Toppar och dalar i herrarnas EM-kval

En bild

EM i artistisk gymnastik är igång! Under den första tävlingsdagen stod herrarnas kval och lagtävling på schemat och för de svenska herrarna blev det en dag med både fina prestationer och missar.

Årets EM avgörs i Turkiet och sex herrar hade rest dit för att representera Sverige: Karl Idesjö (Hammarbygymnasterna), Marcus Stenberg (Lulegymnasterna), Luis Il-Sung Melander (GK Motus Salto), Joakim Lenberg (GK Motus Salto), William Sundell (Hammarbygymnasterna) och Filip Lidbeck (Halmstad Frigymnaster).

För Marcus Stenberg innebar dagen EM-debut och det blev en strålande sådan för Lulegymnasten. Han fick till en bra start i räck och fortsatte sedan på samma sätt i fristående med fin stil och säkra landningar i det lite enklare programmet. I bygel hade det svenska laget en lite tyngre dag och Marcus fick kämpa sig genom serien men lyckades gå igenom utan fall. Trots lite vingel i ringar satte han avhoppet snyggt och han avslutade sedan sin tävling fint i både hopp och barr. Efter en fallfri tävling stod det klart att Marcus blir bästa svensk i mångkampen med 75.832 poäng vilket räckte till en 50:e plats.

Marcus Stenberg EM

En glad Marcus Stenberg efter att ha ställt ner sista redskapet.

Även lagkapten Karl Idesjö genomförde en jämn och fin individuell tävling. Både räck, fristående och bygel genomförde han snyggt utan några större missar. I ringar lyckades han extra bra och serien belönades med den fina poängen 13.366. I hopp blev det tyvärr ett fall, men Kalle lyckades komma tillbaka och avsluta starkt i barr. Totalt slutar han på en 61:a plats i mångkampen med poängen 74.965.

- Det känns skönt att ha tävlat klart, vi har haft en lång uppladdning inför mästerskapet. Laget har kämpat på idag, det kunde gått bättre men vi har stöttat varandra och verkligen jobbat som ett lag så det är bara att jobba vidare så att det blir bättre nästa gång. Men jag är absolut nöjd med min egen tävling, kommenterar Kalle dagen.

Karl Idesjö EM

Karl Idesjö genomförde en fin ringserie.

Lagets andra EM-debutant Luis Il-Sung Melander tävlar sitt första år som senior och fick till en stark start i både räck och fristående. I den tekniskt svåra grenen bygel blev det dock en tung dag för Malmögymnasten som föll av två gånger. Inte heller i sin vanligtvis starkaste gren ringar hade Luis sin bästa dag och han föll på sitt svåra avhopp. Hopp gick bättre men han lyckades inte riktigt hitta tillbaka till den fina starten utan avslutade dagen med ett fall även i barr.

Luis Il-Sung Melander EM

Luis i ett fint friståendeprogram.

Bygelspecialisten William Sundell hade också en tung dag på tävlingsgolvet. Det blev två fall för Hammarbygymnasten som endast deltog i bygel under årets mästerskap.

William Sundell EM

William Sundell i bygel.

Joakim Lenberg fick hoppa in i EM-laget med kort varsel som ersättare för skadade David Rumbutis. Det var dock inget som märktes utan Joakim, som till vardags tränar i GK Motus Salto, genomförde en stabil tävling i sina fem grenar. Det blev en lite skakig start i räck och tyvärr ett fall i ringar, men fristående såg särskilt bra ut under dagen och Joakim avslutade fint i hopp och barr.

Joakim Lenberg EM

Joakim Lenberg hoppar högt över redskapet räck.

Filip Lidbeck, som endast tävlade i fristående under dagen, var på plats vid årets EM som enskild gymnast och hans poäng ingick därför inte i lagpoängen. Han genomförde ett fint fristående som höll hög svårighetsnivå. Poängen 12.700 är dock något lägre än den höga poäng han kom upp i vid världscuperna tidigare under våren.

Filip Lidbeck EM

Filip Lidbeck i fristående.

Förbundskapten Eddie Olsson summerar dagen såhär:

- Lagpoängen är långt ifrån vår potential så det är vi såklart inte nöjda med. Vi hade en ganska dålig podieträning i söndags och det märktes att vi inte lyckades skaka av oss den till dagens tävling. Killarna jobbade bra som lag och både Marcus och Kalle gör bra individuella prestationer, men som lag har vi lite för många fall för att vi ska vara nöjda.

Laget slutade på totalpoängen 224.161 och en 25:e plats. Alla poäng och resultat från dagen går att hitta här.

Imorgon är det dags för damernas kval och lagtävling och Sverige intar tävlingsgolvet 15.00 svensk tid.

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2023-04-11

UPPTÄCK MER