdning inför avresa sett ut?
Förra veckan tränade vi tillsammans i laget och hade en testtävling där vi gick igenom våra serier i den ordning som vi kommer köra på EM. Just nu har vi pre-camp i Eskilstuna där vi fortsätter öva på våra serier och peppar varandra. Vi är väldigt taggade på att tävla som lag och visa vad vi kan. Mentalt förbereder jag mig genom att vid varje serie tänka att jag redan är på EM så att det inte blir en helt annan grej när vi väl är där.

Vad har ni i laget för målsättning?
Förra året blev vi topp 13 vilket var jättekul. Precis som då har vi i år ett väldigt bra lag och alla har höjt sig sedan förra året så målsättningen nu är att försöka nå topp 10 och göra en ännu bättre tävling än förra året. Vi har det i oss och vet vad vi ska göra, så vi är väldigt taggade på att få visa det också.

Till sist: Vad äter du helst till frukost för att ladda upp inför en tävlingsdag?
Det blir ofta havregrynsgröt med kvarg och lite bär om det finns, annars mjölk. Och kanske en macka, ägg och kaffe.

Förbundskapten Helena Andersson Melander sa såhär efter att onsdagens tränigspass avslutats:
Efter helgens sista genrep inför EM känner vi oss väldigt redo att få komma iväg och tävla! Vi vet att vi har kapacitet att göra det några snäpp bättre än förra året. Tjejerna har själva kommit överens om att de siktar på en topp 10-placering i lag även om jag själv tror att topp 12 är mer realistiskt, men inga problem alls från min sida om det skulle visa sig att tjejerna har rätt. Jag tror dessutom vi har potential att se minst en svenska i mångkampsfinal i år. Vi är redo!

Förutom Nathalie består damernas lag av Tonya Paulsson (GK Motus Salto), Elina Grawin (Eskilstuna GF), Emelie Westlund (Eskilstuna GF) och Maya Ståhl (Tidaholms GS).

Damerna inleder sin tävling onsdagen den 12 april, då står kval och lagtävling på schemat. Mer om EM i artistisk gymnastik hittar du här.

Publicerad: 2023-04-05

UPPTÄCK MER