Emma Göransson inför EM: ”Vill visa Sverige från vår bästa sida”

En bild

Emma Göransson från GCF Uppsala gjorde EM-debut förra året. Tillsammans med klubbkompisarna Alva Svennbeck och Elina Sheremey åker hon till Baku nästa vecka för att åter igen representera Sverige på EM i rytmisk gymnastik.

Hej Emma! Nu är det snart dags för dig att representera Sverige på EM. Hur känns det?
- Det känns väldigt kul och spännande att jag fått chansen att representera Sverige på EM en gång till.

Förra året gjorde du EM-debut, vad tar du med dig från det mästerskapet till årets EM?
- På stora tävlingar är det mer intryck så man måste förbereda sig på ett annat sätt jämfört med om man tävlar i Sverige. Förra året körde jag käglor och band, nu kommer jag köra tre redskap: käglor, band och tunnband. Så jag skulle säga att det är en fördel att jag tävlat EM en gång tidigare och vet hur det är.

Vilket av dina program ser du mest fram emot att få visa upp inför Europa?
- Mitt bandprogram tror jag! Jag gillar stilen jag har där och så är det ett fartfyllt program som jag hoppas får igång publiken.

Vad har du för målsättning?
- Målsättningen är väl att köra tre stabila program och visa Sverige från vår bästa sida. Jag, Elina och Alva vill alla visa att vi i Sverige också kan rytmisk gymnastik så att vi kan klättra i rankningen.

Hur har uppladdningen inför avresa sett ut?
- För någon vecka sedan var jag i Polen och tävlade en internationell FIG tävling. Jag körde fyra stabila program även om förutsättningarna var sådär med lågt i tak i tävlingshallen, men det var en bra uppladdning inför EM. På måndag åker vi så innan dess blir det väl att träna men också vila ordentligt så att man är pigg i kroppen.

Landslagschef Jimmy Ekstedt säger såhär inför EM:
- Gymnasterna är redo för ännu ett mästerskap efter en lång vår med olika kval. Både Emma, Elina och Alva har under våren tävlat både nationellt och internationellt, där de har fortsatt sin utveckling och fått möjlighet att visa upp sig. Laget visar på en gryende form och vi ser alla fram emot att få komma i väg. Det har varit väldigt roligt att se gymnasternas utveckling under det senaste året och att de fortsätter prestera och visa upp sig på ett väldigt positivt sätt.

Mästerskapet inleds onsdagen den 17 maj med juniortävlingen i trupp och på torsdagen den 18 maj drar kvalet för seniorer igång. Mer information om EM i rytmisk gymnastik finns här.

Publicerad: 2023-05-11

UPPTÄCK MER