Tonya Paulsson 14:e och Emelie Westlund 20:e i mångkampsfinalen på EM

En bild

Under fredagen var det dags för damernas mångkampsfinal vid EM i artistisk gymnastik, dit inte bara en utan två svenskor hade tagit sig. Tonya Paulsson lyckades klättra ytterligare placeringar från kvalet och Emelie Westlund genomförde en fin första final.

Onsdagens kval och lagtävling blev en succé för de svenska damerna som lyckades kvala vidare två gymnaster till mångkampsfinalen för första gången sedan 2011 - Tonya Paulsson från GK Motus Salto och Emelie Westlund, Eskilstuna GF.

Precis som i onsdagens kval började Emelie och Tonya på bom och eftersom tjejerna ingick i samma grupp kunde de stötta varandra genom hela tävlingen. Tonya fick den svåra uppgiften att vara första gymnast ut på bommen, men det var inga problem för Malmögymnasten som fick en fin start med endast lite vingel i sin serie. För Emelie började det tyvärr lite tyngre med fall. Tävlingen fortsatte sedan i fristående. Där visade både Emelie och Tonya strålande program med fint artisteri och båda höjde sig från kvalet. Även hopp utförde tjejerna snyggt och det blev sedan ett bra avslut på tävlingsdagen i barr med två fina serier.

Resultatet visar att Tonya höjer sig från kvalet och slutar på en mycket fin 14:e plats med totalpoängen 50.798. Det är samma placering som Tonya lyckades med på EM 2021. Emelie blir 20:e i sin första EM-final med totalpoängen 47.698.

Gymnastik EM

Emelie Westlund i fristående.

Gymnastik EM

Tonya och Emelie tillsammans med förbundskapten Helena Andersson Melander, tränare Janie Ahlstöm och fysio Anna Stenholm.

- Riktigt kul med en 14:e plats! Jag var så nära att slå min tidigare placering så det är väl lite surt såhär i efterhand, men jag är nöjd med min tävling och kände mig mycket lugnare och hade en bättre känsla än i kvalet, och jag är nöjd med att jag inte studsade runt en massa på fristående idag, kommenterar Tonya.

Emelie sa såhär om sin första EM-final:

- Det började lite skakigt på bom, jag kände mig väldigt nervös där och skakade mycket och två fall är inte så bra. Men efter bom blev jag lugnare och jag är väldigt nöjd med mitt fristående, det var lite bättre än i kvalet, och att jag klarade barr igen. Så det var jättekul att vara i min första final och det har varit en bra erfarenhet. Nu är jag taggad inför kommande tävlingar.

Förbundskapten Helena Andersson Melander kommenterar dagens final: 

- Det är fantastiskt med två svenskor topp 20 i Europa! Tonya kör fallfritt idag och gör en fantastisk tävling. Emelie fick en tuff start i bom men det är riktigt bra kämpat av henne att kunna gå vidare och köra tre bra grenar.

Även om de svenska damerna gjort ett strålande EM menar Helena att detta bara är början.

- Vi är få i landslaget men det är inte bara en som är där uppe på toppen. Denna gång var det bara vi, Storbritannien och Nederländerna som hade tre gymnaster topp 24 och det är riktigt stort! Kul också att det blir konkurrens mellan tjejerna om att ta sig till final och mest häftigt är att alla har fortsatt mycket stor utvecklingspotential.

Stort grattis hela det svenska teamet för ett stålande EM!

Dagens mångkamp vanns av brittiska storfavoriten Jessica Gadirova, tätt följt av Zsofia Kovacs från Ungern på en andraplats och Alice D’Amato från Italien blir trea. Hela resultatlistan med alla poäng från dagen hittar du här.

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2023-04-14

UPPTÄCK MER