Historisk lagtävling för damerna och TVÅ svenskor i EM-final

En bild

Det svenska damlaget har genomfört en strålande tävling på EM i artistisk gymnastik. Dagens 10:e plats är det bästa svenska resultatet på ett EM i modern tid och dessutom tog sig både Tonya Paulsson och Emelie Westlund vidare till mångkampsfinal.

Fem tjejer representerade Sverige under dagen: Tonya Paulsson (GK Motus Salto), Nathalie Westlund (Eskilstuna GF), Emelie Westlund (Eskilstuna GF), Maya Ståhl (Tidaholms GS) och Elina Grawin (Eskilstuna GF). De tre första är rutinerade vid stora mästerskap och för Maya och Elina innebar mästerskapet EM-debut. Det svenska laget visade på självförtroende från start och höll sedan hög nivå genom hela tävlingen med endast ett fåtal missar.

Två svenskar i mångkampsfinal

De svenska tjejerna ingick i dagens tredje kvalgrupp och inledde sin tävling i bom, och vilken start det blev! Både Nathalie, Tonya och Emelie körde igenom sina serier snyggt och säkert utan fall. Maya avslutade i redskapet och tyvärr blev det ett fall i början av serien för EM-debutanten, men hon kom tillbaka och avslutade snyggt. Maya, som egentligen var reserv under mästerskapet, fick hoppa in med kort varsel för att stötta upp laget efter att Elina Grawin blivit sjuk vid ankomst till Turkiet och därför inte kunnat ladda upp som planerat. Maya ådrog sig en axelskada under hösten men lyckades trots det komma till start i både bom och fristående.

Andra gren för dagen var fristående och där fick Maya direkt sin revansch med ett fint program där allt satt snyggt. Även Emelie genomförde ett bra fristående med fint artisteri och uttryck och tvillingsystern Nathalie visade upp en strålande stil i sitt fartfyllda program. Tonya hade en tyngre dag i fristående. Hon visade fin stil i sitt nya program, men tog tyvärr kostsamma steg utanför ytan efter sina voltlängor vilket visade sig i poängen.

Gymnastik

Nathalie Westlund i bom.

Gymnastik

Tonya Paulsson i fristående.

Gymnastik

Maya Ståhl i fristående.

I hopp valde laget att endast ställa upp med tre gymnaster. Emelie var först ut och ställe sitt hopp snyggt. Nathalie följde efter med en säker volt och en spikad landning och Tonya avslutade med ett snyggt och svårt hopp där hon belönades med en hög utförandepoäng på över 9 poäng.

Sista gren för dagen var barr och även här gick det bra för tjejerna. Både Tonya och Emelie klarade sina serier fint. Nathalie som är stark i grenen barr hade tyvärr ett fall i slutet av serien, men satte avhoppet snyggt. Trots sjukdom tidigare under veckan kom Elina till start i barr och gjorde en fin EM-debut. Hon hade en liten miss i mitten av serien och körde ett enklare avhopp än vad hon vanligtvis tävlar på, men hon igenom utan fall och var en viktig del av lagets tävling.


Gymnastik

Emelie Westlund i barr.

Gymnastik

Elina Grawin i barr.

Efter att alla fyra subdivisioner avslutats stod det klart att inre bara en utan två svenskor tagit sig vidare till fredagens mångkampsfinal! Tonya Paulsson slutar som bästa svenska på en 17:e plats med 50.366 poäng och Emelie Westlund tar även hon en finalplats efter sin 19:e plats och poäng 49.832. Senast Sverige hade två damer i mångkampsfinal var 2011. Nathalie Westlund slutande inte långt efter på en 22:a plats med poäng 49.432, men eftersom endast två gymnaster per nation kan ta sig till final blir hon utan finalplats denna gång.

Laget klart för VM – igen

Efter dagens otroligt fina tävling slutar det svenska laget på en 10:e plats med poängen 149.930. Det är den bästa svenska lagplaceringen i modern tid och placeringen innebär även att Sverige kvalat ett lag vidare till VM för andra året i rad. En glad Tonya kommenterar dagens resultat såhär:

- Jag är väldigt glad! Jag kanske inte har sagt det högt men final var mitt mål med EM så det är skönt att jag lyckades. Riktigt kul att Emelie är i final också och att hon fick lyckas idag. Jag är så stolt över hela lagets insats och lagresultatet är väldigt häftigt! Jag tror vi har potential att komma ännu högre nästa gång.

Även Emelie var nöjd med dagens tävling.

- Vi kämpade som ett lag från start till slut och alla körde väldigt stabilt och bra idag. För mig var det första mångkampstävlingen sedan NM förra sommaren så jag kände mig lite skakig i början på bom, men i barr slog jag personligt rekord så det var kul. Lagresultatet känns också helt sjukt, vi är verkligen nära topp 8 vilket i vanliga fall betyder lagfinal. 

Förbundskapten Helena Andersson Melander understryker hur stort dagens resultat är för svensk gymnastik.

- Jag är så otroligt stolt över tjejernas prestationer idag. Vi alla vill otroligt mycket och vårt gemensamma driv i teamet med gymnaster och tränare är det som tar oss framåt hela tiden! Att vi har tre svenskor bland topp 24 i Europa är riktigt lovande. Tonya 15:e i bom och Emelie 16:e i barr visar också på att vi klättrar uppåt på grensidan. Jag är extremt peppad att bygga vidare laget mot VM nu i höst med de som finns på plats här, men också de som finns på hemmaplan. Men först laddar vi för mångkampsfinal!

Stort grattis till dagens fina prestationer! Damernas mångkampsfinal sänds i SVT play på fredag med start kl. 14.50. Alla poäng och resultat från dagen hittar du här. 

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2023-04-12

UPPTÄCK MER