Porträtt: Tuva Dustler, landslaget i rytmisk gymnastik

En bild

16-åriga Tuva Dustler från Skåne utstrålar både glädje och positivitet, men är ödmjuk inför uppdraget att vara en del av landslaget i rytmisk gymnastik. 2020 tog hon NM-brons i duo, men nu satsar hon fullt på sina individuella program, inspirerade av både filmer och artister.

Länge var det konståkning som gällde för Tuva, som till vardags tränar rytmisk gymnastik i Nevis RGK, och först för omkring fem år sedan gick hon från att träna gymnastik en gång i veckan till att satsa helhjärtat på sporten. Förutom konståkning har Tuva även testat på flera av gymnastikens andra discipliner, men inget var så roligt som rytmisk gymnastik. Det märks att Tuva tränar gymnastik just för att det är kul, en viktig drivkraft även på landslagsnivå.

2022 – ett bra år för Tuva

2022 var ett bra gymnastikår för Tuva. På lag-SM i Kristianstad tog Nevis RGK både silver och brons, och Tuva var en del av silverlaget. Hon deltog även på flera internationella tävlingar i Belgien, Holland och Danmark med fint resultat.

- Jag var väldigt glad efter förra året, så skulle jag nog sammanfatta det. Jag var nöjd med mina tävlingar och jag längtade ofta efter att få tävla. Så det har varit jättekul, lycka är nog ett bra ord för att beskriva det, berättar Tuva.
Tuva Dustler och andra gymnaster på Happy Cup

Tuva tog brons på Happy Cup i Belgien förra året. Foto: Nevis RGK.

- Tidigare tävlade jag även duo, så 2020 var jag och min kompis Ida med på NM och tog NM-brons i duo. Det var kul! Men jag kör inte duo längre, det var svårt att köra båda för jag kunde inte lägga lika mycket tid på mina individuella program och utvecklas där. Så det blev lite för mycket och jag tyckte det var skönare att bara köra individuellt, förklarar hon.

Att ta en plats i landslaget i år var inget Tuva hade väntat sig, även om hon var en del av landslaget redan 2021. Men hon blev väldigt glad när mejlet kom och ser fram emot 2023 som redan dragit igång med en internationell tävling i Norge och EM-kval i Slovenien.

- Jag ska försöka ta mig an lite nya utmaningar det här året. Försöka göra nya program och få in nya övningar i programmen så att jag ökar svårighetsnivån. Jag ser fram emot SM i juni och hoppas det ska gå bra.

På längre sikt är målet att tävla NM 2024 och någon gång få representera Sverige på EM.

Tolkar Michael Jackson och Cruella de Vil

När Tuva inte tränar gymnastik går hon första året på gymnasiet i Lund och tycker om att umgås med kompisar, baka och laga mat. Hon har också som hobby att fixa med sina redskap, tejpa tunnbandet med olika färger och sätta på kristaller på sina dräkter. Att showa och dansa är något hon verkligen tycker är roligt och det speglas också i hennes program.

- Just nu gillar jag mitt bollprogram och bandprogram lite extra för där har jag olika karaktärer. Så jag har Cruella de Vil i bollprogrammet och i bandprogrammet har jag Michael Jackson, det är kul för jag älskar att dansa! Då får jag gå in i en roll och i bandprogrammet får jag moonwalka lite. Min tränare Johanna är en väldigt bra koreograf, så hon följer alltid mina önskemål och gör mina program med väldigt mycket dans. Ibland får jag själv vara med och komma på lite, det tycker jag är väldigt kul, berättar hon.

Trots att boll och band just nu är favoritprogrammen så svarar Tuva att käglor är favoritredskapet.

- Det är nog för att jag tycker det är lättast, säger hon och skrattar.

- Men det är kul också för att man kan kasta den ena käglan åt ena hållet och den andra käglan åt andra hållet och fånga på en massa olika sätt. Jag gillar att det är två käglor, även om det såklart också är lite svårt, fortsätter hon.

Tuva får en fråga om vilka styrkor hon tycker att hon har som gymnast. Hon behöver tänka lite men svarar till slut:

- Jag tror att jag är väldigt glad när jag ska köra och då blir det kul. Sen är det en styrka att jag älskar att dansa så jag tar verkligen med dansen i mina program.

Följ Tuva på instagram: @tuvadustler

Publicerad: 2023-04-26

UPPTÄCK MER