Medaljregn över GCF Uppsala när grenfinalerna vid SM i rytmisk gymnastik avgjordes

En bild

På söndagen stod grenfinaler på schemat under SM i rytmisk gymnastik. Det blev en spännande match om medaljerna, framför allt mellan gymnasterna i GCF Uppsala som lyckades ta hem samtliga medaljer i den individuella tävlingen.

De åtta bästa gymnasterna i respektive redskap hade kvalificerat sig vidare till söndagens grenfinaler och det blev en spännande tävlingsdag. Gymnasterna glänste på mattan, en del med graciösa och stilfulla program och andra med fartfyllda program som berättade en historia. Nivån i startfältet var hög och ett misstag kunde vara skillnaden mellan att ta medalj eller åka hem tomhänt.

Arrangörsföreningen GCF Uppsala visade ännu en gång att de är en framgångsrik förening inom rytmisk gymnastik när de tog hem samtliga medaljer i den individuella tävlingen till Uppsala. Som regerande svensk mästarinna i inte bara mångkamp utan även i samtliga grenar hade Alva Svennbeck mycket att försvara under dagens grenfinaler och hon fick en strålande start på tävlingsdagen i första redskapet tunnband. 22-åringen lyckades sedan hålla nerverna i styr under hela tävlingen och blev svensk mästarinna i både tunnband, käglor och band.

- Jag ville bara njuta och ha kul idag och stå på pallen så att ta tre guld var en bonus. Det är jättekul också att det blir mer och mer spännande om medaljerna. Det gäller verkligen att sätta sitt program för att stå där på pallen. Men jag är stolt över att jag lyckades hålla nerverna i styr den här helgen. Jag känner att jag går mycket på erfarenhet nu och det gör mig också lugn att ha en stor publik full av vänner och familj på plats, säger Alva.

För Alvas klubbkompis Elina Sheremey började dagen lite skakigt i tunnband och hon nådde inte riktigt upp i den höga poäng som hon fick i kvalet. Men hon lyckades skaka av sig det snabbt och genomförde efter det ett strålande bollprogram som belönades med den höga poängen 26,850, dagens högsta poäng. Det är Elinas första SM-guld som senior.

- Jag tror jag var lite stressad och nervös i början och därför gick inte tunnband riktigt som jag hade tänkt men eftersom det var grenfinaler så försökte jag tänka att poängen inte räknas ihop och därför fokusera på ett redskap i taget. Men det känns väldigt bra att ta guldet i boll. Bollprogrammet var rent och fint och jag fick en väldigt hög poäng så det är jag väldigt nöjd med, säger Elina.

Två gymnaster som utför rytmisk gymnastik

Elina Sheremey tog hem SM-guldet i boll och Alva Svennbeck försvarade gulden i tunnband, käglor och band. Foto: Magnus Harrysson

Medaljörerna i dagens grenfinaler

Tunnband
Guld: Alva Svennbeck, 24,400 poäng
Silver: Anastasia Nechitaylo, 23,200 poäng
Brons: Linnea Magdeburg, 23,100 poäng

Boll
Guld: Elina Sheremey, 26,850 poäng
Silver: Emma Göransson, 24,950 poäng
Brons: Alva Svennbeck, 24,450 poäng

Käglor
Guld: Alva Svennbeck, 26,550 poäng
Silver: Elina Sheremey, 25,600 poäng
Brons: Emma Göransson, 23,850 poäng

Band
Guld: Alva Svennbeck, 25,850 poäng
Silver: Emma Göransson, 23,750 poäng
Brons: Elina Sheremey, 23,700 poäng

Samtliga gymnaster ovan kommer från GCF Uppsala.

Grenfinalen i duo/trio
Guld: Kazandra Nordberg Wallenberg och Ida von Knorring från Nevis RGK, 21,250 poäng
Silver: Tiara Nziza och Sofia Bergquist från Stråssa GF, 19,500 poäng
Brons: Alice Rannström och Hanna Stenhammar från GCF Uppsala, 18,000 poäng

Stort grattis alla medaljörer! Fullständigt resultat från dagen hittar du här.

Publicerad: 2023-06-04

UPPTÄCK MER